Ljekovito bilje kako ga poznaje travar Momčilo Antonijević

Ljekovito bilje od davnina je među nama. Pripravljanje napitaka i čajeva te liječenje ljekovitim biljem nekada je bila povlastica malene skupine travara i narodnih liječnika koji su ljubomorno čuvali svoje znanje i iskustva u korištenju snage bilja.
I u današnje doba vrsni travari su i dalje prepuni, kako drevnih tako i novih, saznanja o ljekovitim sastojcima bilja te su ih spremni podijeliti sa svima koji cijene moć prirode i prirodnih pripravaka.

Travar Momčilo Antonijević od ranog je djetinjstva zavolio ljekovite biljke, njihovu terapeutsku primjenu i skrivene tajne ostalog bilja, koje krije priroda oko nas.

ljekovito bilje snaga biljaka travar momcilo

W: Kada i kako se pobudilo Vaše zanimanje za biljke posebice ljekovite biljke?

Iako me ljudi to vrlo često pitaju godinama unazad, nemam pravi odgovor na ovo pitanje. Ponekad mi se čini da su biljke odabrale mene, a ne ja njih. Ljetne praznike provodio sam u našoj kući na planini u kojoj sam svakog dana bio u kontaktu s prirodom, sate i sate provodio sam u jednoj impozantnoj bukovoj šumi u kojoj se rodila ljubav prema ljekovitim biljkama.

W: Što mislite da li se još uvijek na ovakav način liječenja ili održavanja zdravlja s biljkama gleda kao na nešto nedovoljno, nešto što ne može zamijeniti tzv. zapadnjačku medicine uzimanja lijekova ili farmaceutskih preparata?

Ne volim koristit izraz alternativna medicina kad govorim o liječenju biljkama jer duboko vjerujem da fitoterapija ne treba biti alternativa službenoj, alopatskoj medicini, već treba surađivati zajedno s njom. Kinezi su na odličan način uspjeli napravit simbiozu tradicionalne i moderne medicine.

Kad je počela pandemija, oni su odmah krenuli s najsuvremenijim metodama istraživati virus, ali su paralelno savjetovali drevnu kinesku formula od sladića i đumbira koju vjekovima piju u slučajevima velikih epidemija.

W: Postoje li određene bolesti ili stanja koje se najbolje mogu riješiti uz biljne pripravke ili čajeve?
Biljke su prvenstveno dobra preventiva i na njih se treba oslanjati da se ne bismo razboljeli. Naravno biljke mogu pomoći u mnogobrojnim situacijama u kojima je narušeno zdravlje. Mogu pomoći jetri, organima za disanje, snižavati krvni tlak, umire, zaustaviti proljev, ublažiti kašalj, sniziti šećer u krvi ili mogu pomoći kod upornih infekcija…

W: Kako rukujete s otrovnim biljkama koje koristite u čajevima I preparatima?
Moj omiljeni alkemičar Paracelzus volio je reći: “Sve je otrov i ništa nije otrov.” Ozbiljno otrovne ljekovite biljke kao što su beladona, tatula, digitalis ili đurđevak nikako ne treba upotrebljavati na svoju ruku.

Neko je pokušao da otruje američkog predsjednika paketom u kom je nađen ricin, lektin dobiven iz plodova ricinusa. Ovaj nevjerojatni otrov na vrlo neugodan način upoznao je 1978. Georgije Markov, bugarski disident i novinar BBC-a kada je krenuo iz svoje redakcije prema kući.

Na londonskoj stanici Waterloo, prišao mu je jedan neupadljiv gospodin s kišobranom u ruci. Kada mu se primakao dovoljno blizu, prislonio je kišobran na njegovu nogu i pritisnuo jedan gumb.
Iz vrha kišobrana direktno u krvotok nesretnog novinara, koji se zamjerio komunističkim vlastima, izletjela je minijaturna kuglica napunjena ricinusom – biljnim otrovom iz sjemenki ricinusa.
Novinar su brzo prevezli u bolnicu, ali nije mu bilo spasa.

Ne postoji protuotrov za ricinus. Umire se sigurno i bolno. Ovaj lektin dva puta je jači od otrova kobre. Ricinusovo ulje, koje se može kupiti u svakoj ljekarni posve sigurno jer se u procesu proizvodnje dovoljno dugo zagrijava da se sav ricin uništi.

Neke svima poznate biljke kao što su žalfija/kadulja ili peršin mogu biti opasne (žalfija/kadulja može izazvati konvulzije, a peršin oštetiti jetru). Dakle, važno je doziranje i naravno, prvenstveno znanje.

ljekovite biljke u pandemiji tradicionalna medicina alternativna

W: Postoji li razlika između ljekovitog bilja koje je posađeno i uzgojeno u polju i onoga koje je ubrano direktno iz prirode?
Neke ljekovite biljke moramo gajiti jer ih u prirodi nema ili nema dovoljno. Biljke koje se na pravi način gaje, na čistom mjestu i bez pesticida, mogu biti i ljekovitije od divljih.

Wish hr preporučuje: Pogledajte koje je sve cvijeće jestivo i kako ga pripremiti – Ljekovito cvijeće u tanjuru – dobar tek!

W: Kako se dolazi do recepata za mješavine biljaka koje pomažu u određenoj situaciji?
Prvenstveno iskustvom iza koga stoje mnogobrojne pročitane knjige, ali i razgovori na terenu s travarima i ljudima koji poznaju narodnu tradiciju.

Kako smo došli do saznanja da je neka biljka ljekovita za nešto, dobrim dijelom je misterija. Znamo da su Neandertalci koristili lan, hajdučku travu, crni sljez. Životinje vrlo često posežu za biljkama koje su im potrebne. Kako znaju koja je biljka dobra, recimo protiv crvenih parazita koji ih muče, ne znamo.

W: Gdje svi oni, koji vole prirodni način liječenja ili podizanja imuniteta, mogu pronaći Vaše recepte i dodatno znanje o biljkama?
Na mom YouTube kanalu Snaga bilja, a ako više vole pisanu riječ na internetskoj stranici Snagabilja.com!

Facebook Like Button