Korzika, zemlja koju neki od milja zovu „planinom u moru“

Francuska pokrajina u Sredozemnom moru, otok s više od 200 plaža i 50 vrhova viših od 2000 metara, poznat po mnogobrojnim pješačkim i planinarskim stazama i šumama kestena – to je Korzika, zemlja koju neki od milja zovu i „planinom u moru“.

Na površini od nešto više od 8 i pol tisuća kilometara kvadratnih smjestile su se guste šume, nebesko plavo more i granitne stijene s kojih puca nezaboravan pogled na prekrasnu prirodu.

Znamenitosti Korzike

Bastia
Na sjeveru otoka smjestila se Bastia, luka i trgovački grad s poznatom citadelom građenom između 15. i 16. stoljeća te centrom čija arhitektura podsjeća na talijanske gradiće na obali, što i ne čudi s obzirom da je geografski bliže Italiji, nego Francuskoj. Osim po trgovini, ovaj drugi po veličini grad na Korzici, ali i sam sjever Korzike poznati su po izvanrednim bijelim vinima, posebice muškatu.

Kako Korzika površinom nije velika zemlja, moguće je u jednom danu iz Bastie doći do glavnog grada Ajaccioa. Na putu s istoka na zapad izmijenit će se tako šume kestena, granitne stijene, planinarske staze, skriveni gradići i živopisne ulice. U samom srcu otoka smjestio se grad Corte. U 18. stoljeću označavao je središte korzikanskog patriotizma koje je predvodio Pascal Paoli, postavši tako i glavnim gradom, a ovdje je osnovano i prvo sveučilište na otoku.

calvi

Na putu prema zapadu, nedaleko glavnog grada smjestila se Piana, mjesto s baroknom crkvom i bijelim kućama s kojih puca pogled na zaljev Porto. Ovdje se smjestio park prirode koji čuva brojne endemske vrste. Osim biljaka i životinja, tu se nalaze i iznimne granitne stijene raznih boja i oblika nastalih pod utjecajem vode i vjetra.

Glavni grad Korzike Ajaccio – rodno mjesto Napoleona Bonapartea

Titulu glavnog grada ove francuske pokrajine čiji stanovnici s ponosom ističu da su Korzikanci, više nego Francuzi nosi Ajaccio, grad na zapadnoj obali otoka. Politički centar, ujedno i najveći grad na otoku je rodno mjesto Napoleona Bonapartea čija je rodna kuća danas pretvorena u muzej. Od muzeja, svakako valja posjetiti i Muzej Fesch kojeg je dao izgraditi Napoleonov ujak u samom centru grada koji čuva iznimna djela talijanskog slikarstva.

ajaccio

Na samom jugu Korzike smjestio se mali dragulj s pogledom na Sardiniju – Bonifacio

Stari dio grada smjestio se na stijeni, dok je noviji dio nastao u podnožju iz kojeg je mogućekrenuti u obilazak brodom te vidjeti grad iz jedne sasvim druge perspektive koja ostavlja bez daha.

Na kojem god dijelu otoka se nalazili, zasigurno ćete dobro jesti i piti jer su korzikanska gastronomija i enologija kombinacija najboljih francuskih i talijanskih stvari izmiješanih dozom korzikanskom šarma, sunca, ljepote i začina. Od hrane tako valja probati brocciu, kozji sir specifičnog mirisa i okusa te deserte od kestena, dok se od pića može pronaći ponešto za svakoga.

desert

Osim prekrasnih korzikanskih vinograda i dobrih vina i ljubitelji piva mogu doći na svoje. Ono što svakako valja isprobati, to je Pietra, pivo jantarne boje i bogatog okusa kojem punoću osim slada daje i kesten, neizostavan plod korzikanske gastronomije.

Tekst i fotografije: Vedrana Duić Loparić

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski i korzikanski jezik
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najlakši je način zrakoplovom – glavna zračna luka „Napoleon Bonaparta“ nalazi se u glavnom gradu Ajačo.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje nije potrebno.
Kada putovati: srpanj, kolovoz, rujan
Smještaj: La villa, Hotel Marinca i Hotel Don Cesar dobar su izbor.
Restorani: Santa Barbara, L’Eternisula i La Voute odličan su izbor.

Pozivni za Korziku: 495
Policija: 17
Hitna pomoć: 15
Vatrogasci: 18

Facebook Like Button