Litva zemlja neistražene ljepote

Najveća baltička zemlja iznenađuje turiste svojom prirodnom i kulturnom raskoši.

Litva se prostire na oko 65 tisuća četvornih kilometara na sjeveroistoku Europe, što ju čini i najprostranijom baltičkom zemljom. Graniči s Latvijom na sjeveru, s Bjelorusijom na jugoistoku, s Poljskom na jugu, te ruskom teritorijem Kalinjngradske oblasti na jugozapadu.

Riječ je o uglavnom nizinskoj državi plodnih ravnica, pa ne čudi što se većina od 3,6 milijuna stanovnika bavi  poljoprivredom.
Glavni i najveći grad – Vilnius – smjestio se na ušću rijeke Vilnie u Neris na jugoistoku zemlje, blizu granice s Bjelorusijom. Važno je gospodarsko, kulturno i umjetničko središte zemlje.

vilnius-2

Litvanska kuhinja prilično je uobičajen spoj poljskih i ruskih utjecaja. Na jelovniku se redovito pojavljuju velike količine mesa – osobito svinjetine, janjetine i govedine, koje se kombinira uz krumpir i drugo povrće. Litvanci rado piju pivo i druga alkoholna pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Litvi:
  1. Vilnius

Istražite bogatu arhitekturu glavnoga grada koja varira od gotike do neoklasicizma. Osobito je zanimljiva Vilniuska katedrala, koja izgledom podsjeća na grčki hram. Obavezno posjetite staro središte pod zaštitom UNESCO-a, Gediminasovu tvrđavu, gradsku palaču te vijećnicu na glavnom trgu Rotuses Aikšte.

vilnius-1

  1. Litvanska divljina

Istražite zapanjujuću prirodu ove baltičke zemlje u Nacionalnom parku Aukštaitija na sjeveroistoku države. Prostire se na oko 405 četvornih kilometara, a čak 70 posto prekrivaju vazdazelene šume, koje su ispresijecane sa stotinjak jezeraca. U parku se mogu vidjeti neke rijetke vrste litvanskih ptica, te 64 vrsta ugroženih vrsta biljaka.

litva

  1. Geografsko središte Europe

U hrvatskom Ludbregu smjestio se centar svijeta, a u litvanskom selu Purnuskesu – prema mišljenju francuskih znanstvenika – geografsko središte Europe. Laž ili istina? Turistima je svejedno dok god se mogu fotografirati uz prekrasan spomenik koji stoji u spomenutom selu.

  1. Brdo križeva

Posjetite i jedan od najstarijih gradova u Litvi – Šiauliai – koji je osnovan 1236., a smjestio se u istočnom dijelu pokrajine Muša. Grad je centar litvanskih hodočasnika jer se u njegovoj blizini nalazi znamenito Brdo križeva (Križiu Kalnas) – simbol rimokatoličkog otpora spram Rusije. Točan broj nije poznat,  no pretpostavlja se da se na brdu izdiže više od 50 tisuća križeva.

  1. Pješčane dine

Kurska prevlaka uzak je pješčani  poluotok, dug 98 kilometara, koji odvaja Kurski zaljev od Baltičkog mora. Ovdje se nalaze neke od najviših pokretnih pješčanih dina u Europi, a predstavlja i dom nekolicine Litvanaca koji prakticiraju tradicionalne zanate ovoga prostora. Ovaj neobičan lokalitet graniči s Kaljingradskom oblasti te se nalazi pod zaštitom UNESCO-a.

kurska-prevlaka

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: litavski
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Valuta: litas (LTL)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: zrakoplovom – glavna zračna luka Litve jest  Vilnius International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Novotel i hotel Ramada u glavnom gradu dobar su izbor.
Restorani: Bistro 18 i restoran Lokys u Vilniusu pametan su izbor.

Oprez!

Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko većih turističkih središta.

Facebook Like Button