Ljekoviti peršin je moćan saveznik mršavljenja i borac protiv bora

Stari Grci peršin su smatrali svetom biljkom od koje su radili vijence noseći ih na svečanim gozbama te njima ovjenčavali heroje na različitim igrama.
Prema drevnom starogrčkom vjerovanju, stvorila ga je božica podzemlja Prozerpina.

Ta ljekovita i rasprostranjenu biljka danas se uglavnom kao začin koristi u svim dijelovima svijeta. No peršin je puno više o začina te njegovu dostupnost treba što bolje iskoristiti.

Brojne blagodati

Njegova ljekovitost i visoka nutritivna vrijednost pozitivno utječu na zdravlje. Prva skupina sastojaka sadrži prirodna eterična ulja, koja uključuju myristicin, limonene, eugenol i alpha-thujene.
Druga skupina uključuje flavonide: apiin, apigenin, crisoeriol i luteolin.
Osim toga, peršin je vrlo bogat izvor vitamina C, A i K. Vitamin C, već je poznato, glavni je antioksidans u organizmu, neutralizirajući djelovanje štetnih slobodnih radikala koji su povezani s nizom bolesti (karcinom,dijabetes, astma…).

Peršin ima iznimna protuupalna svojstva te je općenito važan za normalno funkcioniranje imunosnog sustava. Eterično ulje myristicin, kojim peršin obiluje, štiti od karcinoma pluća, a ujedno aktivira enzim glutathione-S-transferase, koji pomaže molekuli glutatoina da se veže uz oksidirane molekule koje mogu štetno djelovati na organizam.

Eterična ulja koja peršin sadrži ujedno imaju kemo zaštitni učinak odnosno neutraliziraju djelovanje kemijskih tvari.

No tu ljekovitost peršina ne prestaje. On je također izvor folne kiseline koja ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sustava. Ona pomaže pretvoriti homocystein (koji povećava opasnost od moždanog i srčanog udara) u dobroćudnu molekulu.

Čaj od peršina moćan saveznik u mršavljenju

Možda nije toliko poznata činjenica da mnogi čajevi za mršavljenje i čišćenje organizma sadrže upravo peršin kao jedan od sastojaka. Vjeruje se da se konzumacijom čaja od peršina može izgubiti jedan do dva kilograma.

Te kilograme čini voda koju čaj od peršina učinkovito izbacuje iz tijela, izbacujući ujedno toksine i ostale štetne tvari. Upravo se u tome krije vrijednost toga čaja koji je vrlo jednostavno pripremiti i konzumirati u svakom trenutku.

Njegove dobrobiti tu ne prestaju pa među ostalim, povoljno djeluje na snižavanje krvnog tlaka, na smanjenje lošeg kolesterola, na ublažavanje bolnih menstruacija te reguliranje menstrualnog ciklusa, a ujedno je bogat željezom pa se preporuča i kod anemije.

Priprema čaja od peršina

U uzavrelu litru vode ubacite pet velikih jušnih žlica nasjeckanog svježeg peršina i kuhajte tri do pet minuta. Listove peršina bacite, a čaj možete konzumirati i topao i hladan tijekom cijeloga dana, no nije ga preporučljivo piti navečer jer potiče mokrenje.
Ovaj čaj djeluje i kao osvježivač daha. Naime, čisti usnu šupljinu od suvišnih bakterija i time prirodno osvježava dah.

Čaj od peršina u borbi protiv bora

Ako u dva decilitra hladne vode dodate dva dekagrama sjeckanog peršinova lista i nakon 24 sata procijedite, dobit ćete učinkovit losion za borbu protiv bora. Vatu natopite tom tekućinom i premažite dio oko očiju, usta i vrat te ostavite da se osuši. Taj tretman ponovite nekoliko puta u pola sata.

Peršin smanjuje natečenost kapaka

Dva dekagrama sjeckanog peršinova lista prelijte decilitrom kipuće vode te nakon 15 minuta procijedite. Namočite vatu ili gazu u tu tekućinu te ujutro i navečer stavljajte obloge na oči.

Facebook Like Button