
Narodna poslovica kaže “Neće grom u koprive”. Saznajmo, uz nekoliko korisnih savjeta i prirodnih recepata što sve krije zelena kopriva!
Kopriva je trajna biljka, visoka oko 60 – 80 cm, uspravna i četverouglasta stabljika koja ima lišće i peteljke s nježnim dlačicama. Listovi i peteljke su pokriveni žarnicama, te su neugodne za dodir s obzirom na to da ispuštaju sok koji peče ljudsku kožu.
“Kada bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti – kopriva.”
Maurice Messegue, francuski herbalist
OVDJE pogledajte sjajan recept za zeleni smoothie s koprivom koji je prava riznica zdravlja
Egipćani su je u povijesti uzgajali i koristili kao povrće, dok su Grci koristili koprivu kao biljku za masažu, kojom su se liječili reumatski bolovi. U germanskoj mitologiji kopriva je simbol boga munja.
Gdje kopriva raste?
Kopriva raste svuda; od zapuštenih mjesta do rubova šuma, obalnih rijeka i potoka te ograda i korova. Nalazište joj je u Europi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi.
Što kopriva sadrži i koje su joj nutritivne vrijednosti
Uz puno hranjivih i ljekovitih svojstva, kopriva sadrži i sumpor, kalcij, željezo, natrij, neke soli, octenu, maslačnu i kremičnu kiselinu, vitamine A, C i K, neke alkaloide i glukokinin. U lišću koprive može se pronaći klorofila, karotena, fitosterola, lecitina, voska, sluzi, acetilkolina, histamina i tanina.
Kada se bere kopriva?
Kopriva cvate od lipnja do rujna, a za korištenje koprive kao lijeka bere se korijenje koprive u proljeće i u jesen. Jestivi su vrhovi mladih grančica s mladim lišćem u proljeće, čitava stabljika s cvjetovima kroz cijelu godinu, a sjeme tijekom kolovoza i rujna.
Kopriva u vrtu
Koprivu možete uzgajati u svom vrtu. To je trajnica koja vam može narasti metar i pol u visinu. Kako je bogata mineralima, smatra se odličnim izborom u vrtu. Potrebno ju je redovito podrezivati prije cvatnje radi kontroliranja rasta.
Kopriva je idealno rješenje u vrtu u obliku gnojiva koje je izvrsno za sve vaše biljke.
Upoznajte i ...
Biljni čajevi i njegove blagodati – Biljni su čajevi dobri u svako doba godine, a nekako im najčešće pribjegavamo kad dođu malo hladniji dani.Jesu li čajevi egzotičnih zemalja bolji od domaćih? – Zeleni, indijski, bijeli, tahebo, rooibos…s dodatkom đumbira, ginsenga, japanske trešnje…čajevi su neosporno dobri za naše zdravlje.
Krem juha od koprive – Osjetite blagodati koje vam može pružiti krem juha od koprive.
Ljekovite biljke otoka Brača – Najveći otok Dalmacije, a ujedno i treći po veličini otok u Jadranskom moru nosi naziv Brač.
Fermentirana hrana velika dobrobit za zdravlje – Uz odlične recepte saznajte sve o fermentiranoj hrani koja je prava prirodna ljekarna koja naše tijelo održava zdravim i jakim.
Kopriva kao lijek
Čaj, sok, sirup i ekstrakt od koprive liječe bolesti jetre, astmu, vodene bolesti, žutice, grčeve mokraćnih organa, niski krvni tlak te olakšava iskašljavanje.
Čajem od koprive možete ispirati desni ili upaljene krajnike, a samo pet do šest kapi svježeg soka stavljeno pet puta na dan ispod jezika liječi od straha i mucanja.
Čaj od koprive možete raditi bilo od sušenih ili svježih listova.
Recept za čaj od koprive
Sitno narezano lišće koprive 50 g kuha se u 1 l vode oko 5 minuta. Čaj se ostavi da stoji preko noći, te se sutradan pije umjesto vode.
Čaj od koprive liječi od slabokrvnosti, naročito one koju izaziva radijsko i rendgensko zračenje.
Recept za sirup od koprive
Ako želite napraviti sirup, koristite 1 kg bistrog, procijeđenog soka koji se kuha s 2 kg meda ili 1,5 kg kandisa oko 15 minuta. Pije se tri do četiri velike žlice na dan. Isparavanjem soka u plitkoj porculanskoj posudi, do gustoće meda, dobiti ćemo ekstrakt od kojeg uzimamo 5-10 grama s medom, jedanput na dan.
Kako ojačati kosu i korijen kose uz koprivu
Kosa vam pojačano opada?
Čaj od ekstrakta cijele biljke ili korijena koprive, može potaći rast kose te spriječiti njezino ispadanje ali i prhut. Kako bi se ostvarili taj učinak trebate kuhati 100 g lišća od koprive oko dvadeset minuta u ½ l kišnice ili destilirane vode, zatim ga maknuti sa štednjaka, dodati 25 g kamilice i ostaviti poklopljeno da odstoji oko 8 sati.
Na kraju je potrebno procijediti ga i dodati 2 dl vinskog octa. Kada se gotovi potrebno je svaku večer stavljati na korijen kose i na kožu.
Ako imate problem s reumom pripremite od koprive sljedeći recept:
15 minuta kuhate po 20 g lišća od koprive i breze u ½ l vode, nakon čega ćete dodati po 20 g cvijeta buditeljice, bazge, lipe i pupoljka crne topole ili jablana. Pustite da prokipi do dvije minute te ga zatim ostavite da odstoji 8 sati, nakon čega ćete ga procijediti. Tekućinu pijte tijekom dana umjesto vode.
OVDJE vas čeka nekoliko sjajnih recepata s koprivom koje nemojte propustiti napraviti
Bakin čušpajz od koprive riznica je zdravih okusa
Krem juha od koprive
Autorica: Azra Terzić
