Kofein i vježbanje:potreban zalet za početak dana

Za sve kavopije i zaljubljenike u sport i rekreaciju.

Rano jutro, zvoni alarm. Papučice na noge i sporim koracima dolazim do svoje „džezve“. Stavljam vodu, uključujem štednjak, odlazim u kupaonu. Nezamislivo jutro bez nje… ta crna tekućina zvana kava.
Kofein je nezaobilazni element današnjice koji nalazimo u svakodnevnoj prehrani. Tradicionalni izvori su kave i čajevi.

Ako ste više tip za kavu, popijte espresso, tursku ili instant kavu s kojom ćete dobiti potreban zalet za početak dana ili treninga.

Izdvojeno:

Svaka vrsta kave ima različiti postotak kofeina

> Espresso – 45-65 mL = 107 mg kofeina
> Turska – 200 mL = 80 mg kofeina
> Instant – 200 mL = 60mg kofena

Dodatni izvori kofeina:

Ako ste tip koji preferira čaj uz ispijanje količine od 250 ml crnog ili zelenog čaja unijet ćete 30-80 mg kofeina, dovoljno za potrebno stimulativno djelovanje na vaše tijelo.

Bez brige, i za ovisnike o šećeru postoji kofeinsko riješenje. Kofein se također nalazi i u čokoladama. Tako ćete u mliječnoj čokoladi (koja sadrži 30% kakao dijelova) na 100 g pronaći 18 mg kofeina, u čokoladi za kuhanje (koja sadrži 38% kakao dijelova) na 100g 51mg kofeina ili u tamnoj čokoladi (koja se sastoji od 70% kakao dijelova) 115 mg kofeina.

Kofein nalazimo još i u raznim energetskim i sportskim napitcima. Iako su praktični i lako dostupni, nisu preporučljivi. Njihov sastav se bazira na velikoj količini šećera, pa bi svakako trebalo voditi računa o tome prije konzumiranja.

kofein-vjezbanje-1

Učinci kofeina na ljudski organizam pri vježbanju

Kofein na ljudsko tijelo djeluje stimulativno. Što znači da nam je raspoloženje pozitivno; postajemo koncentriraniji, energičniji i učinkovitiji. Jednom riječju „diže nas“.
Tako dolazimo i do povezanosti kofeina sa tjelesnom aktivnošću.

Kofein poboljšava izvedbu u većini sportova, posebice kod dugotrajnih aktivnosti gdje je potrebna izdržljivost. Nakon konzumacije kofeina izdržljivost se povećava od 20-50% u tjelesnim naporima u što spada uobičajeni trening ili rekreativno vježbanje. Kofein također može pozitivno djelovati i na repetitivne aktivnosti kao što su skokovi, sprintevi, kružni trening ili rad sa utezima u teretani. S obzirom da kofein počinje djelovati u ljudskom tijelu između 30 do 60 minuta nakon unosa, poželjno ga je unijeti sat vremena prije odabrane aktivnosti.

Kako u svemu trebamo imati granicu, tako dolazimo i do činjenice i da u ispijanju kave treba biti umjeren. Jednokratna doza kofeina od 200 mg ne predstavlja rizik po zdravlje trudnica, adolescenata ili djece. Dnevni pak unos kofeina do 400 mg ne predstavlja rizik po zdravlje zdravih odraslih osoba.

Pretjerani unos kofeina rezultirat će se negativno na organizam ponajviše na središnji živčani sustav. Postat ćete nervozni, nemirni, razdražljivi, mučit će vas tjeskoba, nesanica i glavobolja, a možda čak i postanete agresivni.

Najčešći negativni učinak kofeina u sportu je njegov diuretski učinak i skraćeno vrijeme spavanja.
Zato budite umjereni u svojim hedonističkim ritualima, krećite se, pripazite što unosite u organizam, jednom rječju živite zdravo!

Tekst: mag. kineziologije Kristina Lisec

Facebook Like Button