Koja su zlatna pravila sunčanja za dugotrajnu brončanu put

Kada vizualiziramo vlastiti izgled tijekom i nakon sunčanja, najčešće su nam u prvom planu estetski prioriteti: „imati ću ljepšu boju“, „sada mogu stavljati manje šminke“, „koža mi izgleda mlađe i zategnuto“, „gle, ne vidi se toliko celulit i strije“ i slično.

Često zapadamo u tipičnu zabludu, misleći da ćemo prije poprimiti preplanuli ten ako se namažemo kremom s manjim faktorom ili maslinovim uljem.

Na žalost, to nije istina

Štoviše, takav način razmišljanja može biti i vrlo štetan za naše zdravlje i kontraproduktivan u nastojanju da izgledamo privlačnije.

Sunčanje je proces koji djeluje na puno više faktora od same estetike i mnogi potrošači su već na vlastitoj koži iskusili prednosti najnovijih tehnoloških dostignuća i saznanja o njezi kože, dobivenih znanstvenim istraživanjima.

Međutim, još uvijek je mnogo onih koji, možda i znaju posljedice izlaganja suncu, ali i dalje ignoriraju opasnost i izlažu se sunčevim zrakama bez potrebne zaštite.

Sunce se smatra najvažnijim resursom čovječanstva i koliko god nam ono koristilo zdravlju, kratkovalne UVB-zrake koje potiču proizvodnju melanina u koži koji je odgovoran za preplanulost, uzrokuju i opekline te oštećenja DNK.

siarago filipini otok odmor

UVA-zrake imaju manju ulogu kod nastanka opeklina, ali mogu izazvati alergije na sunce i uzrokovati dugotrajna oštećenja vezivnog tkiva, što dovodi do preuranjenog starenja kože.

5 pravila o sunčanju i najboljem izboru i korištenju zaštitnih sredstava

Stoga, prije nego što uskočimo u kupaće kostime i pohrlimo na plaže, dobro je naučiti osnovna pravila sunčanja kako si ne bismo uništili godišnji odmor ili čak uzrokovali dugoročne štetne posljedice na vlastito zdravlje.

Donosimo pet zlatnih pravila sunčanja kojih bi se trebali pridržavati – i oni tamnije i oni svjetlije puti

1. Ideje “namazat ću se samo maslinovim uljem” ili “uzet ću kremu s manjim faktorom kako bih što prije preplanula”, loše su ideje.
Nikada na sunce ne treba izlaziti bez adekvatnog zaštitnog faktora, makar se radi samo o šetnji po gradu, a kamoli izležavanju na plaži ili bazenu.

2. Treba izbjegavati sunčanje između 11 i 16 sati. U to vrijeme najbolje je skloniti se u debeli hlad.
UV-zrake su u to doba dana toliko jake, da je sposobnost kože da se sama zaštiti drastično smanjena.
Svakako uz sebe treba imati bočicu vode ili drugi osvježavajući napitak kako bi se izbjegla dehidracija.

3. Nakon svakog kupanja u moru, rijeci ili bazenu treba ponovno nanijeti kremu, makar na njoj pisalo da je vodootporna, jer krema nakon namakanja i kupanja jednostavno nestaje s tijela.

4. Osim najistaknutijih dijelova tijela koja su izložena suncu, kao što su nos, ramena, uši i slično tjeme je također vrlo osjetljivo i stoga ga treba ili namazati kremom ili prekriti laganom kapom ili šeširom.

5. Nakon sunčanja kožu valja namazati proizvodom za njegu poslije sunčanja koji će nahraniti i umiriti kožu koja je cijeli dan bila izložena suncu.

odmor slap žena

Proizvodi za zaštitu od sunca imaju vrlo kompleksne formule

S jedne strane, moraju sadržavati veliku količinu filtera kako bi pružili potrebnu zaštitu od UVA i UVB zraka, dok s druge strane moraju zadovoljiti zahtjeve potrošača koji žele da im koža uživa u bogatijoj i lakšoj teksturi te da izgleda dobro.

Koliko god nam je u ljetnim danima izgled često na prvom mjestu, ne treba zaboraviti savjete stručnjaka koji nas, osim ljepšima, pokušavaju učiniti zdravijima i dugoročno mlađima. Stoga zapamtite, čak i s visokim SPF-om do vaše kože dolazi dovoljno sunca da možete preplanuti i izgledati privlačno!

Izdvojeno:

> Zaštitni faktor označava koliko dugo možete biti na suncu, a ne koliko vas jako štiti od sunčevih zraka.

> Na tržištu postoji veliki broj proizvoda za zaštitu od sunca s različitim karakteristikama i načinima nanošenja i teško je odabrati najbolje rješenje za vlastiti tip kože.
Stoga treba slijediti upute za korištenje koje se nalaze na svakom proizvodu: izabrati dovoljno visok SPF, pravu količinu i opetovano nanositi sredstvo.

> O kakvom god tipu proizvoda se radi – kremi, spreju ili gelu, treba odabrati proizvod koji je svakom najlakše nanositi.

> Za tamniju kožu faktor ne bi trebao biti nikako manji od 30, a za svjetliju i 50 no svakako uzmite u obzir da visina faktora ne utječe na vrijeme djelovanja kreme.
Duljina svakog boravka na suncu ovisi i o indeksu sunčeva zračenja. Veći indeks označava brža i veća oštećenja kože.

Facebook Like Button