Irski whiskey Jameson krije pripovijest hrabrih odluka

Iako su Škoti prva asocijacija na žestoko tamno alkoholno piće, 1740. godine, rođenjem Johna Jamesona, povijest profinjenog okusa krenut će u još jednom, irskom smjeru.

Jameson pripovijest puna je hrabrih odluka – obitelj je u 16. stoljeću zaslužila moto „Sine Metu“ („bez straha“) borbom protiv gusara na otvorenom moru, a sam John je odlučio prigrliti neizvjesnost i preseliti se u Dublin kako bi otvorio destileriju whiskeyja.

NAJBOLJI IRSKI WHISKEY – JAMESON FACTORY

Od samog početka je, kao i danas, najvažnije pravilo bila upotreba isključivo najkvalitetnijih sastojaka, a Jameson je osobno birao ječam i bačve te je inzistirao na primjeni trostruke destilacije – umjesto dvostruke kojom se pravio škotski whiskey – za glatko alkoholno piće.

jameson-viski

Povijest Jamesona seže u 18. stoljeće, kada je John Jameson 1780. godine osnovao svoju destileriju whiskeyja u Dublinu.

Odabir najkvalitetnijih sastojaka te korištenje trostruke destilacije, za razliku od škotskih whiskeyja za koje je tipična dvostruka, rezultirali su duplo glađim okusom.

U drugoj polovici 19. stoljeća nasljednici Johna Jamesona proširili su poslovanje na globalnoj razini i postali najveći proizvođači whiskeyja na svijetu.

Radnici u Jamesonovoj destileriji imali su najbolje plaće i uvjete rada u gradu, a John je sa svakim od njih provodio vrijeme i dijelio dobit – fer odnos i odanost proizveli su najbolji whiskey.
Tako i danas svaka boca ima naljepnicu s prizorom dva radnika s bačvama kao počast muškarcima i ženama ga proizvode.

viski wiskey

Gotovo 200 godina kasnije, obiteljska trostruko destilirana mješavina i dalje je najbolji irski whiskey – u bakrenim kotlovima stapaju se nježni okusi vanilije, začina i oraščića, koji se kasnije nadograđuju aromom drveta, tijekom četverogodišnjeg dozrijevanja u hrastovim bačvama.

Facebook Like Button