Ledene berbe – da li znate što je to predikatno vino?

U ovo hladno vrijeme bio bi grijeh da vam ne kažem rečenicu ili dvije o predikatnim vinima. Još veći grijeh bi bio za sve nas da ih ne kušamo uopće.

Puno toga se u vinogradu mora odigrati na pravi način da bi nam uspjelo predikatno vino. Samo se rijetki i hrabri vinari usude ukoračiti u takav veliki pothvat koji je jako rizičan i za koji treba jako puno smrznutih bobica da bi dobili čašu toga tekućeg zlata.

ledena-berba

Da li znate što je to predikatno vino?

U predikatna vina ubrajamo vina koja u dobrim godinama i prikladnim uvjetima dozrijevanja grožđa na trsu, a ovisno o postignutom stupnju zrelosti i prezrelosti grožđa te vremenu berbe i prerade postiže posebnu kakvoću.

U grupu predikatnih vina ubrajamo:
> Vino kasne berbe
> Vino izborne berbe
> Vino izborne berbe bobica
> Vino izborne berbe prosušenih bobica

Ledeno vino
Ledeno vino je vino koje je proizvedeno od grožđa koje je ubrano pri temperaturi od najmanje minus 7 Celzijevih stupnjeva i prerađeno je u smrznutom stanju, a mošt ledenog vina sadrži najmanje 127° Oechsla.

Puno puta kod profesionalnih kušača vina možete čuti kako kažu, kušajući predikatno vino: „u nosu se osjeti botrytis“.
Uz predikatna vina najčešće se veže izraz botrytis cinera.

Botrytis cinera je mikroorganizam odnosno plemenita plijesan koja daje jedan specifičan okus i aromu predikatnim vinima.

Posebno se puno pažnje posvećuje berbi grožđa koje je u smrznutom stanju. Zamislite vinograde prekrivene bijelim snijegom i bobice koje se tek malo onako smežurane nadziru i jedva čekaju da se uberu i prerade.

Kada gljivica botrytisa dospije na kožicu bobice koje postanu smećkaste, tada počinje djelovati magija okusa predikata. Gljivica popije skoro sav sok iz bobice a dio toga soka ispari.
Time bobica postane jako smežurana a samim time povećava se koncentracija sladora u bobici.
Dragocjeni i vrijedni berači tada beru samo najbolje grozdove sa prosušenim bobicama.

Izdvojeno:
Znate li da se u nekim slučajevima ne bere cijeli grozd, nego samo bobice, a ostatak bobica ostaje na trsu dok ne postigne svoju određenu kakvoću. Takva berba može trajati i tjednima.

Najtraženije predikatno vino na svijetu se zove Chateau d ´Yquem

Kažu za ovo vinoda je pravo tekuće zlato. A toliko i košta.

Obzirom na delikatnost branja i pripreme predikatnih vina ona se najčešće pakiraju u male boce zapremnine od 0,375 l.

Boja predikatnih vina, naravno ovisi kojih ali najčešće se kreće od boje žute slame, dok starenjem poprima zlatnu boju koja lagano starenjem ide prema jantarnoj. Vina su jako sirupasta i velike gustoće. Prepuna su aroma tropskoga voća, od ananasa, marelice, vanilije smokve…

Najpoznatija mjesta u svijetu gdje se proizvode predikati su Tokaj, Sauternes i Barsac, Alsac, Burgenland i dr.
Kod nas u Lijepoj našoj odlične predikate proizvode možete pronaći u Kutjevu kod poznatog vinara Vlade Krauthakera, u Hrvatskog Zagorju u Boris Drneški Bodren vinariji, u Istri u vinariji Benvenuti te u Iloku u vinariji Vinski vrh.

Sorte grožđa od kojih se najčešće proizvode predikati su: graševina, traminac, sivi pinot, furmit, sauvignon, semillon.

Predikatna vina se sa hranom najviše ljube sa gusjom jetrom i jako aromatičnim i zrelim sirevima.

Izdvojeno:
> Poslužujte ih na temperaturi između 12 i 14 °C.

Pripremila: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Slike: Jelena Šimić Valentić

Facebook Like Button