Kremasti rižoto od šparoga i škampi

Ana Grgić sprema za nas recept za kramasti rižoto, disk od morskih šparoga, dimljeni jadranski škampi i cvijet jabuke za 4 osobe.

Sastojci za recept:
320 g Riso Gran Riserva Gallo
1 dl bijelog vina
temeljac od povrća
sol
15 ml maslinovog ulja
100 g maslaca
20 g parmezana
45 g luka
papar
affila cress
cvijet jabuke

Za disk od morskih šparoga:
16 g morskih šparoga
2 g gellana
160 ml temeljca od povrća

Za škampe:
320 g škampa
maslinovo ulje

Priprema recepta:
Rižoto
Ugrijte ulje u dubokoj tavi, stavite luk i rižu. Sotirajte uz stalno miješanje do lagano zlatnožute boje. Dodajte vino i pustite da ispari. Dolijte pola temeljca, stalno miješate i po potrebi dolijevajte temeljac, te kuhajte dok riža nije u potpunosti gotova.
Maknite s vatre i dodajte maslac i parmezan. Ako rižoto nije dovoljno kremast dodajte još temeljca te sol i papar. Na kraju dodajte dimljene škampe u rižoto.

Disk od morskih šparoga
U vrući temeljac od povrća dodajte šparoge i kuhajte dvije minute.
Usitnite štapnim mikserom, dodajte gellan i ponovno miksajte štapnim mikserom. Izlijte na ravni pladanj, ohladite i režite krugove.

Škampi
Očistite škampe i marinirajte maslinovim uljem. (Stanjte ih i kratko stavite u uređaj za dimljenje.)

Posluživanje
Poslužite u dubokom tanjuru, na vrh stavite dimljene škampe, potom disk od šparoga.
Ukrasite škampima, affila cress klicama i cvijetom jabuke.

Dobar tek!

Tekst: Ana Grgić
Fotografije uz odobrenje hotela Espalanda Zagreb