Jeruzalem

Svetište triju monoteističkih religija : judizam, kršćanstvo i islam.
Jeruzalem na starohebrejskome znači posjed dvostruka mira. Smješten na Bliskom istoku, na području Izraela i Palestine. Jeruzalem je od 1950. godine glavni grad Izraela (u zakonodavnstvo je ušlo 1980), te na međunarodnim mirovnim konferencijama, poput Bečkog i Berlinskog, raspravljalo se o Jeruzalemu kao o “Pitanju svetog mjesta”. Nacionalni, kulturni, socijalni i vjerski sastav stanovništva izrazito je raznolik, te u gradu ne postoji prevelika vjerska diskriminacija.
Stari grad, površine manje od četvornog kilometra, najsvetije je mjesto kršćanima, židovima i treće najsvetije mjesto muslimanima. Sveti grad pripada više od polovici čovječanstva, odnosno pripadnicima svih triju monoteističkih religija. U starom gradu se nalaze tri svete znamenitosti koje žive jedna uz drugu. To su Zid plača, Džamija Al-aqsa i Bazilika Svetog groba.

ZNAMENITOSTI:

Zid Plača

Nalazi se u Jeruzalemskom Starom gradu i drugi naziv mu je Zapadni Zid, na kojem se nalazi Židovski hram. Naziva se Zid plača, zbog židovskog običaja naricanja tijekom Tisha B’av, godišnji post, kada vjernici oplakuju uništenje Hrama, kojeg su 70′ godine n.e. u potpunosti uništili Rimljani. Ovdje dolaze Židovi kako bi se molili i meditirali.
Na zidu između kamenih blokova možete pronaći papiriće na kojim su poruke Bogu, napisane na različitim jezicima. Tamo možete i Vi svoju poruku ispisati.
Zid je podjeljen na dva dijela: za muškarce i za žene, te ga se strogo pridržavajte. Otvoreno je za sve 24 sata dnevno.

Bazilika Svetog groba

Najsvetije kršćansko mjesto u Jeruzalemu. Nalazi se u Jeruzalemskom Starom gradu, na mjestu gdje se nalazila prije Golgota, brdo Kristove Pasije, gdje je prema Bibliji razapet Isus Krist.
U Bazilici se nalazi Kristov grob i to je jedinom mjesto u Jeruzalemu u kojem je zabranjeno snimanje. Bazilika Svetog groba danas je vođena prema pravilima “status qou” i iako dolazi nekada do “nesporazuma” među različitim kršćanskim zajednicama, ne dolazi nikada do sukoba. Zanimljivo je da Sveto mjesto čuvaju pravoslavci, katolici i jermeni, a čuvari svih čuvara su muslimani – čuvari ključeva – čuvari vrata.

Džamija Al-aqsa

Mjesto istinske molitve muslimana i simbol mira. Druga najstarija država u islamu nakon Ka’ba u Meki, a zauzima treću poziciju u Svetosti i važnosti nakon džamija u Meki i Medini. Pravokutnog oblika na 144.000 četvornih metara, džamija prikuplja mnogobrojne islamske vjernike. Kupola lanca označava točnu središnju točku džamije. Džamija ima 11 vrata, od kojih su sedam otvorena, a četiri zatvorena (jedan od njih je i Golden Gate). Džamija je nedostupna ne-muslimanima.

Slike: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić

Facebook Like Button