Ispecite najbolji soparnik, zeljenik ili uljenik kako ga sve zovu

Jedno od tradicionalnih jela u Hrvatskoj koje je također prepoznato u cijelom svijetu nosi naziv soparnik. Drugi nazivi koji se koriste za soparnik su pita od blitve, jelo od blitve, uljenik ili zeljenik, ovisno o području u kojem se tradicionalno jelo priprema.

Mnogi ovo jelo nazivaju jednostavnim jelom budući da se vrlo brzo priprema, a namirnice koje se koriste za pripremu se vrlo lako nabavljaju i ima ih gotovo svako domaćinstvo. Poljički soparnik uvršten je na listu zaštićenih kulturnih dobara.

Naše bake često znaju govoriti da je soparnik jelo koje datira još iz vremena Turaka, a navika pripremanja u hrvatskom podneblju zadržala se sve do današnjeg dana. U narednom tekstu saznajte više informacija o soparniku, vrstama soparnika i načinu pripreme ovog tradicionalnog dalmatinskog jela.

soparnik-22

Nešto više o soparnirku

Nekako je u narodu uvriježeno mišljenje da je soparnik poznat kao „jelo siromaha“ budući da se uvijek pripremao u danima posta, blagdana poput Badnjaka, blagdana Svih Svetih ili Velikog Petka. Ovo tradicionalno jelo vrlo je ukusno, a jednostavno je za pripremu. Mnoge generacije u Hrvatskoj još uvijek njeguju tradiciju posluživanja soparnika kada nam u kuće dolaze gosti, rodbina i prijatelji. U većini domova, posebno na selima najnormalnije je vidjeti da se poslužuje soparnik kao hrana ili predjelo prije glavnog jela.

Poljički soparnik

Kao što i samo ime jela govori poljički soparnik dolazi nam iz dalmatinskih Poljica, a mnogi stariji govore da ovo jela datira još iz doba Turaka. Starije generacije pravi soparnik pripremaju na kominu (koji se priprema i po nekoliko sati prije), a domaćice koje rade prema starijim receptima soparnik pripremaju na sinijama dok se samo tijesto valja uz pomoć lazanjura.

Recept za soparnik je vrlo jednostavan počevši od pripreme samog tijesta, pa i ostalih namirnica poput blitve, mladog luka, peršina, maslinovog ulja i raznih začina. U mnogim dijelovima Hrvatske soparnik se redovno priprema u vrijeme vikenda, blagdana, a u novije doba pita od blitve se redovno služi na svadbenim svečanostima kao jedno od najtraženijih predjela.

soparnik-23

Recept za soparnik:

Priprema soparnika je vrlo jednostavna, a za samu pripremu potrebno vam je glatko brašno, voda, sol i maslinovo ulje kako biste pripremili početno tijesto. Tijesto se raspodijeli na dva jednaka dijela i ostaviti da odstoji neko vrijeme, a potom se tijesto razvlači tanko na valjak te se između dva sloja tijesta posložiti pripremljena smjesa tj. nadjev.

Priprema nadjeva za soparnik:

Za nadjev soparnika koristi se narezana blitva, crveni luk, peršin, mlad luk, češnjak i maslinovo ulje. Bitno je voditi računa da je blitva suha, odnosno da ju dobro ocijedite kako unutra ne bi bilo previše vode/soka. Pripremljeni nadjev se tada razmaže po razvučenom tijestu, a na njega se kasnije stavi i druga kora tijesta.

Rubove tijesta potrebno je stisnuti kako ne bi došlo do prolijevanja nadjeva, pritisnuti ravnomjerno cijelu površinu i paziti da nam ne ostane previše zraka između obje kore tijesta. Soparnik se na kraju premaže maslinovim uljem jer je bitno da bude dobro nauljen, a poslije prema željama na njega možemo staviti nasjeckani češnjak, a izrezuje se u obliku romboida. Ovisno o željama u nadjev možete staviti sir, grožđice, bademe, orahe, cimet ili šečer.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button