Koktel juha od zelene paprike i šampanjca

Recept iz kuharice Ane Lisak „20 godina okusa“.

Sastojci za recept, na bazi četiri osobe:

4 velike zelene paprike
1 manji crveni luk
1 češanj češnjaka
750 ml temeljca od povrća
1 žlica glatkog brašna
Sol i papar
200 ml vrhnja za šlag
200 ml Veuve Clicquot šampanjca
slamke

Priprema recepta

Zelene paprike operite, prerežite popola i izvadite sjemenke i peteljke. Zagrijte pećnicu i pecite ih na najjačoj temperaturi 10 min kožom okrenutom prema gore. Još vruće ih stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Kad se skroz ohlade, ogulite kožu i narežite na veće komade.

Sitno rezani luk i češnjak stavite u lonac. Dodajte pola temeljca i kuhajte oko 5 minuta. Smanjite vatru i dodajte brašno. Zatim dodajte ostatak temeljca i narezane paprike. Poklopite i kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. Izmiksajte štapnim mikserom. Začinite. Po potrebi procijedite kroz sito.

Izmiješajte vrhnje za šlag i šampanjac da bude pjenasto te stavite na vrh juhe. Poslužite sa slamkama.

Uz dopuštenje: B.E.T. (sve fotografije)