Island

Mistični otok gejzira, vulkana i ledenjaka savršena je destinacija za ljubitelje prirodnih fenomena.

Island je otočna zemlja u sjevernom Atlantiku koja se prostire na oko 100 tisuća četvornih kilometara i što ga čini 18. otokom po veličini u svijetu.  Smjestio se između Grenlanda, Norveške i Britanskih otoka, te pripada Starom kontinentu.

U geološkom smislu – ovo je vrlo aktivan prostor, jer je teritorij ispresijecan vulkanima – od kojih je značajan broj još uvijek aktivan. Najbolji primjer za to jest erupcija Eyjafjallajokulla 2010. čija je vulkanska prašina zaustavila zračni promet diljem Europe. Island se ponosi i brojnim gejzirima zbog kojih je među stanovništvom rasprostranjena geotermalna energija odnosno jeftina električna energija.

island

Na otoku živi oko 315 tisuća stanovnika, od čega više od polovice obitava na širem području glavnog grada Reykjavika. To je i najveći grad Islanda, a smjestio se na njegovoj jugozapadnoj obali,  u zaljevu Faxafloi te na poluotoku Reykjanes.

Zanimljivo je spomenuti da Islanđani zapravo nemaju prezimena. Kad se u obitelji rodi kćer umjesto prezimena dopisuje joj se očevo ime uz dodatak dottir, dok u slučaju sina nastavak glasi sson. Upravo iz tog razloga, ljudi su u telefonskim imenicima navedeni prema – imenu!

Islandska kuhinja temelji se na ribljim dimljenim i sušenim proizvodima, koji se poslužuju uz tradicionalni kruh u obliku lepinje (laufabraud). Najhrabriji bi mogli probati i specijalitete od ovnove jetre i testisa, fermentiranog morskog psa (hakarl) ili termički obrađene peraje tuljana (salshreifar). U zemlji se piju kava i voćni sokovi, dok je ispijanje alkohola rašireno, ali i vrlo skupo.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Islandu:
  1. Glavni grad

Otkrijte Reykjavik! Razgledajte tradicionalnu arhitekturu ovoga prostora u muzeju na otvorenom – Árbæjarsafn. Popnite se na 74,5 metara visoku luteransku crkvu sv. Hallgrimura, s koje se pruža prekrasan pogled na grad. Obavezno posjetite Sagamuseum, koji otkriva dugu povijest ovoga otoka, a ponosi se kolekcijom Vikinga u prirodnoj veličini napravljenih od silikonske gume.

  1. Moć prirode

Istražite islandsku divljinu u Nacionalnom parku Vatnajokull – najvećem zaštićenom parku Europe, koji se proteže na 12 tisuća četvornih kilometara. Tu ćete naći najvišu planinu Islanda – Hyannadalshnukur, najveći ledenjak Vatnajokull, ali i najsnažnije slapove Europe – Dettifoss –na rijeci Jökulsá á Fjöllum, koji svake sekunde bacaju gotovo 200 kubičnih metara vode.

  1. Najstariji parlamentarna institucija

Posjetite Þingvellir – povijesni lokalitet na jugu Islanda, koji se ponosi s najstarijom parlamentarnom institucijom u svijetu – Althing – koja je još uvijek u funkciji. Osnovana je 930. godine kao mjesto zakonodavnih susreta Vikinga, pa ne čudi što se ovaj lokalitet danas nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

  1. Islandski gejziri

Znate li da je gejzir islandska riječ? Potječe od islandske riječi geysa za vrtlog ili tok, odnosno od islandskog izvora Geysir . Riječ je o prirodnom fenomenu koji podrazumijevanja izbacivanje kipuće vode i pare u zrak. Najviše gejzira nalazi se na jugu zemlje, u dolini Haukadalur.

  1. Aurora Borealis

Svjedočite jednoj od najspektakularnijih pojava na nebu – Aurori Borealis. Riječ je o polarnoj svijetlosti koja je uglavnom vidljiva na visokim zemljopisnim širinama, poput Islanda, od rujna do travnja, a nastaje zbog jakih sunčevih vjetrova.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: islandski
Religija: kršćanstvo (90 posto stanovništva)
Valuta: islandska kruna (ISK)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Islanda jest Keflavik Internataional Airport nedaleko istoimenog grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Ljetni mjeseci.
Smještaj: Hotel Reykjavik Centrum i Castle House u glavnom gradu odličan su izbor.
Restorani: Fiskfelagid u glavnom gradu služi zanimljiva islandska jela s modernim preokretom, a osobito popularan među turistima jest i restoran Harry’s koji nudi mnogobrojna međunarodna jela po povoljnim cijenama.

Oprez!

U Reykjaviku se čuvajte sitnih kradljivaca – uostalom kao i u svim većim gradovima svijeta. Saznajte kakve su vremenske prilike na Islandu prije nego što krenete na put i spakirajte odgovarajuću odjeću i obuću  – jer ovdje zna biti izuzetno hladno!

Fotografija: Tiberio Frascari

Facebook Like Button