Kralj koji je prevario Hitlera

Svijet u lipnju obilježava 75. godišnjicu „Dana D“.

Planiranje ove povijesne vojne operacije iziskivalo je jako puno vremena, a kako bi operacija bila što uspješnija, morale su se poduzeti brojne akcije. Jedna od akcija bila je zaokupiti pažnju neprijatelja kako ne bi mogli saznati pravo vrijeme i mjesto održavanja operacije.

kralj-prevario-hitlera-1

Richard Aldrich sa Sveučilišta Warwick i Rory Cormac sa Sveučilišta Nottingham, pronašli su dokaze koji pokazuju da je kralj George VI odigrao ključnu ulogu u ovoj akciji. Britanski kralj se nalazio u nepovoljnoj poziciji zbog brata Edwarda koji je bio nacistički simpatizer.

Odanost svom narodu kralj je pokazao odlukom da on i njegova obitelj ostanu u Engleskoj za vrijeme rata, iako su prethodno bili skovani planovi da se kraljevska obitelj preseli u Kanadu. Odlučan da pomogne u oslobađanju Europe, kralj je morao zadobiti povjerenje sigurnosne službe zadužene za sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva, što nije bio lak zadatak.

kralj-prevario-hitlera-2

Međutim, kralj je imao vlastitu špijunsku mrežu koju je oformio pomoću obiteljskih veza s europskim plemstvom. Preko njih, mogao je doći do vrlo vrijednih informacija, koje će na kraju i biti presudne za uspješnost operacije Overlord. Britanska kraljevska obitelj nije nikada više pažnje plijenila kao danas, a njezin bivši kralj George VI pomogao je tada nemoćnoj Europi da se suprotstavi neprijatelju i da se u skoroj budućnosti okonča Drugi svjetski rat.

Dokumentarni film „Kralj koji je prevario Hitlera“, koji će premijerno biti prikazan 20. lipnja u 21:55h na National Geographic-u, otkrit će nepoznate detalje i nove dokaze koji će baciti malo drugačije svjetlo na događaje uoči povijesne bitke za Normandiju.

Uz dopuštenje: Impressum komunikacije (sve fotografije)