Operacija grudi odavno više nije bauk

Donosimo odgovore na pitanja koja toliko želite znati.

Dojke su simbol ženstvenosti kroz cijelu povijest razvoja ljudske vrste. Specifične estetske preferencije mogu se mijenjati tijekom vremena i ovisno o mjestu, ali lijepo oblikovane dojke odgovarajuće punine uvijek će biti znak ljepote.

Razlozi za povećanjem grudi su brojni, primjerice zbog osjećaja da su im dojke oduvijek bile premale, nejednake ili asimetrične, želeći ponovno postići veličinu nakon dojenja, većeg gubitka težine, abnormalnog razvoja dojki (npr. tuberozne dojke) kao i u slučajevima rekonstrukcije dojke nakon prethodnog kirurškog zahvata.

Medicinskim rječnikom, povećanje dojki naziva se augmentacijska mamoplastika, a sastoji se od kirurškog povećanja volumena dojki s pomoću implantata za dojke, koji je, uz rinoplastiku i liposkulpturu, jedan od najčešće izvođenih kirurških zahvata u kozmetičkoj kirurgiji.

Posljednjih su godina implantati za dojke dobili na popularnosti, uz bolje rezultate i zadovoljstvo pacijentica zbog poboljšanih kirurških tehnika i tehnologije implantata.

Povećanje dojki liječnici preporučuju pacijenticama starijima od 18 godina, kada je već postignut potpuni rast tkiva dojki i kada je pacijentica potpuno spremna surađivati tijekom zahvata i u provedbi njege nakon zahvata.

Na tržištu se nudi velik izbor implantata uglavnom se sastoje od proteze koja je sastavljena od ovojnice izrađene od višeslojnog elastomera punjenog visokokohezivnim silikonskim gelom.
Ova kombinacija čini ih sigurnima i otpornima na lomljenje i prodiranje silikona u okolna tkiva, čime zadržavaju prirodniji osjet na palpaciju ili dodir i izgled implantata.

more žena koža beauty odmor

Postoje različiti tipovi implantata

Implantat može biti napunjen sterilnom slanom otopinom (fiziološkom otopinom) ili silikonskim gelom. Gel obično daje prirodniji osjećaj na dodir a povezan je s manjim lomljenjem ovojnice nakon ugradnje, no kod nekih pacijentica potrebno je punjenje implantata slanom otopinom ovisno o njihovom prethodnom zdravstvenom stanju.

Silikonski gel može imati različite stupnjeve kohezije ili debljine, što mijenja dinamiku implantata, a istodobno otežava prodiranje silikona kroz ovojnicu.

Treći tip implantata je ekspanzivni sa složenim punjenjem. „U našoj poliklinici koristimo novu seriju ekspandera za dojke kod slučajeva asimetrije dojki (kada je jedna dojka veća od druge) i rekonstrukciju dojke nakon mastektomije, koji već sadržavaju određenu količinu visokokohezivnog gela i dodatni spremnik koji se može proširiti s pomoću slane otopine nakon zahvata sve dok se ne postigne simetrija dojki i odgovarajući volumen s kojim će biti zadovoljni i kirurg i pacijentica.

Ovo je potrebno u slučaju kada je kožna ovojnica dojke previše uska na početku i zahtijeva spori proces ekspanzije.

Sigurnost

O ovoj temi vode se mnoge rasprave, a provedena su i istraživanja kako bi se dokazala dugotrajna sigurnost implantata za dojke. Ispitivanja su pokazala da trenutačno nema povezanosti implantata s razvojem raka dojke ili imunosnih bolesti.

Američka udruga za borbu protiv raka iznosi: „Nekoliko istraživanja pokazalo je da implantati za dojke ne povećavaju rizik od raka dojke, premda silikonski implantati za dojke mogu uzrokovati ozljeđivanje tkiva do kojeg može doći u dojci.

Zbog implantata je tkivo dojke teže vidljivo na standardnim mamogramima, ali dodatne rendgenske snimke pod nazivom snimanja uz izuzimanje implantata mogu se koristiti za potpuniji pregled tkiva dojke“.

Postoji nekoliko kirurških tehnika za povećanje dojki

Trenutačno najpopularnija i najraširenija tehnika uključuje ugradnju implantata za dojke izrađenog od biokompatibilnih materijala. Implantati se ugrađuju kroz rez na koži koji se može smjestiti na različita područja, kao što je inframamarna brazda (nabor kože ispod dojke), oko areole, ispod pazuha pa čak i kroz umbilicus.

Tehnika ugradnje na svakom pojedinom mjestu ima različite prednosti i nedostatke, a odabir ovisi o preporuci kirurga kao i o osobinama pacijentice, njenim željama i očekivanoj veličini implantata, o čemu se razgovara prije, tj. za vrijeme konzultacija s certificiranim plastičnim kirurgom u Poliklinici Arcadia, nakon kliničkog pregleda i uzimanja mjera.

Implantat za dojke može se smjestiti neposredno ispod žlijezde, ispod fascije prsnog mišića ili ispod samog prsnog mišića. Odabir također ovisi o preporuci kirurga, anatomskim osobinama i željama pacijentice.

Implantati postavljeni subpektoralno (ispod prsnog mišića), naprimjer, obično daju prirodniji izgled povećane dojke, dok subglandularni implantati obično pokazuju veće povećanje volumena i puniju gornju polutku dojke, a također su indicirani kod dojki koje pokazuju određeni stupanj ptoze (s viškom kože i „obješenim“ dojkama).

Možda ste čuli i za tehniku dvostruke ravnine, kod koje se implantat smješta djelomično ispod mišića, s boljom projekcijom donje polutke dojke.

Nakon operacije preporučuje se lagana masaža dojki kružnim pokretima za vrijeme tuširanja.

Svrha masaže je smanjenje pojave i razvoja čvrste kapsule oko implantata, a treba je obavljati svakodnevno do 6 mjeseci.
Dva mjeseca nakon operacije potrebno je nositi elastični grudnjak te dulje izbjegavati nošenje grudnjaka s metalnim žicama. Konce nema potrebe vaditi, a prva postoperativna kontrola bit će u vama najbližoj ordinaciji u roku od 7 dana nakon zahvata.

Povratak na posao bit će moguć nekoliko dana nakon operacije, premda treba izbjegavati sportske aktivnosti u prva 3-4 tjedna nakon operacije. Za 6 tjedana pacijentica bi se trebala vratiti normalnim aktivnostima.

Facebook Like Button