Izrael

Jedna od najstarijih svjetskih destinacija, Izrael je i danas san mnogih putnika i pustolova.

Uz Jeruzalem i Nazaret, koji se ubrajaju među najsvetije gradove na svijetu, u Izraelu ćete vidjeti prekrasno Galilejsko jezero, pustinju Negev, legendarni viteški grad Akko, kozmopolitski Tel Aviv i brojne druge zanimljivosti.

Izrael je bliskoistočna zemlja, smještena uz istočni rub Sredozemnog mora, površine 22.072 četvornih kilometara i s više od 8 milijuna stanovnika. Osnovan je kao židovska domovina u Palestini 1948. godine i od tada traju povremeni ratovi s palestinskim, arapskim stanovništvom. Unatoč tomu, u Izraelu dobro funkcionira gospodarstvo i civilni život, pa tako i turizam.

Uređen je kao parlamentarna demokratska republika s jednim zakonodavnim domom. S ukupno 1.017 kilometara kopnene granice okružen je Libanonom, Sirijom, Jordanom i Egiptom. Dvije trećine zemlje zauzima pustinja Negev. Najviši vrh je Meron koji se uzdiže na 1.208 metara, a najduža rijeka Jordan s 320 kulometara.

Izrael je podijeljen na ukupno šest regija: Sjeverni, čije je sjedište u Nazaretu, Haifa sa sjedištem u Haifi, Tel Aviv sa sjedištem u Tel Avivu, Središnji sa sjedištem u Ramli, Jeruzalem sa sjedištem u Jeruzalemu i Južni sa sjedištem u gradu Beer Ševa.

Glavni i najveći grad države je Jeruzalem, koji je pravo duhovno središte, i u kojem živi ukupno 700.000 stanovnika. Drevne zidine grada i bogatsvo kulture putnike nerijetko ostavljaju bez daha. U Izraelu Židovi čine 83 posto populacije, a Arapi i ostali 17 posto. Po religijskoj pripadnosti židova je 83 posto, muslimana sunita 14 posto, kršćana 2 posto i ostalih 1 posto.

Izrael spada među gospodarski razvijenije zemlje s bruto nacionalnim proizvodom od 24.600 dolara po stanovniku (podaci iz 2005.) i 9 posto nezaposlenih. Poznat je po izvozu vojne opreme, strojeva, kompjutorskih softvera, rezanih dijamanata, fosfata, bakra i broma. Od poljoprivrednih proizvoda najviše izvozi agrume, povrće, pamuk i kikiriki.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Izraelu:

Jedna od specifičnosti svakako je Mrtvo more na granici s Jordanom, a koje se nalazi 408 metara ispod morske razine.

Jeruzalem predstavlja povijest na svakom koraku:  Maslinska gora, Getsemanski vrt, Lavlja vrata, bazen Bethesda, kapela Bičevanja i Osude, bazilika Groba Isusova, Kalvarija, Zid plača, brojne sinagoge i džamije.

Treba posjetiti i pustinju Negev, Galilejsko jezero, Betlehem, Nazareth, ali i Haifu i Tel Aviv.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: hebrejski, arapski

Religija: židovi (83 posto), sunitski muslimani (14 posto), kršćani (2 posto) i ostali (1 posto).

Valuta:  1 šekel = 100 agorota

Klima: sredozemna, polupustinjska i pustinjska

Vremenska razlika:  +2/+3 sata u odnosu na Hrvatsku

Kako putovati: najbolje je zrakoplovom preko glavne zračne luke  Tel Aviv’s Ben-Gurion International Airport, koja nije daleko ni od Jeruzalema.

Kada putovati: najugodnije je u travnju i svibnju te u rujnu i listopadu.

Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. No prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Viza: nije potrebna.

Smještaj: u Jeruzalemu je velik izbor hotela, od Rivoli Hotel Jerusalem s 3 zvjezdice za 65 dolara po noći, Park Hotel Jeruzalem s četiri zvjezdice za 118 dolara do Mamilla Hotela s pet zvjezdica i 306 dolara; u Tel Avivu smještaj je puno skuplji, pa za solidan hotel poput Deborah Hotela s tri zvjezdice treba izdvojiti 198 dolara, a u luksuznom Renaissance Tel Aviv Hotel 325 dolara po noći.

Restorani: košer hranu možete kušati u Village Greenu u  Jeruzalemu, morsku hranu u Fatoushu u Haifi, a regionalnu kuhinju sa širim izborom, primjerice, u Orna and Ella u Tel Avivu.

Oprez!

Poželjno je piti vodu iz boce. Sigurnosna situacija u Izraelu je promjenjiva, a to se posebice odnosi na granična područja u pojasu Gaze, na jugozapadnio dio zemlje i duž granice s Libanonom. Prije putovanja, poželjno je raspitati se o trenutačnom stanju u zemlji.