Ljepota vinarije

U zemljama poznatima po proizvodnji vina, nije dovoljno posjedovati dobro i praktično uređen podrum, već se nastoji izgraditi lijepo arhitektonsko zdanje.

Tako se svojedobno u jednoj austrijskoj galeriji mogla razgledati izložba najljepših štajerskih vinskih podruma, među kojima je bilo doista sjajnih estetskih rješenja.

Većina vinara na području Kutjeva imaju podrume (i kušaonice vina) osmišljene ranije, pa se uglavnom radi o zgradama tradicionalnog izgleda.

galićkut

Izuzetak čini Vinarija „g“ (Tvrtka Galić)) čiji su arhitekti nominirani za Nagradu „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2018.

Arhitektonski studio „Dva arhitekta“ (1992.) čine Tomislav Ćurković (1961.) i Zoran Zidarić(1962.), a njihovi počeci vezuju se za interijere, da bi se kasnije ogledali u oblikovanju obiteljskih kuća.

Ideja za „Vinariju u Kutjevu“, kako se službeno opisuje spomenuti objekt (veliko karakteristično slovo „g“ na fasadi nalazi se i na etiketama Galićevih vina) vezana je uz tradicionalni vinski prostor i autohtonu slavonsku kuću.

galić u kutjevu

Kako se radi o pomaku iz prirodnog okruženja u urbanu sredinu dolazi do zaokreta: bačve za pohranu vina nisu (očekivano) pod zemljom, nego na istoj razini kao i kušaonica vina i ulica.

Međutim, one su zaštićene tamnim staklom i masivnim betonskim lukovima koji istovremeno prikrivaju i otkrivaju pogled na njih.

Izvana ti lukovi djeluju vrlo dekorativno, posebno prema boji ciglene fasade nad njima.

galićpodrum-1

Dakako, sam prostor proizvodnje vina je strogo odvojen od ovog dijela, koristi se najsuvremenijom opremom i metodama (od 2007.), a mnogi ga u šali nazivaju „svemirskim brodom“, jer je impresivnog izgleda sa svojim velikim drvenim bačvama, betonskim konusima i inoks posudama.

Fotografije Kristina Olujić

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button