Lastovo – otok kristalnih zvijezda

Ako ste među onima koji često usred gradske vreve i užurbanog životnog tempa pomisle “Da mi je otići negdje daleko…”, tu želju možete ostvariti već ovoga ljeta, i to unutar granica Hrvatske.

Carski otok…otok neslućene ljepote…očuvanog tamnog neba s blistavim zvijezdama i jedinstvenog pokladnog običaja…najmlađi hrvatski Park prirode. Sve je to, i puno više, Lastovo.

Najudaljeniji hrvatski naseljeni otok, obilježen brojem 46

Lastovo okružuje 46 otočića, na njemu se nalazi 46 crkvica, 46 brežuljaka i 46 dolina zasađenih maslinama, voćem i vinovom lozom. Također, to je i najšumovitiji hrvatski otok.
Izrazito razvedene obale, pruža mogućnost beskrajnoga mira u brojnim uvalama i skrivenim kutcima.

lastovo-1

No krenimo redom…i s pretpostavkom da krećete u potragu za mirom, tišinom i netaknutom prirodom. Ako je vaš odabir hotelski smještaj, jedini je hotel smješten u mjestu Pasadur (oko tri kilometra udaljen od Ublija, jedinog trajektnog pristaništa na otoku) i prigodnog je naziva – Solitudo (samoća).

Pasadur broji stotinjak, a cijeli otok oko 800 žitelja. Najveće mjesto na otoku također nosi ime Lastovo, a nalazi se na sjeveroistočnoj strani otoka, u njegovoj unutrašnjosti.
U samome centru mjesta dostupno je tek ono osnovno, a sasvim dovoljno da ne remeti mir – dvije trgovine, dva caffee bara (od kojih je jedan i pizzeria), neizbježan turistički ured i banka.

lastovo-4

Lastovski fumari

Mjestom dominiraju specifične obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća, od kojih svaka, ali baš svaka, kao perjanicu nosi zaštitni znak – bogato ukrašen “fumar” (dimnjak).

U daleku prošlost seže priča o fumarima, a najpoznatiji je onaj s ljudskom glavom napravljenom od morta, na mjestu gdje bi inače stajala “kapa” fumara. Iako je obrise lica već odavno izgladilo vrijeme, priča kaže da je glava namještena u pozu vječnog ruganja “susidu iz susjednog dvora”.

A zašto je svaka kuća toliko pažnje poklanjala običnom dimnjaku?

Još od Dubrovačke Republike pod kojom je bilo Lastovo, Lastovci su se međusobno natjecali čiji će fumar biti bolji, veći, različitiji… i tako je svaki sljedeći bio sve osebujniji, a uvjerili smo se, dobro je mogao poslužiti i za “obračun” sa susjedima.

Iako su davno postali specifičnost kuća u Lastovu, zanimljivo je da se tradicija fumara nastavlja i na novijim i obnovljenim građevinama na cijelome otoku pa ih je sve više i u Skrivenoj luci, Zakopatici, Lučici…

lastovo-2

Skrivena od pogleda – Skrivena luka

Jedna od najvećih i najljepših uvala na otoku, Skrivena luka, skrivena je od pogleda s mora pružajući zaštitu od jakog vjetra i uzburkanog mora nautičarima kojima je otok Lastovo sve omiljenija postaja.

Na sredini južne strane otoka, na morskom ulazu u Skrivenu luku, nalazi se rt Struga na kojem je 1839. izgrađen istoimeni svjetionik. Ako se nađete Skrivenoj luci, ne propustite delicije restorana Porto Rosso, a predah možete potražiti i u koktel baru Fjaka.

Uvala Zaklopatica

Još jedna uvala koja je postala omiljeno mjesto nautičarima, kako zbog samog položaja koji pruža rajski pogled na Korčulu i Lastovski kanal, tako i zbog ponude (restorani s mooringom i uslugama za nautičare), je Zaklopatica. U njezinoj blizini, na otočiću Mladine koji pripada Donjim škojima lastovskoga arhipelaga (Lastovnjacima), nalazi se plaža Saplun, jedina pješčana plaža Lastova.

Lastovske su plaže divlje, kamene, stjenovite, netaknute… i poseban je čar postupno ih otkrivati. I baš kad pomislite da ste pronašli idealnu, ona sljedeća će Vas još više očarati…

lastovo-3

Podvodni raj

Lastovo je i pravi podvodni raj za ronioce. Podmorje je bogato florom i faunom, podvodnim špiljama u kojima je nekada obitavala morska medvjedica, arheološkim nalazištima potopljenih galija prepunih amfora…, a popularne lokacije za ronjenje su otočići Bijelac, Tajan te rt Struga.

lastovo1

Ronjenje je moguće isključivo uz pratnju voditelja ronjenja ovlaštenih ronilačkih centara na Lastovu – “Ankora” i “Ronilački raj”.

Gastronomija otoka lastova

Na Lastovu, carskom otoku, stoljećima su u vinu, maslinovu ulju i mirisima ljekovitog bilja uživali kraljevi i carevi. I Vi možete uživati u morskim delicijama od kojih je posebno poznat stari lastovski specijalitet srdela na ražnju, brodet od ugora, carska murina na žaru, a poznati lastovski deserti su skalice, fritule i kotonjata. Sve to moguće je pronaći u lastovskim konobama “Bačvara”, “Nautica”, “Aragosta”, “Triton”…

riba na gradele

A ako s otoka želite ponijeti neki suvenir, najbolje što možete odabrati su lastovski domaći proizvodi nastali iz ljubavi prema zavičaju i plodnoj lastovskoj zemlji.
Zadruga “Prijatelji Lastova” na temelju izvornih recepata i sezonski dostupnih namirnica pripravlja džemove, rakije, likere, kreme… bez ikakvih umjetnih aditiva, a s puno iskustva i tradicije.

lastovo-5

Lastovski poklad

Ako Vas pak put nanese na Lastovo tijekom zime, točnije u pokladno vrijeme, svjedočit ćete jednom od najstarijih pokladnih običaja na ovim prostorima, pučkom “ludovanju” i pripremi za dolazeću korizmu i velike proljetne radove na kopnu i moru.

Značaj te tradicije koja se spominje još u Lastovskom statutu iz 1310. godine potvrdilo i Ministarstvo kulture RH koje je Lastovski poklad 2008. proglasilo nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

lastovo

Lastovo se ne bavi turizmom, nego turizam Lastovom

Svatko tko je barem jednom bio na Lastovu složit će se da je taj otok nekako “svoj”, ni ljudi ni vrijeme ga nisu uspjeli iskvariti, on je “pitoma divljina” koja dokazuje da su rajska mjesta moguća i na Zemlji i da postoji sklad u kojem pod lastovskim zvjezdanim nebom sve poprima savršeni smisao u točki koja je i prošlost i sadašnjost i budućnost.

lastovo

Izdvajamo:

Ako ste odlučili da je Lastovo Vaše sljedeće odredište, evo nekoliko korisnih servisnih informacija za lakšu pripremu putovanja i snalaženje na otoku:

> bankomati: u mjestu Lastovo kraj Splitske banke i u trajektnoj luci Ubli kraj Jadrolinije

> benzinska postaja: u trajektnoj luci Ubli

> ljekarna: ne postoji klasična ljekarna, nego depo lijekova koji radi 1 sat dnevno (od 13:00 do 14:00 sati), svaki dan osim nedjelje i blagdana

> plaćanje karticama i eurima: većina trgovina i ugostiteljskih objekata prihvaća sve vrste kreditnih i debitnih kartica, a plaćanje eurima nije moguće

> kupnja karte za katamaran i trajekt: u agenciji Jadrolinije u trajektnoj luci Ubli. Može se kupiti i on line. Rezervacije nisu moguće

> kupnja opreme za more: u dvije trgovine mješovitom robom (Kike kraj Splitske banke i Vanja kraj turističkog ureda) može se nabaviti osnovna oprema za plažu i kupanje (sandale za more, peraje, maske za ronjenje…).

Fotografije: D Smith, Luisa Josué, Rosemary Dukelow, Laurie Ray, Jan, Michael Pickard, Yacht Rent

Facebook Like Button