Leptiri spadaju u najnevjerojatnija i najraznolikija stvorenja na zemlji

Leptiri su bića kojima se divimo, volimo ih i jedan su od najljepših ukrasa našeg vrta ili balkona.
Leptiri su nevjerojatna stvorenja oko kojih su ispričane mnoge bajke, vezani su uz mnoge tajne, a ta krhka stvorenja toliko su lijepa da zaista vrijedi o njima saznati i nešto više.

Rađaju se u jajetu, zakvačeni za ili ispod nekog lista, izrastaju u

Koprivina riđa

Koprivina riđa

Nakon par minuta njihova zgužvana krila se osuše i spremna su za let. Noćni leptiri su daleko brojniji od svojih dnevnih rođaka. Procjenjuje se da u Hrvatskoj obitava dvjestotinjak vrsta dnevnih i tri tisuće noćnih leptira. Noćni leptiri su obično po svojoj građi puno veći međutim po bojama i raznolikosti šara nisu toliko spektakularni kao dnevni.

Kratkorepi strjeličar

Kratkorepi strjeličar

Životni vijek leptira može trajati samo par dana. Ova vrsta leptira se rađa bez probavnih organa i u životu ima samo jedan jedini cilj, čim prije pronaći pripadnicu drugog spola i pariti se. Drugi leptiri mogu prezimiti te se u proljeće, s dolaskom toplog vremena aktivirati i nastaviti vrstu.

Maleni pjegavac

Maleni pjegavac

Najpoznatija vrsta leptira, monarh, će se preseliti iz srednje Amerike na zimovališta u Meksiku, put dugačak više od 3000 kilometara. U našim krajevima, iz Europu u Afriku, migrira ljepokrili admiral. U prosjek leptir živi nekoliko tjedana a najdugovječniji do devet mjeseci.

Lugar

Lugar

Kao i svakom hladnokrvnom kukcu tako i leptirima treba sunce da ih ugrije i omogući im let. Leptiri su izvrsni letači, u prosjeku lete brzinom od oko 7 kilometara na sat a oni malo brži bez problema postižu i preko 35 kilometara na sat.

Jedina prepreka im je vjetar, tada se moraju prisilno prizemljiti i čekati smirivanje vremena. Međutim suša i velika vrućina im isto tako ne odgovaraju pa tijekom takvih godina broj leptira može biti znatno manji.

Plavi admiral

Plavi admiral

Kako se vole leptiri

Kako bi pronašao ženku leptir se služi ticalima, kao osjetom mirisa, koji ga nepogrešivo vodi do ženke. Krila, osim za let leptirima služe i za parenje. Postoje naznake kako ženka obraća pažnju na simetričnost krila muškog leptira te ako mu je krilo okrznuto ili oštećeno prilika za parenje mu je svedena na minimum.

Stričkovac

Stričkovac

Kako se hrane leptiri

Rilce leptirima služi za sisanje nektara, voćnog soka ili medne rose. Obično je to rilce smotano u obliku opruge te se prilikom hranjenja zavlači duboko u cvijet. Zbog takvog načina prehrane velike je nedostatak natrija u njihovoj prehrani pa to nadoknađuju hraneći se izmetom i urinom pa čak i strvinama drugih životinja, dobivajući ga iz blatnih kaljuža, čak i iz ljudskog znoja. Jedno je sigurno hrana mora biti u tekućem obliku pogodna za sisanje.

Danje paunče

Danje paunče

Par dodatnih zanimljivosti o leptirima

Kod gusjenica je fascinantno da neke vrste razvijaju suživot s mravima te žive i prezimljavaju unutar samih mravinjaka jedući ličinke mrava.

Mala zebra

Mala zebra

Neke biljke imaju razvijen mehanizam borbe protiv odlaganja leptirovih jaja na svom lišću. Određena vrsta leptira ostavlja samo po jedno jaje na gornjoj površini lista pa se biljka brani izraslinom koja sliči na leptirovo jaje. Time daje do “znanja” da je list zauzet te leptir neće ostaviti svoje jaje na takvom listu.

Po našim šumama sve češće se zna vidjeti veliki noćni leptir zvan kineski hrastov moljac. Tu vrstu leptira su uvažali iz Kine i Japana, uglavnom u Sloveniju i Austriju kao zamjenu za dudovog svilca. Međutim, proizvodnja nije išla kako je trebala ili nisu dobro pazili na leptire te se sada leptir rasprostranio po zapadnim dijelovima naše domovine uz granicu sa Slovenijom.

Kontinentalna riđa

Kontinentalna riđa

Neka jaja leptira zbog prilagodbe i boljeg preživljavanja sliče na ptičji izmet.
Ponašanje leptira je neograničeno. Neki leptiri će prilikom sjedenja na cvijetu širom otvoriti svoja krila, radi dodatnog grijanja dok će neke druge vrste samo sletjeti i u tili čas odletjeti dalje.

Adipina sedefica

Adipina sedefica

Pojedine vrste zauzmu određeni teritorij i brane ga od drugih leptira, dok drugi samo lete njima poznatim trasama. Neki leptiri uopće ne lete po oblačnom vremenu dok drugi izbjegavaju sunce koliko got je to moguće. Neki leptiri obožavaju šumu dok drugi žive samo na livadama.

Kleopatra

Kleopatra

Među porodice dnevnih leptira koji su rasprostranjeni po Hrvatskoj spadaju lastinrepci (lastin rep, prugasto jedarce, uskršnji leptir), bijelci (crnožili, gorušićin, kupusov bijelac, kleopatra), šarenci (danje paunče, sedefica, crvena riđa, koprivina riđa), okaši (lugar, mali pjagavac), plavci (kiseličin vatreni, brezin plavac, kratkorepi strjeličar).

Prugasto jedarce

Prugasto jedarce

Piše: Wish.hr
Fotografije: Wish.hr

Facebook Like Button