Lagana ukusna jela za novi početak

Vrijeme je za lagana ukusna jela. I počinje upravo sada!

Ispratili smo 2016-tu (kakva god da je bila) i kao i uvijek nadamo se da će nova biti još bolja, uspješnija i perspektivnija. Ispraćaj je zasigurno bio uz obilje hrane, raznih delicija i brdo neodoljivih slastica. Pretpostavit ću da smo svi pojeli onaj “zalogaj previše” bez imalo grižnje savjesti jer smo računali da od prvog dana u novoj godini kreće strogi režim razumne i zdrave prehrane.

Tako bi i trebalo biti. Donesite odluku već danas i postavite ljestvicu visoko! Sastavite listu zdravih namirnica, smisleno isplanirajte svaki obrok, budite umjereni po pitanju količine i prije svega dosljedni.

Da ne duljim previše donosim prijedloge za lagana ukusna jela, prije svega jednostavnih za pripremu jer se sastoje od samo 5 namirnica.

Pileća juha s đumbirom

Sastojci – za 4 osobe:
1,25 l pilećeg temeljca
2 kom pilećeg filea
Dvije žlice svježe naribanog đumbira
2 velike mrkve – naribane
30 ml soja umaka

Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte temeljac, pileća prsa i naribani đumbir. Zakipite i kuhajte na laganoj vatri 30 minuta. Smanjite temperaturu, izvadite pileća prsa, a u posudu stavite naribanu mrkvu i soja umak, te kuhajte još 5 min.
Piletinu nasjeckajte na sitne komade pa rasporedite u zdjelice za serviranje juhe. Polijte preko piletine juhu s mrkvom i đumbirom.
I to je to! Dobar tek!

lagana-jela-1

Salata od mladog krumpira i vlasca

Sastojci – za 4 osobe:
1 kg sitnog mladog krumpira
125 g običnog jogurta
60 ml maslinovog ulja
1 žlica naribanog hrena
1 stručak vlasca

Priprema:
U velikoj posudi stavite da zakipi voda u koju ste dodali sol i oprani krumpir. Kuhajte krumpir dok ne omakša, 20 – 25 minuta (ovisno o veličini krumpira). U zasebnoj posudi pomiješajte jogurt, hren i maslinovo ulje. Kad je krumpir kuhan, maknite s vatre, ocijedite ga i prelijte preljevom od jogurta pa sve lagano pomiješajte. Vlasac nasjeckajte na štapiće duljine 2,5 cm i pospite po salati.
Poslužite odmah.

Pileća krilca u Teriyaki umaku

Sastojci – za 4 osobe:
20 pilećih krilaca
180 ml Teriyaki umaka
6 rajčica krupno narezanih
Nasjeckani listovi svježeg korijandra – 3 žlice
300 g basmati riže

Priprema:
Pileća krilca stavite u veću zdjelu i prelijte Teriyaki umakom pa malo promiješajte. Pokrijte zdjelu prijanjajućom folijom te stavite u hladnjak na sat vremena.
Stavite u lonac vodu da zakipi pa dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri 15-tak minuta dok riža ne omekša. Procijedite i držite na toplom do serviranja.
Rajčice nasjeckajte i pomiješajte s korijandrom.
Roštilj tavu zagrijte na srednje jakoj vatri i na njoj pržite pileća krilca 5 minuta sa svake strane.
Na tanjur servirajte rižu s rajčicama i krilca.

Eto vidite da nije teško ni komplicirano pripremiti lagana ukusna jela sa 5 sastojaka u kratkom roku, a pritom se dobro najesti. Kuhanje može biti zabavno, a hrana zdrava i ukusna. Bacite oko na moj blog s vremena na vrijeme i naći ćete puno jednostavnih i brzopoteznih recepata s 5 sastojaka. Nema potrebe da gladujete da bi bili fit i u formi.

U slast i razumno pri serviranju, a nakon što se klopa “slegne” krenite u šetnju ili odradite lagani trening.

Izvor: http://www.rlonca.mojweb.com.hr/