Grčka

Kolijevka demokracije, prve Olimpijske igre, razvedena obala i bogata unutrašnjost protkana brojnim legendama i mitovima – sve je to Grčka, zemlja koja je ostavila neizbrisiv trag na europsku kulturu i civilizaciju općenito.

grcka-akropola
Atena
Glavni grad Grčke, Atena, jedna je od najstarijih prijestolnica zapadnog svijeta i dom brojnih znamenitosti. Jedna od najpoznatijih znamenitosti zasigurno je Akropola, utvrda na brdu koja se poput krune izdiže iznad grada. S jedinstvenom i bogatom arhitekturom te hramovima posvećenima bogovima, atenska Akropola jedna od najpoznatijih akropola na svijetu.
Na otprilike 150 metara visokom brdu nalazi se kompleks antičkih građevina među kojima je i Partenon, hram božice Atene i jedno od najljepših arhitektonskih zdanja koje svojom ljepotom i skladom ostavlja bez daha. Na Akropoli je smješten i muzej koji čuva bogatu povijest i arheološke eksponate iz davnih vremena, dok se u podnožju nalazi Dionizijev amfiteatar, mjesto na kojem su se izvodile drame grčkih dramskih pisaca (Eshila, Sofokla, Euripida i dr.).
I dok Akropola ostavlja bez daha, malo sjevernije nalazi se srce i duša Atene – Plaka. Nekadašnji centar grada danas je omiljeno okupljalište ljudi željnih druženja, šarenila boja, mirisa, jedinstvenih građevina i suvenira. U ovom kvartu umjetnika uvijek je živo, a zbog izvanredne grčke kuhinje u restoranima se svakodnevno traži mjesto više. U nekim restoranima postoji mogućnost da osim izvrsne večere dašak Grčke energije dobijete i kroz poznati grčki ples sirtaki.

grcka-korint
Delfi
Nešto manje od 200 kilometara dijeli Atenu od grada koji se osim drevnim ruševinama ponosi ljepotom prirode. Osim Amfiteatra i Apolonovog hrama, Delfi su poznati po proročici Pitiji koja je u transu proricala dvosmislena proročanstva vezana uz religiju, ratovanja i politiku. Vjeruje se da su Delfi doživjeli svoj procvat upravo zbog tajanstvenih isparavanja koja su izlazila iz kamena te tako ovom mjestu dala sakralni karakter s velom misterije. Iako su Delfi bili opljačkani, a blago odneseno, dio bogate povijesti ipak se može pronaći i otkriti u obližnjem Arheološkom muzeju.

grcka-lavlja-vrata
Peloponez
Bogata grčka povijest može se iščitati i na poluotoku Peloponezu kojeg Korintski kanal odvaja od grčkog kopna. Oko 6 kilometara dug i oko 20 kilometara širok, Korintski kanal uvelike skraćuje put od Egejskog do Jonskog mora, a osim moreplovaca danas privlači i brojne znatiželjnike i turiste.
Na poluotoku Peloponezu nalaze se ostaci Mikene, jednog od glavnih središta egejske kulture. Ova Agamemnonova utvrda i kraljevska rezidencija opasana zidinama svoj je procvat doživjela u 14. st. pr. Kr..
Na samom ulazu prema akropoli nalaze se „Lavlja vrata“ koja simboliziraju moć kraljeva, dok su nedaleko vrata smještene Kraljevske grobnice. Osim grobnica unutar zidina, postoje i one van njih, od kojih je najpoznatija Atrejeva riznica koja je radi specifičnog izgleda u obliku košnice lako prepoznatljiva.

grcka-muzej
Gastronomija
Doći u Grčku, a ne okusiti njihovu izvrsnu hranu zaista je nedopustivo. Grčka salata, patliđani, tikvice, masline i maslinovo ulje, sirevi, jogurt, vino i vinova loza, sve su stvari koje povezujemo s Grčkom i njihovom gastronomijom. Osim povrća, tu su i ribe, a uz grčku kuhinju vežu se i teletina i janjetina te poznate musake, gyros i tzaziki umak za koji je potrebno svega nekoliko sastojaka (svježi krastavci, čvrsti jogurt, kopar, sol, češnjak, maslinovo ulje i malo papra). Kad se to sve izmiješa i ohladi nastane lagano i osvježavajuće jelo za vruće ljetne dane.
Od alkoholnih pića svakako valja spomenuti nacionalno piće Ouzo (bezbojnu rakiju s anisom koja u kontaktu s vodom poprima mliječno bijelu boju) te poznati grčki konjak naziva Metaxa koji ovisno o godinama sazrijevanja u bačvi na ambalaži nosi broj zvjezdica kao oznaku kvalitete, a osim sam, ovaj konjak dobro pristaje i u raznim koktelima.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button