Kalapajsani krumpir

Međimurje je poznato po ukusnoj hrani, poznatoj gibanici, žgancima i zelju, ali ono po čemu su sigurno još i poznatiji to je međimurski krumpir.

Čudilo bi da vrsni proizvođači i ljubitelji ove namirnice ne spravljaju izvrsna jela s njom pa vam tako mi odajemo jedan recept iz starih kuharica naših baka. Ovaj se krumpir malo razlikuje od onog ličkog pa se tako i recepti ovog kraja razlikuju od tradicionalnih ličkih recepata.

Pravi Međimurci sigurno su barem jednom u životu spravljali i jeli kalapajsani krumpir.
Svega par namirnica, malo vremena i volje dovoljni su vam da spremite brzi ručak, a mi vam donosimo jednu malo prerađenu varijantu ovog tradicionalnog međimurskog jela.

Sastojci
krumpir
luk
meso po želji (pileći file, batak, zabatak ili druge vrste mesa)
malo slanine (po želji)
vrhnje po želji
slatka paprika
papar
sol
voda
ulje

Priprema
Priprema ovog jela zaista nije složena, jedino što vam treba je malo vremena da ogulite sav krumpir i kojih 40 – ak minuta da se jelo skuha. Zavisi za koliko osoba kuhate toliko vam treba krumpira i mesa. Računajte da vam po osobi ispadne jedan pileći file i oko 2 veća krumpira.

Nakon što ste odredili normativ, ogulite sav krumpir i narežite ga na ploške. Za to vrijeme, u lonac stavite malo ulja te prodinstajte luk. Na luk ravnomjerno rasporedite meso te pustite da se se malo prodinsta. Dodajte malen prstohvat slatke crvene paprike.

Nakon što je meso lagano promijenilo boju dodajte ploške krumpira te sve ravnomjerno posložite i zalijte vodom, taman toliko da prekriva krumpir. Dodajte malo soli i crvene paprike te pustite da se lagano kuha. Za vrijeme kuhanja možete dodati i malo papra te soli i paprike po želji. Po potrebi malo protresite lonac jer će biti relativno teško miješati ako želite da krumpir ostane čitav.

Kad vidite da se sve polako zgušnjava, a krumpir je kuhan i lagano se lomi, tada je idealno vrijeme da dodate još pokoji začin za okus, odnosno sol ili malo papra za ljutinu.

Male tajne

Uzmite lonac koji nije visok, već je širi i niži kako bi vam se hrana ravnomjerno kuhala. Po želji na dinstani luk prije dodavanja mesa možete dodati i malo slanine ili domaćih kobasica kako bi vam jelo imalo onaj ukusan domaći štih po bakinoj kuhinji. Ovo jelo ne traži previše začina, a pred sam kraj po želji možete dodati i malo domaćeg vrhnja. Uz jelo izvrsno odgovaraju salate raznih vrtsa, a posebice kiseli krastavci ili neka druga salata koju ste već pripremili za zimnicu.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija: stu_spivack

Facebook Like Button