Jednostavne zapečene prokulice savršen je prilog jelima

Jednostavnost pripreme i bogatstvo okusa prokulice ili kelja pupčara nude brojne mogućnosti u pripremi brzih i jednostavnih jela.

Ovaj recept možete pripremiti i poslužiti kao prilog uz meso ili ribe, a ako u recept dodate narezanu slaninu ili kobasice slobodno možete poslužiti čak i kao samostalno jelo.

Sastojci za recept:

1/2 kg prokulica ili kelja papučara
1 kiselo vrhnje
1 jaje
10 dkg suhog sira
2-3 žlice sitno ribanog sira

Priprema recepta:

Prokulice operite, odrežite donji dio peteljke te maknite vanjski list ili dva. Ako su prokulice veće prerežite na pola po dužini. Stavite u posoljenu kipuću vodu i prokuhajte do desetak minuta. Prokulice ne moraju biti kuhane do kraja.

Vatrostalnu posudu dobro namažite s maslacom i u nju posložite dobro ocijeđene prokulice. Ako želite možete dodati na sitno nasjeckanu slaninu ili kobasicu po želji. Po vrhu naribajte tvrdi sir po vlastitoj želji.

Vrhnje, jedno jaje i sir ribanac dobro izmiješajte u posebnoj posudi te prelijte preko prokulica. Lagano protresite vatrostalnu posudu kao bi se vrhnje pomiješalo se sa sirom.

Zapecite u pećnici na 200ºC dok vrhnje ne dobije laganu zlatastu boju.

Recept: Borna Marić