Kravata

Postoji jedan odjevni predmet, moglo bi se reći i modni dodatak, koji je prije bio rezerviran samo za muškarce, dok ga danas u raznim kombinacijama nose i žene. Riječ je o kravati, dekorativnom elementu koji svi vežu uz Hrvate jer se upravo iz ovih krajeva negdje oko 17. stoljeća proširio Europom. Poseban trag ostavio je u Francuskoj kad su se tamo pojavili vojnici koji su nosili marame/kravate, nakon čega se ideja o nošenju kravate proširila drugim europskim zemljama koje su kravatama davale svoj doprinos i nove elemente.

Danas kravata ima po čitavom svijetu, nezaobilazan su dio poslovnog outfita i odaju dojam uglađenosti, profinjenosti i elegancije. Ima ih raznih oblika i dezena, a postoje i različiti načini vezanja.

kravate-3

Vrste kravata

Postoje tako široke i uske kravate, duže i kraće, leptir mašne, ženske kravate pa čak i dječje kravate.
Prave široke kravate bile su u modi prije nekoliko desetljeća. Danas su kravate koje se nazivaju širokim kravatama mnogu uže nego tada, ali u usporedbi s “modernim” kravatama koje sve više nose mladi one se ipak nazivaju širokim kravatama. Postoje određeni standardi pa bi se moglo reći da je standard za široku kravatu negdje oko 8, 9 centimetara, dok sve uže od toga spada među uske kravate. Uske kravate danas su sve popularnije pa tako ljudi nevezano uz godine sve češće nose nešto uže kravate, odnosno kravate uže od 8 centimetara. Sve naravno ovisi i o tome koliko je osoba visoka, kakve je građe, kakvo je odijelo i koja je prilika.

kravate-1

Kravata nikako ne smije biti preduga. Računa se da bi trebala sezati negdje do početka kopče na remenu, ali nikako ne više ili manje od toga. Sve duže od toga izgledalo bi neprimjereno i neuredno.
Leptir mašne prije su isključivo bile vezane za svečane prilike, a danas je slučaj da se nose i u neformalnim situacijama, recimo u retro stilu. Nije rijedak slučaj ni vidjeti ženu s kravatom, posebno leptir mašnom u kombinaciji sa bluzom i suknjom. Sve su popularnije i dječje kravate, posebice za neke svečane prilike poput krštenja ili vjenčanja.

Od tkanina i dezena može se pronaći zaista svašta, pa tako postoje jednobojne kravate, svilene kravate, kravate s uzorcima, likovima iz crtića i slično.

kravate-2

Način vezanja

Osim velikog boja dezena, postoji i širok spektar načina vezanja kravate. Neki govore o stotinjak različitih načina, a samo neki od njih su Windsor, običan čvor, Knez Borna ili Kralj Tomislav, mali čvor, dupli čvor, Princ Albert i mnogi drugi. Vrsta čvora ovisi o prilici u kojoj se nalazite, o dezenu kravate, širini i debljini te naravno o vrsti tkanine od koje je kravata napravljena.

Zanimljivosti

Ne biste vjerovali da jedan odjevni predmet ima i svoj dan, ali kravata ga ima. 18. listopada slavi se kao Dan kravate te se tada održavaju brojne akcije i aktivnosti koje promoviraju ovaj hrvatski proizvod. Nevezano koji je danas dan i koja je prilika, prošećite do ormara i ukrasite se kravatom. Ako Vam se to čini previše, možete uzeti neku kraću maramu i svezati ju u neki od čvorova te na taj način obilježiti stoljeća tradicije ovog nezamjenjivog modnog dodatka.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Robert Sheie
Danny Kim
Diana
Brian
Michael Patterson

Facebook Like Button