Golf

Jedan od „mlađih“ sportova u suvremenom svijetu nalazi se na listi elitnih i finijih sportova.

Ljudi koje se bave ovakvom vrstom sporta uglavnom se definiraju kao uspješni poduzetnici i privatnici koji imaju mogućnosti osigurati kvalitetnu opremu i najam skupocjenog terena. Iako većina nas golf percipira kao „novi“ sport njegova povijest seže još iz Rimskog Carstva. Kao jedan od najstarijih sportova u povijesti uz nogomet i košarku jedan je od najpopularnijih sportova današnjice.

Kratka povijest golfa

Golf kao predstavnik starijih vrsta sportova proteže svoje korijenje još iz Rimskog Carstva kada se igrao za vrijeme vladavine Cezara. Prema starim zapisima golf se službeno razvio u 14. Stoljeću u Škotskoj iako su njegovom razvoju i nastojanju prethodile slične igre u raznim zemljama. U povijesti su se u raznim zemljama koristili različiti nazivi za golf. U Francuskoj je to bio naziv Chole, u Nizozemskoj Kolven, a u Engleskoj Cambuca.

Što je zapravo golf?

Golf je sportska igra u kojoj natjecatelj ili igrač nastoji ubaciti lopticu sa što manje pokušaja/udaraca u rupu. Na golf terenu se uvijek nalazi igrač koji pred sobom ima golf igralište, a na njemu se nalaze rupe za loptice. Sam cilj golfa je da igrač u što manje pokušaja lopticu odvede od početnog područja Tee do rupe Hole. Koliko je zapravo golf značajan govori činjenica da je službeno uvršten kao službeni sport na Olimpijske igre od 2016.godine.

igrac golfa
 

Osnovna pravila igranja golfa

Golf se može igrati samostalno ili s drugim igračima. Zbog dugogodišnje tradicije ovog sporta potrebno je poznavati osnovna pravila prije izlaska na teren . U igri se igrači susreću s brojnim preprekama, a najviše od svega potrebno je naglasiti kako golf kao igra zahtjeva smirenost, strpljenje, preciznost, predviđanje unaprijed, ali i logičko razmišljanje. Kod igranja golfa specifično je to da se svaki udarac računa kao rezultat bez obzira da li je on uspješan ili ne kao što postoji mogućnost dobivanja negativnih bodova.

Svjetski poznati golfski tereni

Kao i u svakom sportu tako i u golfskim natjecanjima postoje najznačajniji tereni na kojima se održavaju svjetska natjecanja. Svaki puta odabire se neki novi teren, a prestiž svakog igrača je biti jedan od pobjednika na golfskim turnirima. Neki od poznatih svjetskih terena su: Augusta National, Carnoustie, Chantilly, Doral, Muirfield, The National, Royale Cape, Royal Liverpool, St. Andrews, Royal Calcutta, Wild Dunes i dr.

teren
 

Više informacija o golfu možete pronaći na sljedećim linkovima:
www.usga.org
www.theroyalandancientgolfclub.org
www.standrews.org.uk

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button