Kineski poslovni bonton

Proučite skup pravila za poslovno ponašanje u Kini.

Kina je poznata po tome što je jedna od najstarijih i najrazvijenijih civilizacija na svijetu. Stoljećima se mijenjao njihov povijesni, kulturni, društveni ali i tehnološki utjecaj. No, Kina je uvijek imala jedinstvenu poslovnu kulturu i bonton, bez obzira na njihovu iznimnu povijesnu pozadinu.

Kineski poslovni bonton i kultura, uvelike se razlikuje od zapadne poslovne prakse. Kina je tako najveći mudrac koji je uspostavio sustav etikete, morala, hijerarhije i ponašanja kada se radi o poslovnom bontonu. Svaki kulturni element ima izravan utjecaj na učinkovitost poslovanja u Kini.

Kako bi izbjegli kulturnu poslovnu katastrofu, donosimo vam savjete kako se ponašati u kineskoj poslovnoj okolini.

Odjeća

Odjeća nije toliko formalna u Kini, kao u nekim zemljama. Međutim, ostaviti ćete pozitivan dojam ako se dobro prezentirate. Konzervativna odjeća za muškarce i žene, ipak je u neku ruku najbitnija. Muškarci bi trebali nositi obična odijela, bež, smeđe ili tamno plave boje. Kravate bi trebale biti konzervativne a kratke hlačice se koriste samo za sport. Žene bi trebale nositi ravne cipele (ne cipele s visokim petama) te bluze s dugim rukavima i s visokim izrezom. Što više otkrivate svoje tijelo, time ćete ostaviti dojam osobe koja nema ukusa i koja ne poštuje manire drugih ljudi.

Sastanci

Svaki poslovni susret je sastanak. Dođite ili 15 minuta ranije ili točno na vrijeme, za bilo koji sastanak koji ste dogovorili, jer se kašnjenje smatra uvredom. Većina poduzeća radi od 08:00 do 17:00, a zatvoreni su između 12:00 i 14:00 te za vrijeme blagdana kao što su to državni blagdani, kineska Nova godina, Dan svibnja, Dan državnosti.

Pozdravljanje

Ako ulazite u sobu sa skupinom, najvažniji član grupe obično prvi ulazi u sobu za sastanke. Taj isti pojedinac također vodi sastanak. Nije prikladno ako ga podređeni prekine za vrijeme razgovora. Rukovanje je potpuno normalno formalno upoznavanje, a također je tipično za njih i klimanje glavom ili naklon. U principu je najbolje pričekati drugu osobu (domaćina) da vama pruži svoju ruku ili da se prvi nakloni.

Prikladan način da nekoga persirate je ako koristite njihovu profesionalnu titulu i njihovo prezime (na primjer direktor Yous). Ne zaboravite da prezime dolazi na prvo mjesto ako mu želite reći i ime i prezime. Ako ne postoji profesionalna titula, možete se osobi normalno obratiti sa “gospodine”, “gospođica” ili “gospođo”. Neki Kinezi također su usvojili tradiciju da mogu u poslovnim susretima koristiti imena, no pripazite, koristite imena samo na zahtjev druge osobe.

Ako Vas dočeka gužva s puno ljudi na sastanku, oni vam mogu početi pljeskati, a od vas se također očekuju da plješćete zajedno s njima.

rukovanje
 

Posjetnice/vizitke

Ako odlazite na sastanak u Kinu, obavezno sa sobom morate imati vizitke. Poželjno je da ih razmijenite odmah na početku sastanka. Kada predajete svoju vizitku drugoj osobi ili kada primate vizitku, obavezno pridržite vizitku pomno je pročitavši. Prilikom uručivanja vizitke, okrenite onu stranu vizitke na kojoj su ispisane informacije i podaci, dakle jednostavno rečeno “lice” vizitke. Kada Vi dobijete vizitku, ne spremajte ju odmah u torbu ili novčanik, već dobro pogledajte što piše na njoj te ju na kraju sastanka spremite u vaš etui. Ako samo brzo uzmete vizitku i stavite ju u džep, a da ju uopće niste niti provjerili, ostavit ćete dojam da sastanak na kojem ste, ne smatrate ozbiljnim.

Teme

Rijetko tko će na početku sastanka odmah krenuti s poslovnim temama. Kraći neobvezni razgovor prije sastanka svakako može biti poželjan. To je dobar način za početak kako biste podijelili s prisutnim osobama svoja pozitivna iskustva o njihovoj zemlji. Poželjne teme u razgovoru su: vrijeme, klima, zemljopis u Kini, kineska umjetnost, putovanja, kineski krajolici i znamenitosti. Izbjegavajte termine “Crvena Kina”, “Komunistička Kina” ili “kinesko Kopno”.

Također, u razgovorima ne koristite izričito riječ “Ne”. Umjesto toga upotrijebite riječi “vidjet ćemo”, “razmislit ćemo o tome” i “možda”. Ako vaš sugovornik pristojno kaže “nije veliki problem” ili “problem nije ozbiljan”, često misli da još uvijek postoje problemi vezani za vaš sastanak i vaše poslovanje.

Materijali

Ako koristite prezentacije, osigurajte kopije s minimalno 15 ili više (ovisno o broju osoblja koji će prisustvovati sastanku) kopija za distribuciju. Materijali bi trebali biti crno-bijele boje. Boje imaju mnogo suptilnih značenja, stoga probajte se držati ovih pravila. Ako sve pripremite i dobro distribuirate, Kinezi će jako cijeniti vaš trud. Ipak je bitan prvi dojam (vezan uz pripremu) koji ćete ostaviti na sastanku.

Poslovni razgovor

Tijekom sastanka govorite umjerenim tonom te jezgrovito. Nikada ne pokazujte ljutnju ili frustraciju. Opustite se te ako se smijete, smijte se tiho. Isto pravilo vrijedi i za pokrete ruku. Kinezi ne razgovaraju svojim rukama. Ako imate neki dijagram koji bi ste željeli objasniti, koristiti svoj otvoreni dlan a ne kažiprst. Izbjegavajte vrpoljenje ili dodirivanje usta.

Ne očekujte da će sastanak dati rezultate vrlo brzo. Za odluku koju žele donijeti, svi se moraju složiti. Odluke mogu biti tako odgođene pa čak i na nekoliko tjedana. No, bitno je da ste opušteni te samouvjereni.

Ako pregovarate, očekujte poduži krug pregovora. Prvi prijedlog je samo ponuda otvorenja suradnje. Budite pozitivni i predložite alternative. Budite spremni na kompromise. U slučaju da izazovete nezgodnu situaciji ili izgubite pribranost, posljedice za uspješnost pregovora mogle bi biti značajno smanjene.

Ako ste pogriješili u nečemu, obavezno se ispričajte, iako to ne mislite.

razgovor
 

Geste lica

Razumijevanje gesti na licu, jako je važno kada poslujete u Kini. Licem prikazujete da li imate poštovanja ili čast prema nekoj osobi. Dobro pripazite da ne radite grimase s licem ili da prikazujete svoje osjećaje tijekom otvorenih argumenata. Ako izgubite svoj temperament, lice će to pokazati a vi ćete možda izgubiti važnu poslovnu suradnju.

Darivanje

Razmjena poklona je bitan aspekt svake poslovne veze, stoga trebate postupati oprezno. Najbolja opcija vam je da netko unaprijed nazove tvrtku s kojom imate sastanak te da pitate asistenta da li oni imaju uobičajenu tradiciju razmjene poklona.

Prilikom odabira poklona, dobro razmislite što želite darivati. Osobni pokloni ili pokloni koji izražavaju neke vaše želje ili ukus mogu biti jako lijepi, no bolje vam je pridržavati se nekih jedinstvenih pravila. Tako su dobri primjeri za dar: knjiga koja sadrži fotografije vašeg rodnog kraja, svečani tanjur ili boca dobrog viskija, bez obzira da li vaš kolega to pije ili ne. No, budite oprezni. Ako darujete darove državnim dužnosnicima, to bi se moglo protumačiti kao podmićivanje. Nedavni skandali su napravili to da je vlada posebno osjetljiva na korupciju. Stoga, ne želite se dovesti u neugodnu situaciju. Isto tako, očekujte i vi darove od Kineza, osobito kineske umjetnine. Takvi darovi se pristojno ne odbijaju, pogotovo ako to nije prevelika novčana vrijednost.

Pripazite – sat označava smrt, stoga ga nije prikladno darovati.

Na kraju Vam donosimo malu školu kineskog jezika:

Ni hao! Dobar dan!
Wo jiao Zovem se
Xiexie Hvala
Taitai ili Furen Gospođa ili gospođo
Nushi Gospodin
Xiaojie Gospođica
Lao” Li Senior
Xiao Li Junior
Zaijian! Doviđenja!

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button