Iz Etijopije s ljubavlju: Krv i znoj, bez suza 3.dio

Uz južnoetiopijsku rijeku Omo žive brojna plemena, čiji su nam neki običaji, blago rečeno, začuđujući.

Među takve zacijelo pripada prijelaz dječaka u svijet muškaraca u plemenu Hamer…Dakle, mladi posve goli momak, mora barem četiri put prehodati (pretrčati) preko leđa nekolicine goveda (u selu Bita tog prevrućeg listopadskog poslijepodneva bilo je šest bikova, koje su muškarci iz obitelji držali za gubicu i rep).
Ako to ne uspije izvesti, osramotit će se za sva vremena… Uspješan skakač (naskakuje na hrbat goveda odrazom od zemlje), odnosno preskakač bikova može nakon toga za suprugu izabrati bilo koju djevojku spremnu za udaju.
Kako u plemenima vlada mnogoženstvo, po posebnim ogrlicama – obručima (koji se mogu kupiti na lokalnoj tržnici) i njihovom broju prepoznaje se o kojoj se ženi po redu radi.

etiopija-7

Prva žena obavezno nosi ogrlicu od kože povezanu metalnom žicom i ukrašenu školjkama(školjke se omiljeni ukras i uvoze se iz Kenije) uz dodatne obruče, dok one udate nakon nje ne nose kožnu ogrlicu. Pri preskoku okupe se svi članovi obitelji s očeve i majčine strane (članovi s majčine strane imali su pojas ukrašen školjkama, s očeve bez ukrasa), te se nakon obavljenog rituala odlazi na gozbu.

etiopija-8 etiopija-10

Budući da je inteligencija snalaženje u novim situacijama, Hameri su u turistima prepoznali sponzore gozbe, pa je tako skupina u kojoj sam bila, uz nadoplatu od 600 birra (nešto manje od 200 kuna) mogla pratiti događaj.
Neposredno prije rituala preskakivanja koji se zbivao u selu na brdašcu iznad rijeke, uz samu rijeku odvijao se znatno krvaviji (doslovce) ritual. Naime, skupina mladih žena iz obitelji skakača, uz zvonjavu i trubice, na poseban način pokazuje svoju privrženost obitelji.

etiopija-13

One se prepuštaju udarcima tankih dugačkih šiba u rukama mladića koji ne pripadaju obitelji. Udarci ostavljaju krvave tragove na leđima, jer kako se radi o snažnom udarcu tankim prutom, koža pod udarcima puca. Djevojke same izabiru momka koji će ju udariti, izazivajući ga da je udari što jače.

etiopija-12

Naime, nakon zarastanja, na koži ostaju tragovi udaraca, koji svjedoče o hrabrosti djevojaka kao i njezinoj ljubavi prema obitelji (ujedno su svojevrsna potpora skakaču), te ih ona ponosno nosi.
Tradicionalno su žene nekada bile u kožnoj suknji i golih grudiju ovlaš prekrivenih kozjom kožom, ali su nakon ozljeđivanja grudiju šibom često poboljevale.

etiopija-14 etiopija-11

Sada se grudi djelomice štite običnim majicama koje su zadignute, kako bi ostavile gola leđa. Nakon bičevanja (trajalo je dulje od sata), momke za nagradu ukrašavaju bijelom i crvenom bojom (žene su crvene i bez toga). U početku ste zatečeni udarcima i pomalo se zgrčite nakon svakog fijuka šibe, no kada vidite da su ženska leđa išarana starim brazgotinama, da su njihova lica vedra i da momci to rade, jer se to od njih očekuje, počinjete prihvaćati situaciju (ionako ste u prolazu).

Jer u njihovom svijetu to nije nasilje, nego dio tradicije.

Fotografije: Gvido Pevec

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button