Jagode, vino i ostale kombinacije

Neka vina pijemo samo kako bi se opustili i uživali u njima samima.

Takva kakva jesu, sama su po sebi dovoljna i savršena. Vina za meditaciju. No, vina najčešće kušamo u kombinaciji s nekim jelom i najčešće svako jelo traži svoje vino.Vino time postaje jedinstveno i potpuno. Vinu pokušavamo pronaći najbolju hranu, te kušajući težimo ostvariti određeni sklad koji je najbitniji prilikom usklađivanja jela i vina. Jedna od najvažnijih zadaća sommeliera i jedan od najvećih izazova je upravo taj, pronaći savršenu kombinaciju kako bi se uskladio i približio svijet jela i svijet vina gostu.

Uvijek iznova savladavate tehnike usklađivanja, jer toliko je različitih namirnica i načina na koji se pripravljaju. A kada pronađete jednom takvu idealnu kombinaciju, sreći nema kraja.

Postoje različita načela usklađivanja vina s jelom kao što su na primjer tradicijsko načelo, sezonsko načelo, psihološko načelo, načelo valorizacije i načelo suprotstavljanja i slaganja jela i vina. Također, postoje i različite tehnike usklađivanja jela i vina u kojem ništa nije prepušteno slučaju. Svaka osobina jela i vina ozbiljno se i savjesno procjenjuje kako bi se postigla što objektivnija osjetilna analiza jela s ciljem usklađivanja s vinom.

vino_jagode

Kada se opuštate u vašem domu i pokušate upariti hranu i vino najbitnije je prepustiti se osjetilima da vas vode, te pritom istraživati najbolje kombinacije. Pokušajte pronaći harmoniju okusa, to vam je cilj. Osim općeg, svima poznatog pravila da bijela vina idu uz ribu a crvena uz meso što je točno, ali ne uvijek i nužno postoji dugi niz pravila koja moramo poznavati kako bi što bolje približili vino jelu i obrnuto. Postoje neke idealne kombinacije svima poznate. Kao na primjer šparoga i sauvignon blanc, kamenice uz šampanjac ili Chablis, uz sireve s plemenitom plijesni kao što je Roquefort, odlično ide francusko slatko vino Barsac… Jedna od najpoznatijih kombinacija je guščja jetra ili foie gras uz slatka vina kao francuski Sauternes ili mađarski Tokaji Aszu s najmanje pet puttonyosa. Kozji sir odlično se sljubljuje s Pouilly Fume, francuskim Sauvignonom.

Kako nam je došla sezona najdražega voća, jagoda, predstoji nam samo još pronaći i idealno vino uz njih. Kako postoji bezbroj načina za uživati u jagodama u raznim kombinacijama, bilo da ih jedete same ili sa nekom kremom ili spajate jagode i čokoladu, tako i postoje i različita vina kako bi ih najbolje uskladili ovisno o tome s čime ih konzumirate. Jagode poslužene same, savršeno odgovaraju uz pjenušava vina koja u sebi sadrže blago povišenog neprovrelog šećera. Predlažem da ih probate u kombinaciji sa talijanskim Moscato dˈ Asti pjenušcem. Pjenušci su skoro uvijek dobar pratioc uz jagode. Pokušajte i sa šampanjcem demi – sec, sigurno nećete pogriješiti.

jagode

Jagode također možete kušati i u kombicanciji sa nekim laganim vinom kao što je Beaujolais od sorte gamay. Ako su jagode servirane u kombinaciji sa nekom kremom izaberite slađe vino koje ne bi trebalo biti slađe od kreme. Predlažem vina kao što je Beerenauslese, njemački predikat ili francuski Sauternes. Mousse od jagoda idealan bi bio uz rose šampanjac.

Odabirući vino uz jagode ili kolač od jagoda važno je upotrijebiti sva naša osjetila i prepustiti se istraživanju idealnih kombinacija. Jer, bezbroj je mogućnosti kako bi uživali u svim tim predivnim nijansama boja, okusa, i mirisa. Iskoristite vaša osjetila i prepustite se da upotpune vaša nepca nezaboravnim okusima i ispune ih harmonijom.

Tekst: Sommelierka Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button