Kako je nastao najbolji irski whiskey Jameson

Iako su Škoti prva asocijacija na žestoko tamno alkoholno piće, 1740. godine, rođenjem Johna Jamesona, povijest profinjenog okusa krenut će u još jednom, irskom smjeru. Jameson pripovijest puna je hrabrih odluka – obitelj je u 16. stoljeću zaslužila moto „Sine Metu“ („bez straha“) borbom protiv gusara na otvorenom moru, a sam John je odlučio prigrliti neizvjesnost i preseliti se u Dublin kako bi otvorio destileriju whiskeyja.

200 GODINA NAJBOLJEG IRSKOG WHISKEYA – JAMESON FACTORY

Od samog početka je, kao i danas, najvažnije pravilo bila upotreba isključivo najkvalitetnijih sastojaka, a Jameson je osobno birao ječam i bačve te je inzistirao na primjeni trostruke destilacije (umjesto dvostruke kojom se pravio škotski whiskey), za glatko alkoholno piće.

Povijest Jamesona seže u 18. stoljeće, kada je John Jameson 1780. godine osnovao svoju destileriju whiskeyja u Dublinu. Odabir najkvalitetnijih sastojaka te korištenje trostruke destilacije, za razliku od škotskih whiskeyja za koje je tipična dvostruka, rezultirali su duplo glađim okusom. U drugoj polovici 19. stoljeća nasljednici Johna Jamesona proširili su poslovanje na globalnoj razini i postali najveći proizvođači whiskeyja na svijetu.

Radnici u Jamesonovoj destileriji imali su najbolje plaće i uvjete rada u gradu, a John je sa svakim od njih provodio vrijeme i dijelio dobit – fer odnos i odanost proizveli su najbolji whiskey. Tako i danas svaka boca ima naljepnicu s prizorom dva radnika s bačvama kao počast muškarcima i ženama ga proizvode.

Gotovo 200 godina kasnije, obiteljska trostruko destilirana mješavina i dalje je najbolji irski whiskey – u bakrenim kotlovima stapaju se nježni okusi vanilije, začina i oraščića, koji se kasnije nadograđuju aromom drveta, tijekom četverogodišnjeg dozrijevanja u hrastovim bačvama.

Kako bi, dostojno slavnoj povijesti, proslavili trud radnika koji ga proizvode, u Zagrebu je prošlog vikenda održan ekskluzivni event Jameson Factory. Brojni poznati uživali su u čistom Jameson whiskeyu, kao i originalnim receptima koktela koji ga sadrže – đumbir i limeta bili su jedni od najpopularnijih dodataka.

mashin-the-beauty

JAMESON FACTORY ORGANIZIRAO NAJZABAVNIJI RADNI VIKEND

Jameson Factory jedinstvena „tvornica“ zabave i edukacije donijela je brojnim Zagrepčanima radni vikend. Uz poznati whiskey i dobru hranu u Bikers Beer Factoryju odlično su se proveli i brojni poznati poput Vlatka Štampara, Aleksandra Curaća Šarića, Kristine Šalinović, Danka Družijanića, Vlahe Orepića i Daniela Bilića, a radnički party posjetio je i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Najluđa smjena odrađivala se crtanjem grafita uz Borisa Barea, izrađivanjem Dickies majica sitotiskom, kuglanjem i igranjem stolnog nogometa, a Barbershop Polyboy pobrinuo se za uljepšavanje brada i brkova „radnika“. Uz stand-up komičare, puno dobre zabave donijela je i glazbena zona kojom su vladali Songkillers i Retrodukcija. Za zanimljivu i vrlo posjećenu whiskey edukaciju pobrinuo se Jameson brand ambasador Jonathan Ryan.

vlaho-orepic kristina-salinovic

Jameson Factory zasigurno je dokazao da rad i zabava mogu ići ruku pod ruku – nikome nije bilo teško odraditi ni prekovremene sate najluđe smjene. S ovog ekskluzivnog eventa mnogi su u nešto ozbiljniju radnu svakodnevicu ponijeli moto „Sine metu – Manje straha, više uživanja u životu“ i time ipak s manje stresa krenuli u novi radni tjedan.