Jesenske gljive i vrganji – upoznajmo se s njima

Ljeto je iza nas a vlaga u ranu jesen pogoduje rastu šumskog carstva, sočnih i ukusnih gljiva i vrganja.
Upoznajmo se sa 7 gljiva koje možete pronaći u našim šumama. No, budite oprezni kako zbog neznanja ne biste jestivu gljivu zamijenili onom otrovnom.

Lisičarka

lisicarka
Ova gljiva slatkastog okusa može se pronaći od početka ljeta pa sve do rane jeseni. Baš kao i ostale gljive voli vlažno i toplo vrijeme, a može se spremati na razne načine.

Dobra je i za konzerviranje, a radi svojeg prepoznatljivog izgleda s vijugavim obodom žuto narančaste boje nema straha da ju zamijenite s nekom otrovnom gljivom.

Isprobajte recept:
Souffle od Emmentala i lisičarki

Vrganj

vrganj

U carstvu gljiva ovo je primjerak koji zaslužuje posebnu pažnju. Može se koristiti u svježem ili sušenom obliku, a cijena mu iz godine u godinu sve više raste.
Vrganj je gljiva koja izvrsno odgovara u juhama, varivu, gulašu i jelima sa žlicom, ali i u jednostavnijoj varijanti s jajima.

Budite oprezni gdje i kako ih berete ako ne posjedujete vlastitu šumu. Hrvatske šume naplaćuju branje, a ako vas vlasnik ugleda kako mu šećete šumom i ubirete plodove zasigurno neće biti zadovoljan. Stoga branje ostavite drugima, a vi uživajte u šetnji, učenju i promatranju ovih darova prirode.

Isprobajte recept:

Široki rezanci od koprive u umaku od tri vrste sira s vrganjima

Crna truba

crna-truba
Još jedna gljiva za koju nema straha zamjene s nekom otrovnom je crna truba ili još simpatičnog naziva trubača. Kao što i samo ime govori, gljiva je crne boje, voli tamna mjesta pa ju nije lako uočiti. Može se osušiti i napraviti prah te je se u tom obliku koristiti kao začin ili ju pak jesti svježu ili sušenu u raznim jelima.

Saznajte još o crnoj trubi:
Izabrali smo najbolju tamnu hranu za vaš stol

Rudnjača

gljive-6
Ovo je gljiva bijele boje i ugodnog mirisa, a raste na livadama i u svijetlim šumama. Pogodna je za pripremu na razne načine, a najviše je ima u proljeće i jesen.

Zovu je još i pečurka, a spada u grupu šampinjona. Može se pronaći pojedinačno i u grupama, a valja biti oprezan da ju se ne zamijeni s otrovnom šumaricom koja lagano požuti pri dodiru.

Rujnica

rujnica
Rujnica je gljiva koja raste na travnjacima pokraj šuma, a voli i borove. Narančasto crvenog je šešira koji sjaji, a kad je vlažan tada ostavlja blago sluzav osjećaj na rukama. Može se pripremati na razne načine, najbolja je u salatama te je ugodnog mirisa.

Sunčanica

gljive-1
I slabi poznavatelji gljiva bez problema mogu prepoznati upravo ovu gljivu. Riječ je o sunčanici, visokoj, bijeloj gljivi velikog klobuka. Može se pripremati na razne načine, a veoma je ukusna kad je pohana.
Ako želite, možete pri pohanju dodati malo šunke i sira i dobiti ćete jedan savršeno ukusan i hranjiv obrok.

Puhara

gljive-2
Ako šećete šumom i učini vam se da vidite nešto nalik bijelom balonu ili malo većem mozgu, samo bez straha. Riječ je o gljivi pod nazivom puhara. Gotovo da je bez mirisa, a izvrsnog je okusa.

Jede se kad je mlada, može se peći u tavi na ulju ili na roštilju, a uz mali dodatak začina prava je zamjena za meso bilo koje vrste. Još ako k tome dodate malo kruha s maslinovom uljem, imati ćete na tanjuru obrok za 5!

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija lisičarke: Norte Fotografija rujnice: Manuel M. V. Fotografija vrganja: mountainamoeba Fotografija crne trube: tomasz przechlewski Ostale fotografije: Wish.hr

Facebook Like Button