Hawaii

Otok iz snova, rajske plaže, ples, zabava i vjenčići od cvijeća, sve nas je to preko američkih filmova dozivalo na ovaj otok.

Riječ je o Havajima, jednoj od američkih saveznih država i poznatom otočju u Tihom oceanu. Otočje ukupno ima 137 otoka, oko milijun i 300 tisuća stanovnika, površine je 16.649 km², s osam većih i nastanjenih otoka. Najveći je otok Oahu koji ima milijun stanovnika, a na njemu se nalazi i glavni grad Honolulu čije ime u prijevodu znači zaštićena, odnosno mirna luka.

Havaji su najpoznatiji po turizmu, srdačnosti i vulkanima, od kojih su samo neki Mauna Loa i Mauna Kea. Mauna Loa je aktivan vulkan čije ime u prijevodu znači duga planina, dok Mauna Kea nije aktivan vulkan, a ime je u prijevodu bijela planina.
Što se tiče srdačnosti mještana, ona je ključ turizma. Kako to biva na filmovima, žene obučene u suknje napravljene od trave i ukrašene vjenčićima od cvijeća, poznatim pod nazivom lei dočekuju turiste i žele im dobrodošlicu. Ples hula nije samo puka zabava, on mještanima znači puno više. Njime izražavaju svoje emocije i dobrodošlicu, dok ples hula – hula označava religijski ritual.

havaji-2

Božanstva

Kada govorimo o religijskim ritualima i božanstvima, tada svakako moramo spomenuti božicu Pele kao božicu vulkana i vatre, Haumeu, božicu plodnosti i poroda, veliku božicu Hinu, boga Kua, Kanea koji je napravio nebo, zemlju i raj te mnoge druge.

Gospodarstvo

Otočani žive od turizma, ali i ribarstva, uzgoja voća, posebice ananasa te šećerne trske, kave, pamuka i cvijeća. Uslužne djelatnosti su broj jedan na otoku pa tako Havaji iz dana u dan bilježe sve veći broj turista.

havaji-5

Gastronomija

mai-tai
Što se tiče hrane, Havaji su poznati po ekološki uzgojenoj hrani, posebice po povrću. Jede se sve, od ribe do mesa, a poznati su po ukusnoj kavi koja nerijetko ima dodatke poput kokosa. Od alkoholnih pića valja spomenuti koktele, od kojih je najpoznatiji Mai – Tai, dok je hrana bogata egzotičnim začinima.

Osobe rođene na Havajima

Znate li da je jedna od poznatijih osoba koja se rodila na Havajima ni manje ni više nego Barack Obama? Bilo je to u kolovozu 1961. godine u Honoluluu. Osim Baracka Obame, na Havajima je rođena i glumica Lauren Graham, poznata kao Lorelai iz serije “Gilmore girls” te glumica Nicole Kidman. 1945. godine na Havajima je rođena i poznata pjevačica, glumica i komičarka Bette Midler te pjevač Bruno Mars, poznatiji među mlađom populacijom.

havaji

Što posjetiti

Kada jednom dođete na Havaje, svakako trebate posjetiti neku od plaža, okupati se u moru, obići koji muzej, isprobati njihovu hranu, popiti koje piće, proučiti vulkane i uživati u prirodi. Mi Vam predlažemo sljedeće:

Pearl Harbour
havaji-3
Posjetite luku na otoku Oahu koja je bila napadnuta te postala povod za ulazak Sjedinjenih Američkih država u Drugi svjetski rat. Ovdje se nalazi memorijalni centar u kojem ljubitelji povijesti mogu saznati nešto više. Dobro je rezervirati kartu unaprijed jer se nerijetko stvaraju gužve zbog velikog broja zainteresiranih posjetitelja.

Honolulu
Svakako valja posjetiti i glavni grad Honolulu. Oni željni rekreacije mogu posjetiti Dijamantnu glavu, ugasli vulkan koji je danas idealno mjesto za penjanje. Osim za rekreaciju, ovo je mjesto idealno za odmor, a s njega se pruža i prekrasan pogled na grad.

Waikiki
Oni željni kupanja, izležavanja na suncu i uživanja na plaži svakako trebaju posjetiti Waikiki i poznatu plažu. Oni malo mlađi zasigurno će uživati u Waikiki akvarijumu ili obližnjem zoološkom vrtu.

Mauna Kea
havaji-1
Posjetite i Mauna Keu, neaktivni vulkan koji privlači brojne turiste. Ovo je mjesto oko 300 kilometara udaljeno od Honolulua, a kod ugaslog se vulkana nalazi i observatorij Mauna Kea Observatories, jedinstveno mjesto za sve astronome.

Korisne informacije

Službeni jezici: engleski i havajski jezik
Religija: kršćanstvo, budizam i dr.
Valuta: američki dolar (USD)
Kako putovati: najbolji način je zrakoplovom – međunarodna zračna luka Honolulu International Airport
Viza: potrebna (http://zagreb.usembassy.gov/vize2.html)
Kada putovati: od lipnja do rujna
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju
Smještaj: Outrigger Waikiki Beach Resort ili
Hilton Hawaiian Village Waikiki Resort
Restorani: Alan Wong’s Restaurant ili Roy’s Waikiki Beach

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: Steve Jurvetson
Ricymar
Patrick McNally
Julie
Daniel Ramirez
Kenneth Lu
James Palinsad

Facebook Like Button