Idealne sobne biljke vašem domu

Prilikom uređivanja doma finalni „touch“ predstavlja odabir adekvatnih biljaka za vašu kuću ili stan. Život bez biljaka je nezamisliv jer one prostoru pružaju potpuniju atmosferu, prostorije izgledaju življe, a sama briga i njega biljaka govori puno o domaćinu kuće. Biljke osvjetljavaju prostoriju u kojoj se nalaze, stvaraju kisik te uljepšavaju vaše domove. Budući da živimo u 21.stoljeću gdje je mnogo ljudi zaposleno i nema vremena za brigu oko biljaka, u narednom tekstu donosimo vam listu poželjnih kućnih biljaka koje zahtijevaju „manje“ brige, jednostavnije su za održavanje i vrlo korisne. Tako ni vi sada nemate izgovora da ne nabavite barem jednu sobnu biljku koja zahtijeva samo malo pažnje i brige.

Sobni javor

sobni-javor
Jedna od biljaka koja nam dolazi iz tropskih i suptropskih područja je upravo sobni javor. Pripada porodici sljezova, ima baršunaste listove, bujno raste, a izgleda jako njegovano kada izraste. Ima oblik poput malenog grma, listovi na peteljkama su srcolikog oblika, a cijela biljka prekrivena je bijelim dlačicama. Raste od ožujka do kolovoza, odgovara mu svijetlo mjesto i temperature od 12-14 C. Za rast mu najviše odgovara polusjena koju možemo naći u prostorijama soba.

Agava

agava
Vrlo često korištena sobna biljka nosi naziv agava. U botaničkom svijetu poznata je kao ukrasna i dekorativna biljka koje se uglavnom stavljaju na ulazima u razne prostorije. Ova biljka ima rozete s mesnatim listovima na čijim se vrhovima nalaze bodlje. Za vrijeme ljeta odgovara im toplo vrijeme dok ih u zimi možete slobodno staviti vani, iako se za kućne vrste preporuča samo hladnija prostorija poput hodnika. U ljeto im odgovara vlažnost dok za zimu nisu toliko zahtjevne. Zanimljiva je informacija da agave nametnici gotovo da i ne napadaju.

Aglaonema

aglaonema
Još jedna vrlo često korištena sobna biljka je aglaonema. Pripada porodici kozlaca, a porijeklo vuče iz daleke Indije. Ovisno koje su vrste ovisit će i način rasta. Listovi su im zeleni s pepeljasto-sivim mrljama, a najbolje uspijeva vrsta pod nazivom „kućni zimzelen“. Ova biljka idealna je za one koji ne provode mnogo vremena kod kuće i odgovara joj da ju se postavi na jedno mjesto koja je izvor svijetlosti s kojeg je se ne bi smjelo pomicati.

Aloja

aloe-vera
Aloja je u narodu poznata kao sredstvo za liječenje probave, rana u žući. Također nosi još i naziv „kaktus za rane“, a dolazi nam sa Madagaskara. Uglavnom su sobne biljke malene, bez stabljika s mesnatim listovima u rozeti dok im se na rubovima nalaze bodlje. Za kućnu vrstu preporuča se A.variegata (papagajska aloja).

Ehmeja

ehmeja
Rod ehmeja pripada porodici bromelija ili ananasa. Ove vrste biljka poznate su po svojoj ljepoti, ali i skromnim zahtjevima. Dolaze iz Južne Amerike, a kod nas se najviše uzgajaju kao lončanice ili u cvjetnom prozoru. Ne odgovara im jako sunce, već klasična umjerena temperatura dok zimi ona mora biti između 12-15 C.

Ostale kućne biljke

Postoji cijeli niz biljaka koje su idealne za sobne uvjete. Neke od njih su sljedeće: ukrasna sparožina, argiroderma, ardizija, zmijasti kaktus, sobna jela, biskupska kapica, aukuba, gnjezdasta paprat, aspidrista i mnoge dr.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Carin Rhoden, Alejandro Bayer Tamayo, chanrajesq, Olga Berrios, Mauricio Mercadante

Facebook Like Button