Koja je razlika između mozzarela sira i Buffalo Mozzarelle

Bivolje mlijeko i bivolji sir sve su traženije namirnice u prehrani! Do sada ste u raznim medijima mogli čuti za kravlje, sojino ili kozje mlijeko koja su „standard“ i uobičajena mliječna klasika.

Nedavno smo pisali o manje poznatom devinom mlijeku dok ćemo vas ovaj put upoznati za blagodatima i osnovnim karakteristikama bivoljeg mlijeka. Moramo napomenuti da proizvodnja mlijeka u svijetu ima veliki i značajan gospodarski utjecaj budući da je važna za prehranu stanovništva.

Od davnina mlijeko je poznato kao cijenjeni napitak, a Hindusu su smatrali da su životinje koje proizvode mlijeko pravi primjer božanstva. U narednom tekstu pročitajte više informacija o bivoljem mlijeku, njegovom sastavu i karakteristikama, saznajte u kojim proizvodima se nalazi te gdje ga možete kupiti.

bivolje-mlijeko-1

Osnovne stvari o bivolima

Bivoli su životinje koji spadaju u porodicu Bovidae, a klasificiramo ih kao krupne papkare. Postoji vodeni bivol ili azijski vodeni bivol te afrički bivol, a smatra se da potječu iz južne Azije.

Vodeni bivoli poznati su još pod nazivom Arni, a možemo ih pronaći u divljinama Indije, Bangladeša, Pakistana, Tajlanda, Vijetnama i Nepala iako se njihova brojka drastično smanjena. Vrste koje su pripitomljene možemo pronaći i na ostalim kontinentima poput Sjeverne Afrike, Europe, Južne Amerike pa i sjevernog dijela Australije.

Osnovna razlika između divljeg i pripitomljenog bivola je zaokruženi trbuh koji je glavna karakteristika pripitomljenih bivola.

Odrasli vodeni bivol može doseći tjelesnu masu od 300kg-600kg, dok primjerci u divljini znaju biti puno teži pa i do 900 kg. Većinski postotak bivola uzgaja se u Aziji (oko 95%), međutim potrebno je naglasiti da postoji značajan uzgoj bivola jugoistočnom dijelu Europe.

bivolje mlijeko

Proizvodnja bivoljeg mlijeka

Za uzgoj, a kasnije i daljnju proizvodnju koriste se pripitomljene vrste bivola. Većinska proizvodnja bivoljeg mlijeka je u Aziji, a najveći svjetski proizvođači su Pakistan, Indija, Kina, Egipat i Nepal.

Na drugom mjestu po proizvodnji iza kravljeg mlijeka nalazi se bivolje mlijeko. Mlijeko vodenih bivola sadrži puno manje kolesterola, a veći postotak masti, proteina i vitamina A i B 12.

Također je važno naglasiti da bivolje meso ima smanjen postotak kolesterola, nizak sadržaj masti, ali i drugačiji okus nego meso na koje smo naviknuti konzumirati.
Ako proizvodnju bivoljeg mlijeka usporedimo s proizvodnjom kravljeg mlijeka, možemo reći da je proizvodnja bivoljeg mesa i mlijeka puno niža kao i konzistencija i okus mlijeka.

OVDJE pronađite još interesantnih informacija o raznim vrstama ljekovitih mlijeka

Magareće mlijeko toliko je ljekovito da se počelo sve više tražiti
Devino mlijeko izvrsna je nutritivno vrijedna namirnica
Zašto biste pili mlijeko od zobi?
Kozje mlijeko i svježi kozji sir zdrava su poslastica na vašem stolu

Ljudi koji su osjetljivi na mirise i okuse možda neće zavoljeti bivolje mlijeko budući da okus može biti znatno drugačiji od poznatog kravljeg mlijeka.

Buffalo Mozzarella sir iz bivoljeg mlijeka

Proizvodnja bivoljeg mlijeka i proizvoda u Europi

Najveći postotak bivoljeg mlijeka i njegovih prerađevina proizvode se u jugoistočnom dijelu Europe. Nama najbliža i najveća farma bivola nalazi se na Kosovu koja broji oko 500 grla, a tamo se proizvode velike količine bivoljeg mlijeka i poznatog talijanskog mozzarella sira.

Osnovna sirovina za proizvodnu mozzarella sira je upravo bivolje mlijeko (može i u kombinaciji s kravljim mlijekom) koje se vrlo često koristi i u proizvodnji maslaca i raznih vrsta jogurta.

Kravlje, ovčje, kozje i bivolje mlijeko sadrže sličnu količinu laktoze (4.5%-4.8%), a jedino je ima više u kobiljem mlijeku (oko 6%). Bivolje mlijeko i prerađevine od mlijeka spadaju među skuplje proizvode, tako da je prilikom odabira cijena vrlo često limitirajući faktor.

Koja je razlika između mozzarela sira i Buffalo Mozzarelle

Mekani, skoro bezukusni fini kremozni sir svakako je mozzarela od bivola ona mozzarela koja je napravljena od mlijeka vodenih bivola. Na talijanskom se zove Mozzarella di bufala. Iako se vodeni bivoli nalaze na mnogim drugim mjestima svijeta, svježi sir od mlijeka bivola u Italiji smatra se jednom od najvećih delicija među sirevima širom svijeta.

Više informacija o bivoljem mlijeku kao i njegovoj proizvodnji saznajte OVDJE!

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button