
Dosadašnji mjeseci donijeli su u naše živote manje kretanja te prehrambene navike koje toksiciraju organizam i „zakiseljuju krv“.
No već prve zrake proljetnog sunca mame nas na detoks koji zasigurno može ukloniti neugodne tragove nakupljenih kalorija i pročistiti organizam od nataloženih toksina.
Znate li da organizam stalno nakuplja toksine iz okoliša, hrane i vode čime se može narušiti imunitet našeg tijela?
Nakupljanje toksina posebno je izraženo u hladnijim danima kada se manje krećemo i jedemo kaloričniju hranu, a njihovo uklanjanje postaje imperativ za održavanje dobrog zdravlja i životne forme.
Svi pričaju o kiselosti organizma – koliko kisela može biti krv?
Veliku važnost za detoksikaciju organizma ima kiselost organizma, odnosno krvi do koje može doći zbog neodgovarajuće prehrane. Za proizvodnju kiselina u tijelu zaslužna je prehrana bogata mesom, prerađenim šećerom i brašnom te konzumacija nekih lijekova.
Pobrojane namirnice svojom razgradnjom zakiseljuju organizam, dok voće i povrće organizam čine alkalnim, tj. lužnatim.
Zato je dobro razlikovati hranu koja organizam čini kiselim, odnosno lužnatim, kako bi se pravilnom kombinacijom namirnica održao prirodni pH organizma (kreće se u rasponu od 7,35 do 7,45).
> Više se kretati Lako je dostupan i pomalo potcijenjen. Po svom antioksidacijskom djelovanju na jetru vrlo je sličan kurkumi. Klorofil odlično pročišćava krv. Premda sve zeleno lisnato povrće sadrži klorofil, potočarka se po bogatstvu ovog sastojka i antioksidanata nalazi na prvom mjestu. Nije riječ samo o začinu nego i o moćnom sredstvu za detoksikaciju. Zbog svojih diuretičkih osobina, peršin izvanredno pročišćava bubrege i to tako što povećava volumen tekućine koja prolazi kroz bubrege te odnosi nečistoće i toksine. Odličan je sastojak za zelene smoothieje; najbolji je sirov, a bogatim sastavom vitamina i minerala hrani tijelo, čisti kožu i smanjuje neugodne tjelesne mirise. Bogate su vitaminom C i kalijem – nutrijentima koji su dobri za našu jetru. Obiluje vitaminom K koji je zaslužan za održanje normalne konstitucije naših kostiju. Sadrži puno vitamina C i kalija te folnu kiselinu i željezo.Evo što možemo učiniti kada organizam želimo pročistiti:
> Izbjegavati cigarete i alkohol, preslatku i preslanu hranu
> Imati uravnoteženu i zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem
> Smanjiti unos namirnica životinjskog podrijetla (mesa, mlijeka, jaja i mliječnih proizvoda), a uključiti što više namirnica biljnog podrijetla poput zelenog lisnatog povrća (bogatog mineralima koje naginju prema lužnatosti organizma).Najbolji biljni saveznici za proljetni detoks:
Maslačak
Osim što sprečava oštećenje stanica jetre, stimulira rad bubrega te olakšava probavu i izbacivanje štetnih tvari.
Narodna medicina od davnina preporučuje salatu od mladog lišća za proljetno čišćenje krvi!Potočarka
Ova biljka štiti zdravlje i pomaže rad jetre i bubrega, a upravo ti organi igraju najvažniju ulogu u detoksikaciji cijelog tijela! Jedite je u salatama u uskusnoj kombinaciji s mladim lukom, rajčicom, rotkvicom i matovilcem!Peršin
Šparoge
Baš zbog visokog udjela kalija i aminokiseline arginin šparoge imaju diuretičko svojstvo. Sadrže folnu kiselinu koja pridonosi normalnom rastu tkiva tijekom trudnoće.
U toksikacijske svrhe najbolje ih je jesti u miješanim salatama ili kao dodatak juhama.Mladi špinat
Za detoksikaciju najbolje ga je jesti u salati začinjenog s limunovim sokom i jabukom koja sadrži korisnu dozu pektina.