Zdravi doručak s ribom i jajima tradicionalni Kedgeree

Da li znate što je to Kedgeree? Iznimno zdrav i ukusan engleski doručak, koje svoje porijeklo ima u Indiji, ali u kolonijalno doba Velike Britanije ovaj se doručak prenio i udomaćio i u Engleskoj.

Tradicionalno se Kedgeree radi sa lećom i bez ribe, a u Britaniji je ovom receptu dodan dimljeni bakalar pa je ovo sočno jelo s jajima i rižom ubrzo postao omiljeni doručak, ali i ukusna večera.

Ovaj put vam donosimo oba recepta i onaj tradicionalan prema pripremi u indijskoj kuhinji i recept za inačicu Kedgeree jela koje je zaživjelo u Engleskoj kuhinji.

U Engleskoj se ovaj specijalitet udomaćio pod originalnim nazivom Kedgeree. Uobičajen doručak u viktorijansko vrijeme, a i danas u Velikoj Britaniji Kedgeree je glavni primjer anglo-indijskog kulinarstva, s korijenima u Indiji, jelo od začinjenih mahunarki pomiješanih s rižom koje je već bilo na jelovniku u Delhiju od sredine 14. stoljeća.

kedgeree

Recept za indijsko jelo Kedgeree koje se radi od leće i riže

Sastojci za recept
371 g leće
375 g dugozrnate riže
1 žličica ulja
1 glavica luka
5 zrna papra
5 lovorovih listova
1 žličica curry praška
3 tvrdo kuhana jaja
1 glavica luka
na vrh noža đumbira u prahu

Priprema recepta

Leću očistimo pa ju tri sata namačemo u hladnoj vodi i ostavimo je da se dobro ocijedi. Ulje zagrijemo u široj tavi i u njoj ispržimo luk. Budući da se leća mora samo malo duže kuhati nego riža treba ju zavrtjeti nekoliko minuta ranije. U tavu dodamo leću i rižu, dobro izmiješamo, a zatim prelijemo kipućom vodom tako da su svi sastojci pokriveni vodom do 2 cm iznad površine.

Pustimo da jelo zakuha, dodamo začine pa ga u pokrivenoj posudi na umjerenoj vatri kuhamo 25 do 35 minuta. Kada je Kedgeree dovršeno ukrasimo ga polovinama kuhanih jaja i prstenovima luka prženim na ulju.

Kedgeree bakalar jaja riza

Recept za engleski Kedgeree s ribom, odnosno dimljenim bakalarom

Ovo sjajno jelo očarat će rapsodijom mirisa od dimljene ribe, preko currya, aromatičnog kardamona i peršina. Bez obzira servirate li ga hladnog ili toplog Kedgeree se obično servira kao doručak, ali ga možete poslužiti kao zdravi ručak ili kao laganu večeru.

Sastojci za engleski recept:
4 jaja
2/3 šalice riže
500 grama dimljene bakalarke, ili kako u nas zovu ovu ribu, tovarke
250 ml mlijeka
2 velika luka, nasjeckana na sitno
4 čajne žličice currya
6 sjemenki kardamona
2 lovorova lista
sok od 1/2 limuna
sitno nasjeckanog lišća peršina

Priprema recepta:
U posebni posudama skuhajte jaja i rižu.
Ribu stavite u veliku tavu te zalijete s mlijekom. Ako riba nije u potpunosti pokrivena s tekućinom može dodati vode. Kada mlijeko zakipi smanjite temperaturu i kuhajte oko 7 minuta dok riba ne omekša. Izvadite ribu iz mlijeka odstranite kožu i kosti. Razlomite ribe na veće komadiće.

Na maslacu pirjajte luk dok ne omekani. Dodajte curry, kardamon i lovor i kuhajte još dvije minute. Dodajte kuhanu rižu i dobro promiješajte. Dodajte kuhanu ribu. Jaja razrežite na četvrtine te ih dodajte u rižu i lagano promiješajte.

OVDJE pogledajte vodič kroz vrste riže: Sve što trebate znati o riži na jednom mjestu
Vodič kroz vrste riže: Sve što trebate znati o riži na jednom mjestu

Dodajte sok od limuna, sol i papar po želji te ponovno promiješajte. Pospite sa sitno nasjeckanim peršinom te dodajte jednu četvrtinu jajeta na vrh te poslužite.

Dobra tek!

Facebook Like Button