Kambodža zemlja mističnih hramova

Kambodža se nalazi u jugoistočnom dijelu Indokine, a okružuju je 2.572 kilometra kopnene granice s Tajlandom, Laosom i Vijetnamom, susjednima uz koje je veže i burna prošlost.

Južni dio zemlje izlazi na Tajlandski zaljev i dio Južnog kineskog mora. Najveća atrakcija Kambodže su hramovi Angkor, remek djela arhitekture Khmer koji su 1992. proglašeni zaštićenim svjetskim kulturnim blagom UNESCO-a.

kambodza-bankok

Zemlja zauzima površinu od 181.040 četvornih kilometara, a prema popisu iz 2004. godine brojala je oko 13,6 milijuna stanovnika.
Glavni grad je milijunski Phnom Penh, koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje, na ušću rijeke Sap u Mekong. Iako je osnovan još u 14. stoljeću, Phnom Penh je prijestolnica tek od 1867. godine. Političko je i kulturno središte sa sveučilištem, kraljevskom knjižnicom i drugim znamenitostima.

Stanovništvo:

Većinski etnički sastav Kambodže čine Kmeri (90 posto), Vijetnamci (5 posto), Kinezi (1 posto) i ostali (4 posto). Službeni jezik je kmerski, a većinska religija budizam, kojem pripada 95 posto stanovništva.

Iako ima vrlo nisku stopu nezaposlenosti (3 posto), Kambodža ima vrlo nizak nacionalni bruto proizvod, svega 1.900 dolara po stanovniku, prema podacima iz 2004. godina.
Važniji izvor prihoda stanovništva su riža, riba, voće, drvo, stoka, ali i guma te drago kamenje. U posljednje vrijeme razvijaju se proizvodnja odjeće i obuće te turizam.

kambodza

Klima je monsunska, a obilne padaline donosi tzv. jugozapadni monsun.

Kambodža je pretežito nizinska zemlja, a najviši planinski vrh je Mount Aural (1.813 km). Kroz nju protiče i dio Mekonga, jedne od najdužih azijskih rijeka, a posebna atrakcija je jezero Tonle Sap, površine oko 10.000 km2, koje se nalazi u središtu zemlje. Njegova se površina, tijekom kišnog razdoblja, znatno povećava.

kambodza-23

Zbog desetljeća dugih ratova te diktatorskog režima Pola Pota i njegovih Crvenih Kmera, Kambodža je, nažalost, još uvijek jedna od najsiromašnijih zemalja u toj regiji. Politički se počela stabilizirati od 1993. godine kada je ponovno uspostavljena kraljevina.

Zemlja je uređena kao parlamentarna monarhija, a na čelu joj je kralj Norodom Sihamoni, koji je 2004. godine na prijestolju naslijedio svog oca Norodoma Sihanuka.
Tako je nakon gotovo 600 godina obnovljeno Kmersko Carstvo, koje je egizistiralo od 9. do 15. stoljeća, sa središtem u Angkoru, koji se nalazi na UNESCO-vu popisu svjetske baštine, a godišnje ga posjeti oko dva milijuna ljudi.

kambodza-gastronomija

Zlatno razdoblje carstva započelo je 802. godine, kada se kmerski hinduistički vladar Jayavarman II. proglasio bogom-kraljem, i potrajalo do 1431. godine kada su Tajlanđani osvojili i opljačkali Angkor.

Ostaci Angkora su u šumovitom području sjeverno od jezera Tonle Sapa i južno do brda Kulen, u blizini grada Siem Reapa.

U Angkoru, koji se rasprostirao čak na 640 km2, nalazi se više od tisuću hramova, a najveličanstveniji je Angkor Wat koji se smatra i najvećim vjerskim objektom u cijelom svijetu.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Kambodži

Siem Reap - najpopularnije turističko odredište i najbrže rastući grad u Kamodži, nedaleko grada nalazi se glavna atrakcija cijele Kambodže hramovi Angkor, remek djela arhitekture Khmer koji su 1992. proglašeni zaštićenim svjetskim kulturnim blagom UNESCO-a, glavni hram Angkor Wat smatra se simbolom Kambodže i prikazan je na nacionalnoj zastavi.

kambodza-24

OVDJE pogledajte što možete doživjeti na otoku Song Saa u raskošno lijepoj Kambodža

Izdvajamo: ostale gradske atrakcije Banteay Srey, Banteay Samre, Angkor Thom, Bayon Temple, Terrace of the Elephant i Terrace of the Leper King.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: kmerski, sporazumijevanje na engleskom

Religija: budisti (95 posto), ostale religije (5 posto)

Valuta:  riel (KHR), a općeprihvaćen je i američki dolar (USD); tečaj 1 dolar =  4,3 riela

Klima: tropska, prosječne dnevne temperature oko 30°C

Vremenska razlika: + 6 sati

Kako putovati: najbrže i najjednostavnjije zrakoplovom do  zračnih luka u Phnom Penhu ili Siem Reapu (http://www.cambodia-airports.com/index.php)

Kada putovati: najbolje vrijeme je tijekom prosinca do veljače

Bolesti i preventiva: cijepljenje nije obavezno

Viza: potrebna je, stoji 20 dolara i dobiva se na ulasku u zemlju (putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci od ulaska i trebaju 2 fotografije)

Voda: pijte isključivo vodu u bocama

Preporuka: uplatite putno osiguranje neke od osiguravajućih kuća

Smještaj: u Phnom Penhu možete odsjesti u hotelu s tri zvjezdice Lucky Star za 15 dolara, Landscape Hotelu sa četiri zvjezdice za 58 dolara  ili u, primjerice Raffles le Royal s pet zvjezdica za 207 dolara.

Restorani u Phnom Penhu: delicije kmerske i vijetnamse kuhinje vrijedi isprobati u restoranu Tonle Bassac, dok se lokalna kuhinja u kombinaciji s europskom (prvenstveno francuskom) može pronaći u  restoranu Tell.

Facebook Like Button