Kopar Venecija Slovenije

Ulazak u slovenski grad Kopar izaziva posebne emocije prolaskom kroz splet prekrasnih uličica s pečatom nekadašnjeg venecijanskog izgleda. Uske primorske uličice prepune se izloga dućana koji su zadržali izgled grada u kojem su nekoć vladali Mlečani. Kopar je lučki grad smješten na obali jadranskog mora u uz samu talijansku granicu.

Kopar

Kopar

Znamenitosti i atrakcije koje treba doživjeti

Povijest Kopra seže u daleku povijest kada se prvotno naselje nalazilo na kamenom otoku. Naselje je bilo poznato starim Grcima a poslije i Rimljanima. Kroz mnoga stoljeća mijenjao je svoja imena kako su se smjenjivali gospodari, a stari Rimljani su ga između ostalih zvali i Capris. Tijekom venecijanske vlasti gradić je doživio svoj gospodarski i kulturni procvat. Glavni izvor prihoda su bila polja za berbu i trgovinu solju. Tragovi tog vremena još uvijek su vidljivi na srednjovjekovnoj arhitekturi starog grada. Početkom 20. stoljeća grad se proširio na uštrb polja soli, koja su ga do tada okruživala tako da se grad više nije otok, a od proizvodnje soli u potpunosti se odustalo.

U centru Kopra, koji odiše čistoćom i posebnom opuštajućom energijom, dominira Titov trg.

Kopar

Palače i crkva koje ga okružuju datiraju iz prošlosti kada su ovdje vladali Mlečani pa stoga i sam trg jako asocira na mini Veneciju, kao i ostali dijelovi ovog mediteranskog gradića. Najznačajniji arhitektonski spomenik koji briljira cijelom trgom je Pretorska palača iz 15. stoljeća, a izgrađena je u venecijansko gotičkom stilu. Tijekom sedamdesetog stoljeća izvršena je temeljna nadogradnja palače, a u njoj i dan danas, kao i nekoć, zasjeda Gradska skupština koja svoje prostorije i blago originalnih muzejskih eksponata rado otkriva posjetiteljima i turistima.

Kopar

Kopar

Još jedna građevina privlači veliku pažnju i poglede na ovom trgu, a to je Crkva Marijina Uznesenja, najstarija je predromanička građevina iz 11 stoljeća. Penjanje u njen toranj asocira na neke elemente iz avanturističkih filmova budući da su stepenice uske i penjaču se čine beskrajne, ali dolaskom u toranj u kojem bdiju stara zvona i izlaskom na balkon svi napori zamjenjuju uzdahe oduševljenja. Pogled s tornja širi se na sve strane i obuhvaća fascinantan obzor na cijeli Kopar, zaljev i čarobno lijep trg na kojem se i sama nalazi.

Kopar

Vittore Carpaccio, Madonna col bambino e santi

kopar-unutrasnjost-crkve-1

Šetnjom prekrasnim uličicama grada ponovno se dolazi do jednog trga, Carpacciovog trga, na kojem se nailazi na pitomi restorančić u kojem se poslužuju odlični zalogaji s domaće izrađenim namazima od srdela, kavijara i bakalara, a uz to se poslužuje kućno vino koje budi sjećanje na nekadašnje prave ribare koji su nakon dobrog ulova ovdje sigurno odmarali svoja umorna tijela i zapjevala neku domaću pjesmu.

Kopar

Nekoć su Muda vrata bila glavni ulaz u grad i ostala su jedina kao takva u cijelosti sačuvana od nekada postojećih dvanaest.

No ipak je glavno mjesto fotografiranja na ovom trgu Fontana De Ponte koja će na prvi pogled svakog putnika podsjetiti ponovno na raskošnu Veneciju i to ne bez razloga jer je čista kopija mosta Rialto iz spomenutog grada. Svoje ime i izgled zahvaljuje Lorenzu De Ponteu čiji je obiteljski grb bio uklesan na tom mostu.

Kopar

Među značajnijim spomenicima i podsjetnicima na važnost grada stoji obrambena kula, koja se nalazi na ulazu u prirodnu špilju, a izgrađena je iz bijelog kamena. Od svih kula koje su preživjele do današnjih dana najviše se ističe Strmec kula kao najveća, a koja je nekoć služila za nadgledavanje prostora koparskog i tršćanskog zaljeva.

Kopra - kameni most

Prirodne ljepote koje okružuju Kopar

Ovaj mali turistički grad ne privlači svoje goste samo ljepotama starog grada već i svojim prekrasnim morem, sredozemnim raslinjem i prirodnim bogatim vinogradarskim okruženjem. Kopar okružuje kršno brežuljkasto područje sa seocima u kojima se uglavnom uzgaja vinova loza.

kopar-priroda

Među prirodnim ljepotama koje se ističu svakako spada najveći kameni most u Sočergi kojeg lokalno stanovništvo naziva “Uši Istre”, a treba spomenuti i za one koje vole aktivnosti stijenu Mišja peč koja je jedna od omiljenih mjesta za penjače.

Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button