
Dosadašnji mjeseci donijeli su u naše živote manje kretanja te prehrambene navike koje toksiciraju organizam i „zakiseljuju krv“.
No već prve zrake proljetnog sunca mame nas na detoks koji zasigurno može ukloniti neugodne tragove nakupljenih kalorija i pročistiti organizam od nataloženih toksina.
Znate li da organizam stalno nakuplja toksine iz okoliša, hrane i vode čime se može narušiti imunitet našeg tijela?
Nakupljanje toksina posebno je izraženo u hladnijim danima kada se manje krećemo i jedemo kaloričniju hranu, a njihovo uklanjanje postaje imperativ za održavanje dobrog zdravlja i životne forme.
Svi pričaju o kiselosti organizma – koliko kisela može biti krv?
Veliku važnost za detoksikaciju organizma ima kiselost organizma, odnosno krvi do koje može doći zbog neodgovarajuće prehrane. Za proizvodnju kiselina u tijelu zaslužna je prehrana bogata mesom, prerađenim šećerom i brašnom te konzumacija nekih lijekova.
Pobrojane namirnice svojom razgradnjom zakiseljuju organizam, dok voće i povrće organizam čine alkalnim, tj. lužnatim.
Zato je dobro razlikovati hranu koja organizam čini kiselim, odnosno lužnatim, kako bi se pravilnom kombinacijom namirnica održao prirodni pH organizma (kreće se u rasponu od 7,35 do 7,45).
> Više se kretati Lako je dostupan i pomalo potcijenjen. Po svom antioksidacijskom djelovanju na jetru vrlo je sličan kurkumi. OVDJE saznajte zašto su mnogi nutricionisti očarani ljekovitim maslačkom Klorofil odlično pročišćava krv. Premda sve zeleno lisnato povrće sadrži klorofil, potočarka se po bogatstvu ovog sastojka i antioksidanata nalazi na prvom mjestu. Nije riječ samo o začinu nego i o moćnom sredstvu za detoksikaciju. Zbog svojih diuretičkih osobina, peršin izvanredno pročišćava bubrege i to tako što povećava volumen tekućine koja prolazi kroz bubrege te odnosi nečistoće i toksine. Odličan je sastojak za zelene smoothieje; najbolji je sirov, a bogatim sastavom vitamina i minerala hrani tijelo, čisti kožu i smanjuje neugodne tjelesne mirise. Bogate su vitaminom C i kalijem – nutrijentima koji su dobri za našu jetru. SAZNAJTE kako šparoge čuvaju vid i zdravlje kostiju U toksikacijske svrhe najbolje ih je jesti u miješanim salatama ili kao dodatak juhama. Obiluje vitaminom K koji je zaslužan za održanje normalne konstitucije naših kostiju. Sadrži puno vitamina C i kalija te folnu kiselinu i željezo. OVDJE pogledajte još 3 ideje kako izbaciti toksine iz organizmaEvo što možemo učiniti kada organizam želimo pročistiti:
> Izbjegavati cigarete i alkohol, preslatku i preslanu hranu
> Imati uravnoteženu i zdravu prehranu bogatu voćem i povrćem
> Smanjiti unos namirnica životinjskog podrijetla (mesa, mlijeka, jaja i mliječnih proizvoda), a uključiti što više namirnica biljnog podrijetla poput zelenog lisnatog povrća (bogatog mineralima koje naginju prema lužnatosti organizma).Najbolji biljni saveznici za proljetni detoks:
Maslačak
Osim što sprečava oštećenje stanica jetre, stimulira rad bubrega te olakšava probavu i izbacivanje štetnih tvari.
Narodna medicina od davnina preporučuje salatu od mladog lišća za proljetno čišćenje krvi!Potočarka
Ova biljka štiti zdravlje i pomaže rad jetre i bubrega, a upravo ti organi igraju najvažniju ulogu u detoksikaciji cijelog tijela! Jedite je u salatama u uskusnoj kombinaciji s mladim lukom, rajčicom, rotkvicom i matovilcem!Peršin
Šparoge
Baš zbog visokog udjela kalija i aminokiseline arginin šparoge imaju diuretičko svojstvo. Sadrže folnu kiselinu koja pridonosi normalnom rastu tkiva tijekom trudnoće. Mladi špinat
Za detoksikaciju najbolje ga je jesti u salati začinjenog s limunovim sokom i jabukom koja sadrži korisnu dozu pektina.