Da li imate svoj hvatač snova?

Jeste li ikada pri posjetu nekome od prijatelja u prostorijama vidjeli ukrase, odnosno krugove ukrašene perjem i perlicama? Znate li što je to i čemu služi?

Hvatači snova, poznatijima pod imenom „dreamcatcheri“

To su ukrasi koji su napravljeni od jednog ili više krugova isprepletenog nitima s perlicama, perjem i drugim materijalima. Ono što je posebno za hvatače snova, to je da se u sredini mreže od koje su napravljeni nalazi kružni otvor.

Upravo kroz taj otvor prolaze sve negativne stvari i ružni snovi, dok se u mreži zadržavaju lijepi snovi i kreativne ideje. S prvim jutarnjim suncem sve one loše stvari nestaju i odlaze u nepovrat.

U ovo vrijeme kad svi nekud jurimo i kad je stres nešto sasvim uobičajeno u našim životima, nije neobično da loše spavamo i često se noću budimo. Upravo hvatač snova može nam u tome pomoći, naravno, samo ako u to vjerujemo.

dreamcatcher

Legenda o hvataču snova

Ovaj proizvod potječe iz davnih vremena, a postoji nekoliko legendi koje govore o njegovu nastanku.

Jedna od legendi govori o tome da su hvatači snova nastali kad je učitelj mudrosti Iktomi učio ljude o životu te dobrim i lošim stvarima koje se u njemu mogu pronaći nakon čega im predao obruč od vrbe s isprepletenom mrežom, perjem te konjskom dlakom. Upravo ovaj obruč je onima koji vjeruju trebao pomoći u shvaćanju života, donošenju odluka te razlikovanju dobra od zla.

Mjesto postavljanja

dreamcatcher-1Iako se najčešće postavlja u spavaćim sobama, hvatač možete postaviti na bilo koje mjesto u vašem domu. Neki ih postavljaju kod ulaznih vrata kako bi na samom ulazu ostavili negativne emocije, strahove i probleme, neki na balkone i slično.

Nije toliko bitno kamo ih postavljate, koliko da vjerujete u njihovu djelotvornost.

Ponekad su oni jednostavnijeg izgleda s jednim obručem isprepletenim nitima i ukrašenim perjem, dok ima slučajeva kad se radi o pravim instalacijama i kreativnim rješenjima.

I dok Indijci u izradi pažnju posvećuju i najmanjem detalju koji ima određenu simboliku, danas se u trgovinama može pronaći zaista svašta, stoga nije naodmet da uzmete stvar u svoje ruke i izradite hvatač snova baš po svojoj mjeri.

Izrada hvatača snova

Za izradu su vam potrebni:
• najbolje obruč od vrbe, ali ako ga ne možete nabaviti, poslužit će i neki drugi materijali
• perje
• perlice
• platnene ukrasne trakice
• deblji konac ili tanja špaga

Postoji nekoliko različitih načina izrade, a najbolje je da pustite mašti na volju i neka ruke rade svoj posao. Uzmite obruč i oko njega jednostavno pletite špagu po želji, u sredini ostavite malo prostora ili postavite mali obruč kroz koji će prolaziti negativne stvari i to je to. Donji dio po želji možete ukrasiti perjem, perlicama i trakicama kako bi mogao lelujati na vjetru.

Izdvajamo

Sve stvari koje su vam potrebne za izradu zapravo već imate kod kuće. Nema nikakve potrebe da obilazite dućane i trošite novac kad su obruči svuda oko vas. Zasigurno imate neku staru narukvicu, ručku od torbe ili pak grančicu u dvorištu. Po želji obruč možete obložiti trakama od tkanine kako bi bio još osobniji.

Što god učinili, nećete pogriješiti, opustite se i napravite nešto što će vam pomoći u istjerivanju negativnog i otvaranju pozitivnom u vašem životu.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Naslovna fotografija: Hans Splinter
Fotografija u tekstu: mikeporterinmd

Facebook Like Button