Irska kava

Jednostavni i ukusan koktel od kave koji učinkovito unosi toplinu u kosti već sedam desetljeća.

Priča se kako je prva irska kava spravljena jedne hladne večeri 1942. godine u restoranu zračne baze Foynes na zapadu zelenog otoka. Mladi chef Joe Sheridan ugledao je grupu promrzlih Amerikanaca, te u želji da ih zagrije skuhao im gustu crnu kavu, kojoj je dodao alkohol, vrhnje i šećer. Kad su ga gosti pitali piju li brazilsku kavu – isti je odgovorio ne, ovo je irska kava.

Svjetsku slavu, pak, ovaj koktel može zahvaliti putopiscu Stantonu Delaplaneu, koji je recept za irsku kavu odnio baristi u hotelu Buena Vista u San Francisku, od kuda se proširio diljem svijeta. Tako je rođen jedan od najjednostavnijih i najpopularnijih koktela od kave, kojeg je najbolje ispijati u večernjim satima.

Sastojci:
1 manja šalica crne kave
2 žličice smeđeg šećera
0,03 dl irskog viskija
tučeno vrhnje

Priprema:
Prethodno zagrijte staklenu šalicu za posluživanje koktela vrućom vodom. Na dno šalice stavite smeđi šećer i prelijte ga vrućom kuhanom kavom. Dodajte dobar irski viski, promiješajte sastojke i pričekajte da se tekućina slegne.

Toplom žlicom pažljivo stavite tučeno vrhnje na vrh koktela. Ako je tučeno vrhnje pretvrdo – potonut će. Ako je prerijetko – nestat će. Ako vaš koktel nalikuje irskom Guinnessu napravili ste sve kako treba.

Slainte!

Facebook Like Button