Konopljino ulje moćna saveznica zdravlja

Konopljino ulje – najmoćniji saveznik u borbi protiv metaboličkih poremećaja.

Ulje sjemenki konoplje zbog svojeg povoljnog sastava masnih kiselina ima izrazito terapeutsko djelovanje na organizam.

Osim sastava i omjer esterificiranih esencijalnih nezasićenih masnih kiselina (% ω-6 masnih kiselina, linolne i γ-linolenske, podjeljen sa % ω-3 masnih kiselina, α-linolenske i stearidonske) je u konopljinom ulju vrlo blizu idealnog (3:1) i najvažnije je svojstvo za učinkovitu simultanu metaboličku konverziju PUFA u organizmu.

S obzirom na metaboličku kompeticiju ω-6 i ω-3 masnih kiselina za vezanje na enzim delta-6 desaturazu, pravilan prehrambeni omjer je od velikog značaja za razmatranje stanja općeg zdravlja, što i potvrđuju pozitivni rezultati kliničkih istraživanja kroničnih bolesti uz upotrebu konopljinog ulja.

Samo desetak godina ranije, optimalan omjer nezasićenih masnih kiselina se smatrao između 5-10:1, a soja je bila najšire korištena uljarica s omjerom 7:1.

Danas se iz rezultata istraživanja o prehrani i kroničnim bolestima sve više u svijest dovodi shvaćanje da je omjer nezasićenih masnih kiselina 3:1, koji je prisutan u mediteranskoj i japanskoj prehrani zapravo idealan i optimalan za ljudsku prehranu te se konopljino ulje s prosječnim omjerom nezasićenih kiselina 3:1 treba početi jasno deklarirati kao najbolje za ljudsku upotrebu.

OVDJE saznajze zašto su dobre masnoće univerzalni su lijek za bolje zdravlje

Nezasićene masne kiseline

Zahvaljujući visokom sadržaju – 75-85 % višestruko nezasićenih masnih kiselina – ulje konoplje zaista predstavlja savršen i idealan sastav za ljudsku prehranu.

Također je poznato da se u uljima sa zasićenim masnim kiselinama većina masnoća “razbija”; djelomično se pretvaraju u energiju ljudskog tijela, a djelomično se nakupljaju (kolesterol na stjenkama krvnih žila) ili talože u masnim stanicama, dok ulja sa nezasićenim masnim kiselinama kao konopljino, služe isključivo za regulaciju bioloških procesa u organizmu kao i brojne druge fiziološke funkcije.

ulje konoplje

Zdravlje srca

Kako konopljino ulje sadrži skoro idealni omjer omega-6 i omega-3 (3:1) koje su bitne za zdravlje srca i krvnih žila, konzumiranjem ovog ulja se smanjuje opasnost od srčanog udara jer omega-3 masne kiseline smanjuju zgrušnjavanje krvi i poboljšavaju profil kolesterola u plazmi.

Ulje konoplje sadrži i mononezasićene masnoće koje snižavaju nivo lošeg LDLkolesterola, a podižu razinu protektivnog HDL-kolesterola.

U nedavnom istraživanju dobiveni rezultati pokazuju značajno sniženje ukupnog kolesterola u serumu za -13%, povećanje HDL- kolesterola za +10%, sniženje LDL-kolesterola za -61%, sniženje triglicerida za -15%, kao i sniženje omjera LDL/HDL kolesterola za -65% i to u samo 30 dana korištenja konopljinog ulja u prehrani.

OVDJE saznajte još mnogo više o tome koliko zapravo znamo o kolesterolu

Takav statistički značajan rezultat potvrđuje izrazitu djelotvornost bioloških komponenata u konopljinom ulju na regulaciju metaboličkih poremećaja naročito kod problema lipidnog disbalansa.

Zahvaljujući svojem izbalansiranom sastavu, konopljino ulje uistinu pozitivno utječe na sprječavanje bolesti srca i krvnih žila, ali osim toga djeluje i na ublažavanje neugodnih učinaka predmenstrualnog sindroma, te na otklanjanje poteškoća koje se pojavljuju kao posljedica multiple skleroze, raka i shizofrenije. 

Konopljino ulje također sprječava pojavu osteoporoze jer njene esencijalne masne kiseline povećavaju absorpciju kalcija i njegovo deponiranje u kostima čime poboljšavaju njihovu čvrstoću i rast.

SAZNAJTE JOŠ
Hormon Oksitocin liječi nježne kosti i osteoporozu

Konopljino ulje sadrži vitamin D čija je primarna uloga održavanje homeostaze i konstantne koncentracije kalcija i fosfata u krvnoj plazmi.

Vitamin D pospješuje njihovu apsorpciju iz probavnog trakta i time pridonosi jačim kostima i zdravim zubima te je vrlo učinkovit u razvoju i rastu djece. Također sadrži i vitamin E koji u organizmu djeluje kao antioksidans i antikancerogen, te regulira brojne procese u organizmu. Ulje konoplje sadrži visok postotak minerala kalcija, magnezija i kalija.

konopljino-ulje

Jestivo ulje

Ulje konoplje je i jedino jestivo ulje koje sadrži neposredne metabolite esencijalnih masnih kiselina linolne i alfa-linolenske, tj. gama-linolensku kiselinu (GLA) i stearidonsku kiselinu (SDA).

Zbog toga spriječava slabljenje metabolizma esencijalnih masnih kiselina i pomaže postizanju ravnoteže u tijelu koji su rezultati genetskih čimbenika, unosa ostalih masnoća, starenja i životnih navika. Ljudskom su tijelu potrebne obje esencijalne masnoće i GLA za reguliranje hormona, održavanje i strukturu imunog sustava te za održavanje metabolizma stanica.

Omjer tih masnih kiselina još je i posebno važan za strukturu stanične membrane koja je osnova svake žive stanice.  GLA i nedavno otkriveni omega-3-stearidon važni su čimbenici za biosintezu prostaglandina i nužno potrebni za djelovanje hormona, rad živaca, kontrakciju mišića i reguliranje krvnog tlaka.

Pod normalnim uvjetima ljudsko tijelo ima dovoljno nužno potrebne alfa-linolenske kiseline za proizvodnju prostaglandina; međutim, pod utjecajem stresa, slabe prehrane i genetskih pogrešaka dolazi do njezinog pomanjkanja i razvoja infekcijskih bolesti.

Gamalinolenska kiselina, osim što balansira brojne biološke procese u organizmu, također djeluje protuupalno, jer je po kemijskoj strukturi slična prostaglandinima koji imaju ključnu ulogu u reguliranju jačine upalne reakcije organizma, u zacjeljivanju rana i ozljeda kože, kod gubitka vode, stvaranja ugruška i drugih procesa.

Istraživanja su pokazala da GLA i srodne masne kiseline uništavaju stanice raka, ali ne i normalne stanice, te se preporuča u terapiji kod tumorskih oboljenja. Poznato je isto tako da u dijabetičara nije moguće stvaranje GLA iz linolne kiseline pa je zato poželjno uzimanje dodataka prehrani za bolje djelovanje živčanog sustava te sprječavanje obolijevanja živaca tijekom dijabetesa. 

Također ulje konoplje je izrazito bogato i gama-tokoferolom koji svojim visokom antioksidacijskim potencijalom štiti ulje od kvarenja i kod ljudi poboljšava lipidni profil sprječavajući aterosklerozu, srčane i moždane udare i razvoj tumora. 

Uz sve te biološke čimbenike, konopljino ulje sadrži i visoku koncentraciju fitosterola (biljni oblik kolesterola), koji značajno snizuju razinu kolesterola u serumu sprječavajući njegovu apsorpciju iz probavnog trakta i time pomažu u balansiranju lipidnog profila u krvi, a također utječu na ravnotežu hormonskih funkcija u organizmu.

Upotreba konopljinog ulja

Sada vam je kristalno jasno kako je konopljino ulje nezamjenjiv sastojak svake kućne ljekarne i kao takvo ga svako kućanstvo treba imati i koristiti radi postizanja dobrog stanja općeg zdravlja.

Danas nekolicina hrvatskih pionira, počevši od proizvođača Matičnjak, po novoj regulativi u uzgoju i proizvodnji konoplje za prehranu osiguravaju domaće tržište ovim vrlo djelotvornim proizvodom visoke kvalitete, i to po tehnologiji nerafinirano i nefiltrirano, hladno prešano na 28°C, čime se osigurava postojanost, stabilnost i trajnost svih biološki aktivnih komponenti u ulju sjemenki konoplje.

S nutricionističkog stajališta definitivno se preporuča upotreba konopljinog ulja takve visoke kvalitete u svakodnevnoj prehrani, te će kroz 3 mjeseca zasigurno svaki tjelesni sustav osjetiti kako se obogatio hranjivim sastojcima i izregulirao od brojnih poremećaja i raznih nefizioloških patoloških stanja.

Ovaj vrhunski proizvod plod je sinergije prirode i čovjeka, i kao takav pretočen u bočicu čistoga zdravlja Vam se pruža da za njim posegnete i vratite ono što Vam je kroz moderan i stresan zapadnjački način života od vašega zdravlja oduzeto.

I vjerujte prirodi, jer priroda jest zdravlje!
Tekst: Nikola Roca, magistar nutricionizma

Facebook Like Button