Janjeći kotleti, umak od gorušice, mini povrće

Ana Grgić donosi odličan recept s kojim ćete oplemeniti svoj jelovnik.

Recept za janjeće kotlete

Kotleti
1 kg janjećih kotleta zapeči na tavi, posoliti, popapriti, peći 12-ak minuta ovisno o debljini u predhodno zagrijanoj pečnici na 185C.

Mlado povrće
Upotrijebite povrće po vlastitom izboru, operite ga i očistite. Potom skuhajte u slanoj vodi, ocijedite i prije posluživanja sotirajte na maslacu.

Umak od gorušice
1 kg janjećih kostiju
pola vezice zeleni (mrkva, peršin, pastrnjak)
četvrtina korijena celera
1 glavica luka
50 g maslaca
list lovora
papar u zrnu
30 g koncentrata od rajčica
2 l vode
sol
1 žlica gorušice

Priprema recepta
Kosti operite i nasijecite na komade. Mrkvu, peršin, pasrtnjak, celer i luk očistite i narežite na listiće. U pleh stavite maslac, poredajte kosti, narezanu zelen, celer, luk, papar i lovor. Posolite i dobro izmiješajte. Pecite u pećnici na tihoj vatri sve dok kosti ne dobiju svjetložutu boju. Na kraju umiješajte koncentrat od rajčica. Pečene kosti izvadite rešetkastom žlicom, stavite ih u lonac, dolijte vodu i kuhajte na tihoj vatri, juha (fond) treba iskuhati na pola. Juhu procijedite nekoliko puta i nastavite s kuhanjem sve dok u posudi ne ostane samo 2 dl tekučine. Dodajte gorušicu i kratko prokuhajte.
Uz ovo jelo možete poslužiti terinu od krumpira

Terina od krumpira
Krumpir 2 kg
Jaja 2 kom
Maslac 100 dag
Sol, papar

Krumpir oguliti i polovicu narezati na ploške, blanširati u zasoljenoj vodi, ocijediti i ohladiti.Ostatak narezati na kocke, skuhati do kraja u slanoj vodi, procijediti i protisnuti u pire. Kada se pohladi dodati jaja, pola maslaca i papar. U pleh staviti papir za pečenje, posložiti dio ploškica krumpira, premazati pireom, ponovno ploškice, pa pire i tako dok sve ne potrošite. Premažite ostatkom maslaca i pecite pola sata na 175 C.

Tekst: Ana Grgić
Fotografije: Esplanade Zagreb Hotel