Kineski grad Suzhou Venecija je istoka – saznajte zašto

Suzhou je turistički izuzetno poznat u cijelom svijetu po svojim raskošnim vrtovima te mnoštvu kanala i mostova zbog čega je prozvan Venecijom istoka.

Taj naziv može zahvaliti svom položaju na istoku Kine, između rijeke Yangtze i jezera Taihu, a smješten je zapadno od Šangaja.

suzhou

Vrtovi Sozhoua

U Suzhouu se nalaze četiri velika vrta posebice poznata po tradicionalnoj kineskoj arhitekturi. Dva vrta su 1997. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Najpoznatiji je Zhuo Zheng Yuan vrt koji se prostire na preko pet hektara zemljišta, a sastoji se od mnoštva tradicionalnih paviljona i izrezbarenih drvenih mostova koji spajaju brojne otočiće unutar vrta. Vrt čija okosnica datira iz 12. stoljeća danas se sastoji od tri glavna dijela koja su otvorena za posjet.

suzhou-1

Izdvojeno:

> Tijekom stoljeća dijelovi vrta mijenjala su svoje vlasnike, imena pa čak i samu površinu, a također su mijenjali i svoj izgled i bili uređivani u stilu koje je želio njihov trenutni vlasnik.
> 1949. godine gradska vlast je sva tri dijela vrta spojila u jednu cjelinu te je vrt postao otvoren za javnost na radost i veselje njegovih građana

suzhou-2

Drugi vrt koji zavrjeđuje veliku pažnju je Liu Yuan

Iako površinom manji u njemu se nalazi poveći broj zanimljivih tornjeva, prekrasnih paviljona te par takozvanih kamenih vrtova uređena u stilu istočnjačke filozofije.

Vrt je podijeljen na četiri dijela a glavno dvorište obiluje brojnim raskošnim zgradama koje se uklapaju u prirodno okruženje ili simboliziraju stihove poznatih kineskih pjesnika.
Tako se zgrade nazivaju “Nebeski dvorana pet vrhova”, “Zeleni paviljon”, “Paviljon osvježavajućeg povjetarca”, “Toranj vijugave struje”.

Vrt je iznimno interesantan svojim izgledom u jesen kada lišće mnogobrojnih javora pocrveni što vrtu daje spektakularan izgled i posjetiteljima pruža veličanstven ugođaj.

suzhou-8

Znamenitosti grada Suzhou

Osim vrtnih atrakcija u gradu Suzhou nalazi se poznati ram Chongyuan, koji datira čak iz 6. stoljeća te dvije drvene pagode nazvane Blizanci.

Poznato brdo Tigrovo oko neizostavno je mjesto za obilazak zbog nakrivljene pagode koja je postala poznata znamenitost grada i zbog asocijacije na kosi toranj u Pisi proglašena je kineskim kosim tornjem.
Sedmerokatna pagoda sagrađena je u 10. stoljeću a do danas se nagnula za oko 4 stupnja.

suzhou-6

Muzej svile
Suzhou je i više nego tradicionalan grad, on je naime nekoć bio glavni grad svile. Svila koja je putovala diljem svijeta iz ovog mjesta bila je toliko kvalitetna da su je za sebe kupovali kraljevi i njihove obitelji.

Tu slavnu prošlost najbolje je upoznati u Muzeju svile te saznati više o toj mekoj i podatnoj tkanini i njenoj besprijekornoj eleganciji. U muzeju svile posjetitelji će vidjeti i način proizvodnje i tkanja ovog materijala koji je visoko cijenjen i dan danas.

suzhou-5

Bunar Lu Yua
Bunar Lu Yua još je jedno povijesno mjesto koje je u prošlosti ostavilo veliki trag. Bunar je dobio ime po velikom stručnjaku u pripremi čaja Lu Yuu koji je iskopavši ovaj bunar proglasio njegovu vodu trećom najboljom u cijeloj Kini. Zbog svog iznimnog utjecaja uzgoj i konzumiranje čaja zauzima veliki dio svakodnevnog života građana Suzhoua.

suzhou-10

Izdvojeno:

Na samo tridesetak kilometara od Suzhoua smjestio se najpoznatiji kineski grad na vodi Zhouzhuang koji je poznat po svojem kulturnom nasljeđu te dobro očuvanim starinskim tradicionalnim tipičnim kućama, brojnim kanalima i predivnim mostovima

suzhou-3

Gdje kupovati i fino jesti

Jedno od poznatijih mjesta za kupovinu, ali i vrhunsku gastronomiju je ulica Shantang koja se prostire od nekadašnjih ulaznih gradskih vrata te vijuga uz rijeku Shantang. U ulici se nalaze brojne zanimljive povijesne građevine, no ipak je najpoznatija kao živopisno i užurbano mjesto prepuno izvrsnih restorana i butika.

suzhou-7

Ipak, ako želite jesti tamo gdje jede lokalno stanovništvo onda je svakako najpoznatija ulica za gurmane Guan Qian u kojoj su smješteni izvanredni restorani koji nude savršene kineske specijalitete za svačije nepce. U istoj ulici moguće je posjetiti i vrhunske restorane koji u ponudi imaju ostalu svjetsku kuhinju.

Izdvojeno:

Malo se restorana u svijetu može pohvaliti tradicijom dugom čak 400 godina kao što to može Deyuelou restoran specijaliziran za domaće lokalne specijalitete. Restoran je vrlo interesantno uređen, a podijeljen je u tri manja dijela u kojima se nudi preko tri stotine jela

suzhou-9

Što treba kupovati

Kako je ovo područje tradicionalno poznato po proizvodnji najfinije svili, predmeti filigranske izrade ili samo svileno platno biti će jedan od dragocjenih suvenira s putovanja iz Suzhoua.

Ovdje se svakako kupuju i čajevi koji su nezaobilazni i koji će svakoga još dugo podsjećati svojim mirisom i okusom na impresije iz daleke Kine.
Zeleni čajevi dominiraju ovim krajem, a jedan od 10 najpoznatijih svjetskih vrsta je Biluochun zeleni čaj koji se proizvodi u Wu pokrajini. Postao je omiljen zbog vrlo ugodnog blagog okusa, nježne boje, i savršenog mirisna i arome.

suzhou-11

Izdvojeno:

Kada se kupuje Biluochun čaj treba paziti da je lišće brano tijekom ožujka i travnja, a lišće je nježno uvijeno poput vijaka te prekriveno bijelim paperjem.
Biluochun čaj se proizvodi u vrlo ograničenim količinama, što ga stavlja u kategoriju skupljih čajeva.

suzhou-4

Facebook Like Button