Loparska noć za pravi doživljaj ljeta

Loparska noć – povratak korijenima manifestacija je koja već 13 godina privlači na tisuće posjetitelja, a ove će godine u ponedjeljak, 12. kolovoza 2019. s početkom u 20 sati u Luci Lopar okupljenima prikazati kako su nekada živjeli Loparani.

Više od 130 kostimiranih protagonista zanimljivim radionicama, predstavama i prezentacijom starih zanata građane i posjetitelje Općine Lopar na jedan će dan vratiti u povijest ovoga mjesta.

Turističko-baštinska manifestacija postala je tradicija Lopara koja predstavlja zaboravljene zanate i alate te tako mlađim generacijama kao i brojnim turistima i posjetiteljima prenosi tradicijske običaje ovog kvarnerskog mjesta.
„Loparska noć poseban je događaj za našu Općinu i građane, a vjerujem i za posjetitelje.

Ulažemo u razvoj Lopara, brinemo za okoliš i nastojimo što više napredovati na svim područjima, no nikako ne smijemo zaboraviti naše korijene i običaje.

Zato i postoji ova manifestacija – da svi posjetitelji na trenutak dožive našu tradiciju i kako se živjelo nekad, a na nama je da ju njegujemo i prenosimo na generacije“, istaknuo je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Općine Lopar.

festival-loparska-noc-02

Organizatori su pripremili bogat program pa će tako svi posjetitelji moći naučiti kako se preša grožđe, kleše kamen, krpa mreža, melje žito žrnima, pravi salsa od pumidora, vjenčići od smokava i sve ostale loparske običaje.

Poseban će doživljaj zasigurno pružiti i lokalni ribari koji će na plaži Mel upriličiti tradicionalni ribolov mrežom pregačom, odnosno pokazati kako se nekada lovila riba.

Uz to, okupljeni će moći uživati u domaćim autohtonim proizvodima lokalnih udruga i OPG-ova kao i bogatoj gastronomskoj ponudi koju je pripremio Imperial d.o.o.

Vrhunac Loparske noći je ispraćaj sv. Marina, kamenoklesara koji je osnovao Republiku San Marino, a koji je po legendi rođen upravo u Loparu. Loparani se njime iznimno ponose, a i danas se smatra jednim od zaštitnika Lopara.

Nakon ispraćaja slijedi vatromet, a posjetitelje će do dugo u noć na pozornici zabavljati grupa Saturnus.

festival-loparska-noc-01

Loparsku noć organiziraju Turistička zajednice Općine Lopar i Centar za kulturu Lopar uz pomoć Općine Lopar, pojedinaca i udruga s područja Lopara te sponzora Valamar Riviere d.d., Jamnice d.d. i Karlovačke pivovare d.o.o.
Više o manifestaciji Loparska noć – povratak korijenima možete pronaći na službenoj web stranici Turističke zajednice Općine Lopar.

Uz dopuštenje: 404 (sve fotografije)