Građevine koje nas ostavljaju bez daha

Vjerojatno ste barem jednom poželjeli doći na posljednji kat nebodera te pritom biti 800 metara u zraku. Predstavljamo vam 7 najviših građevina na svijetu.

Neboderi su odraz moći zemlje. Većina gospodarski i ekonomski moćnih država želi sagraditi najvišu i najveću građevinu na svijetu, koja će nas svojom veličinom i pojavom ostavljati bez daha. Iz godine u godinu drugi neboder dobiva titulu najvišeg, no kako tehnologija i znanost napreduju, tako svaki izgrađen neboder ima više mogućnosti, ali i metara. Saznajte kojih 7 nebodera su trenutno najveći na svijetu.

Toranj Kalifa (Burj Khalifa)

Ova najviša samostojeća svjetska građevina nakon šest godina gradnje otvorena je 2010. godine u Dubaiju. Neboder je visok čak 828 metara, a ima 163 kata te najbrži lift na svijetu. Trebao se zvati Burj Dubai, no u čast šeika Kalifa al-Nahjan nazvan je Burj Khalifa. Ima široku namjenu, naime, u njemu se nalaze stanovi, hoteli i trgovački centar. Najviša građevina na svijetu nas zasigurno ne ostavlja ravnodušnima.

Burj Khalifa
1 Emaar Boulevard
Downtown Dubai
Dubai, UAE

Taipei101

Neboder smješten u glavnom gradu Tajvana, Taipeiu, dobio je nagradu „Emporis Skyscraper Award“ za najljepšu i najnevjerojatniju građevinu 2004. godine. Izgrađen je u staro-azijskom stilu, a broj 101 u nazivu nebodera označava broj katova i ulicu u kojoj se nalazi. Tajfuni i potresi, koji su tamo česta pojava, ne mogu ga srušiti. Zanimljivo je da se na staru godinu na Taipei 101 postavlja najveći sat koji odbrojava sekunde do Nove godine.

Taipei 101
8, Sung-Chih Road
Xinyi
Taipei
Taiwan

Svjetski financijski centar Šangaj (Shanghai World Financial Center)

Nakon što su ga gradili 10 godina, napokon je 2008. godine otvoren u Šangaju. Visok je 492 metra, a koristi se u razne svrhe, od poslovnih ureda preko hotela do trgovačkih centra. Dizajnerski najistaknutiji dio ovog nebodera je „otvor“ na vrhu u obliku trapeza čija je primarna svrha smanjenje naprezanja od tlaka kojeg uzrokuje vjetar. Nazivaju ga divovskim otvaračem za boce, koji je proglašen najboljom viskom građevinom u Aziji.

Shanghai World Financial Center
100 Century Avenue
Pudong, Shanghai
China

Međunarodni trgovački centar (International Commerce centre)

Gradnja najviše građevine Hong Konga započela je 2002. godine. Visinu od 484 metra i nevjerojatnih 118 katova dobio je 2010. godine, kada je završen. Na šesnaest katova prostire se hotel s pet zvijezdica, dok su ostali prostori iskorišteni kao poslovni uredi, banke i nezaobilazni trgovački centri.

International Commerce Centre
1 Austin Rd West
Kowloon
Hong Kong

Tornjevi Petronas (Petronas Twin Towers)

Dva nebodera blizanca povezana hodnikom nalaze se u Kuala Lumpuuru, glavnom gradu Malezije. Otvoreni su 1998. godine, nakon osam godina gradnje. Postali su najvišim neboderima-blizancima na svijetu otkada su srušeni blizanci Svjetskog Trgovačkog centra u New Yorku. Poznati penjač po neboderima, Francuz Alain Robert, poznat kao „Spiderman“, uspio se nakon trećeg pokušaja popeti bez zaštitnog užeta na vrh nebodera, gdje ga je dočekala policija. Tornjevi Petronas odigrali su važnu ulogu u filmu „Zamka“ u kojem su Sean Connery i Catherine Zeta-Jones pljačkali korporaciju sa sjedištem u blizancima.

Petronas Twin Towers
Kuala Lumpur City Centre, 50088 Kuala Lumpur
Federal Territory of Kuala Lumpur
Malaysia

Financijski centar Greenland (Greenland Square Zifeng Tower)

U kineskom gradu Nanjingu 2010. godine dovršen je neboder visine 450 metara, što ga čini drugim najvećim neboderom u Kini, nakon Međunarodnog trgovačkog centra. Financijski centar nudi nam jedinstven vidikovac s kojeg imamo panoramski pogled na grad i rijeku Jangce, koji će nam zauvijek ostati zapisan u sjećanju.

Greenland Square Zifeng Tower
No. 9 Zhongyang Road
Nanjing
China

Willis Tower

Trenutno najviša građevina u SAD-u, izgrađena 1973. godine u Chicagu kao najviši neboder na svijetu u to doba. Poznati „Spiderman“ uspio se 1999. godine popeti na sam vrh, gdje ga je također dočekala policija. Ovaj neboder korišten je u mnogim filmskim i televizijskim projektima, kao na primjer u kriminalističkoj seriji „Monk“. Zanimljiv je podatak da Willis Tower munje udare oko čak 620 puta godišnje.

Willis Tower
233 South Wacker Drive
Chicago
Illinois

Autorica: Ema Vuković
Slike: Shutterstock

Facebook Like Button