Lihtenštajn mala zemlja za savršen odmor

Mala turistička destinacija srednje Europe za pravi zimski odmor.

Kneževina Lihtenštajn prostire se na oko 160 četvorna kilometra u srednjoj Europi, što ju čini i jednom od najmanjih država svijeta. Graniči sa Švicarskom na zapadu i s Austrijom na istoku, a nema izlaz na more, kao ni njeni susjedi. Riječ je o zemlji kojom uglavnom dominira planinsko područje, a smjestila se u dolini rijeke Rajne u Alpama.

U zemlji živi oko  34 tisuće stanovnika, od čega ima najviše pripadnika lokalnog stanovništva, a potom Nijemaca te Germanošvicaraca. Inače, kneževina je dobila ime po dinastiji Lihtenštajn, koja originalno potječe iz Donje Austrije. Iako ju smatraju malim europskim poreznim rajem, nije razvijena poput recimo Monaka.

vaduz

Glavni grad Vaduz smjestio se na zapadnom središnjem dijelu države na obali rijeke Rajne , a okuplja sedminu ukupne populacije. Datira još sa sredine 12. stoljeća, a danas predstavlja glavno politiko, financijsko, ali i kulturno središte zemlje.

Lihtenštajnska kuhinja spoj je njemačkih, austrijskih i inih utjecaja zemlja iz regije. Prehrana se temelji na mesu i raznovrsnom povrću, a pije se pivo, lokalno proizvedeno vino i druga alkoholna pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Lihtenštajnu:
Glavni grad

Istražite Vaduz i njegove kulturno-povijesne znamenitosti. Obiđite dvorac Balzers u kojem živi kneževska obitelj, kao i njihove vinograde. Nažalost, turistima nije dopušten ulazak u sam dvorac, ali vam je na raspolaganju prekrasna okolina. Posjetite i Kunstmuseum u središtu grada koji se ponosi s bogatom kolekcijom umjetnina.

Ski-turizam

Lihtenštajn je omeđen Austrijom i Švicarskom, odnosno Alpama, pa ne čudi što je ova zemlja razvila preduvjete za zimski turizam. Među popularnijim odredištima su Malbun i Triesenberg – skijališta čije su staze iznimno uređene, a prostiru se na oko 2000 metara nadmorske visine. Ovdje vas očekuju hoteli, restorani i vrhunska usluga.

lihtenstein

Lihtenštajnska divljina

Zapanjujući krajolici dio su Nacionalnog parka Ruggeller Riet, koja se prostire na krajnjem sjeveru države. Park je dom za velik broj ptica, leptira, kao i zaštićenih vrsta biljaka, a cijelim područjem protežu se pješačke i biciklističke staze.

schellenberg

Povijest i kultura

Posjetite i grad Schellenberg na sjeveroistoku zemlje, te svjedočite njegovu burnu povijest. Ovdje ćete pronaći ruševine utvrda i dvorca Altschellenberg koje datiraju iz 12. stoljeća, manastir Predragocjene Kristove krvi, kao i župnu crkvu, koja je zbog svoje arhitektonske vrijednosti proglašena spomenikom kulture.

Najviši vrh

Osvojite najviši vrh Lihtenštajna! Riječ je o vrhu Grauspitz, koji se uzdiže na 2599 metara, na planinskom području Rätikon u Istočnim Alpama. Najbolje ga je istražiti u ljetnim mjesecima kad ga ne prekriva snijeg. Riječ je o iznimno strmom i teškom terenu, te se preporučuje samo iskusnim alpinistima.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: njemački
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Valuta: švicarski franak (CHF)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom ­do švicarske međunarodne zračne luke u Zürichu, od kuda je organiziran prijevoz autobusom, automobilom ili helikopterom do Vaduza i drugih gradova Lihtenštajna.
Kada putovati: Tijekom cijele godine
Smještaj: Park-hotel Sonnenhof  i hotel Residence u glavnom gradu odličan su izbor.
Restorani: Torkel i restoran Gasthof Loewen u istoimenom hotelu u glavnom gradu. Inače, hotelski restorani uvijek su pametan izbor.

Oprez!

Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

Facebook Like Button