Gruzija

Zemlja duhovnosti i zapanjujućih prirodnih ljepota.

Republika Gruzija prostire se na oko 669 tisuća četvornih kilometara na istočnoj obali Crnog mora. Graniči s Rusijom, Azerbajdžanom, Armenijom i Turskom. Najviši vrh – Shkhara – izdiže se na Kavkazu na 5068 metara, dok je Kura najduža rijeka koja se proteže na 1510 kilometara diljem Gruzije.

Država je nastala 1991. raspadom Sovjetskog Saveza, a od 1995. smatra se polupredsjednički ustrojenom republikom s jednim zakonodavnim domom. Politička nestabilnost prisutna je posljednjih dva desetljeća u pokrajinama Abhazija, Južna Osetija i Adžarija zbog separatističkih tendencija.

U zemlji živi oko 5 milijuna ljudi, od čega najviše ima Gruzijaca (83 posto), Azera (6 posto), Armenca (5,7 posto) i Rusa (1,5 posto). Nešto manje od trećine stanovništva okuplja glavni grad Tbilisi. Gospodarstvo Gruzije temelji se na poljoprivredi (najzastupljeniji su agrumi, čaj i vinogradarstvo), zatim rudarstvu (ugljen, zemni plin, bakar, mangan) i turizmu. Bruto nacionalni proizvod po stanovniku 2005. iznosio je 3616 dolara, a zabilježena je i visoka nezaposlenost od 15 posto.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Gruziji:
  1. Tbilisi

U glavnom gradu Gruzije obiđite katedralu Presvetog trojstva, Sionsku katedralu te crkve Anchiskhati i Metekhi. Posjetite tvrđavu Narikala, čija je izgradnja počela u 4. stoljeću, te razgledajte glavni gradski simbol – skulpturu Kartlis Deda (Majka Gruzije).

  1. Vodene aktivnosti

Ljubitelji kupanja i sunčanja kreću put grada Batumija na obalama Crnoga mora. Slikoviti grad okružen je palmama, ali i brojnim palačama koje svakako valja razgledati. Fantastične plaže očekuju vas i u Sukhumiju – glavnom gradu Abhazije.

  1. Ljekovita svojstva

Posjetite i pitoreskni gradić Borjomi u središnjem južnom dijelu zemlje, koji je poznat po brojnim izvorima mineralne vode. Borjomi je i dobra polazna točka za istraživanje flore i faune istoimenog nacionalnog parka koji se proteže u okolici.

  1. Religiozna meka

Mcheta je jedan od najstarijih gruzijskih gradova, a smjestio se na istoku zemlje. Nazivaju ga i vjerskom prijestolnicom gruzijskih nadbiskupa jer se ovdje nalazi katedrala Svetichoveli, te najvažnije pravoslavno hodočasničko mjesto zemlje – manastir Džvari.

  1. Vinska pustolovina

Turisti rado posjećuju i grad Telavi, koji se smjestio u podnožju planine Tsiv-Gobori. Ponosi se spektakularnim dvorcima i veličanstvenim manastirima, ali i izvrsnim gruzijskim vinima koji se proizvode u okolici.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: gruzijski
Religija: kršćanstvo (85 posto), islam (10 posto)
Valuta: 1 lari = 100 tetra
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom preko glavne zračne luke   u Tbilisiju
Kada putovati: najbolje je putovati u svibnju, lipnju i rujnu.
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Hoteli: u Tbilisiju u VIP Victoria  s 3 zvjezdice možete odsjesti za 70 eura, u British Houseu od 4 zvjezdice za 86 eura, a luksuz od 5 zvjezdica u Radisson Blu Iveria hotelu stajat će vas 192 eura; nešto povoljnije cijene su u crnomorskom ljetovalištu Batumi
Restorani: Dzveli Sakhli u Tbilisijiu nudi gruzijsku i rusku, a Sachashnike i internacionalnu kuhinju

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava hrvatske državljane na oprez prilikom posjeta ove zemlje. To se prvenstveno odnosi na pokrajine Južne Osetije i Abhazije, koje ne priznaju suverenitet Gruzije te uz pomoć ruskih postrojbi sprečavaju uspostavu gruzijske vlasti. Godine 2008. došlo je do rata između postrojbi Južne Osetije i Abhazije podržanih ruskim snagama i vojske Gruzije, u kojima je uz materijalnu štetu zabilježen veliki broj poginulih i ranjenih. Također, u zemlji vlada politička nestabilnost koja se očituje stalnim sukobima između oporbe i vlade predsjednika Shakasvilija.
Pijete vodu iz boce, te jedite u provjerenim restoranima. (M. T.)

De Visu / Shutterstock.com (muškarci)