Gurmanska tjestenina

Napravite u svom domu pravu Gurmansku tjesteninu. Osjetite kako to rade najbolji kuhari svijeta.

Sastojci potrebni za umak :

1,5 veća glavica crvenog luka
2-3 režnja češnja-češnjaka
150 g sušene slanine Gavrilovic
2 kisela vrhnja ( 2 x 180 ml )
soli i bijelog mljevenog papra ( po ukusu )
2 jušne žlice sušenoga bosiljka
100 g parmezana
3 jušne žlice maslinovog ulja

500 g špageta ( ili neke druge tjestenine )

Postupak :
Crveni luk očistite i nasjeckajte na kockice. Namočeni bosiljak sitno nasjeckajte. Dodajte protisnuti češnjak, maslinovo ulje i jednu vrećicu parmezana (50g ), dobro izmiješati i ostaviti sa strane. U međuvremenu skuhati tjesteninu na uobičajeni način ili po uputama s vrećice. Ocijedite, vrlo malo pouljite i ostavite sa strane.
U dublju posudu dodajte slaninu nasjeckanu na sitnije kockice, te je nastavite pirjati sve dok ne postane zlatne boje, a zatim dodajte i sitno sjeckani crveni luk i pirjajte sve dok ne postane staklast. Podlijte sa malo vode, a zatim dodajte kiselo vrhnje koje ste prethodno izradili pjenjačom da tokom kuhanja nebi nastale grudvice. Dodajte smjesu od sitno sjeckanog bosiljka, parmezana,češnjaka i maslinovog ulja.
Ostavite da prokuha koju 1-2 minute, a pred sam kraj doradite okus sa solju i bijelim mljevenim paprom.

Poslužite toplo, posipajte ribanim parmezanom uz sezonsku salatu po izboru.

Autorica: Ana Tomić