Mađarska zemlja s nekoliko bajkovitih lica

Srednjoeuropska zemlja koja zadovoljava najrazličitije apetite.

Mađarska se prostire na oko 93 tisuće četvornih kilometara u Srednjoj Europi. Okružena je s Austrijom, Slovačkom, Ukrajinom, Rumunjskom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom. Riječ o uglavnom ravničarskoj zemlji, dok se teren postepeno uzvisuje tek na sjeveru, uz granicu sa Slovačkom, gdje se nalazi i najviši vrh– Kekes – na 1014 metara nadmorske visine.

U zemlji živi oko 10 milijuna stanovnika, koji pripadaju brojnim narodima, a ponajviše Mađarima. Svakako valja izdvojiti i zajednicu Hrvata koja broji oko 90 tisuća pripadnika, te je raštrkana u različitim dijelovima Mađarske.

Glavni grad – Budimpešta – okuplja 20 posto sveukupne populacije, a smjestio se na sjeveru zemlje, uz obalu Dunava. Važno je političko, gospodarsko i kulturno središte Mađarske, te početna destinacija svakog turista.

budimpešta parlament

Mađarska gastronomija uvelike nalikuje slavonskoj kuhinji – što nije nikakva novost. Odlikuje se brojnim (ljutim) jušnim jelima u kojima meso – uz nezaobilaznu papriku, svinjsku mast i luk – ima glavno mjesto. Paprika se inače koristi na sve moguće načine i u svim poznatim oblicima, a naširoko poznata vrsta uzgaja se na području Segedina.  Lokalna se kuhinja ponosi i nizom ljutih kobasica, od kojih svakako treba istaknuti debrecinke, koje su dobile ime po istoimenom mađarskom gradu.

sarma

U zemlji se piju sve vrste bezalkoholnih i alkoholnih pića – osobito lokalno proizvedena rakija. Valja svakako spomenuti i mađarska vina iz sjeverne pokrajine Tokaj, što se proizvode od sorte aszu u kojoj su tijekom povijesti uživali rimski carevi, britanska kraljevska obitelj i nekoliko papa.

tokaj

Znamenitosti i turističke atrakcije u Mađarskoj:
  1. Mađarsko more Balaton

Balaton ili Blatno jezero smjestilo se na jugozapadu zemlje u mađarskoj pokrajini Južno Zadunavlje. Prostire se na 592 četvorna kilometra – što ga čini i najvećim slatkovodnim jezerom Središnje Europe. Unatoč imenu, karakterizira ga plava boja – i turisti željeni kupanja često ga posjećuju u ljetnim mjesecima. Za vrijeme oštrijih zima, ovdje se organizira i pecanje na ledu.

mađarska balaton jezero

  1. Raskošna Budimpešta

Istražite glavni grad Mađarske! Budimski dvorac, Andraševa avenija i Trg heroja dio su spektakularnih kulturno-povijesnih spomenika ovoga grada, upisani i na UNESCO-v popis Svjetske baštine. Obiđite Mađarsko narodno kazalište i opernu kuću, a svakako uživajte u noćnom životu ovoga mađarskoga grada!

  1. mađarska nacionalni park1

    Mađarska pustara

Istražite floru i faunu mađarske divljine. Posjetite Nacionalni park Hortobagy, koji se proteže na oko 800 četvornih kilometara na istoku zemlje poznatijem kao Pustara. Dio je Velike mađarske ravnice, koja se smatra i najvećom travnatom površinom u Europi.

mađarska nacionalni park

  1. Hungaroring

Ljubitelji adrenalinskih sportova svakoga kolovoza rado posjećuju gradić Mogyrod u blizini Budimpešte. Glavni razlog? Mjesto je to na kojem se vozi popularna utrka Formule 1, odnosno Velika nagrada Mađarske.

  1. Termalni izvori

Okrijepite dušu i tijelo. Posjetite popularno lječilište i kupalište u istočnom mađarskom gradu Hajduszoboszlo, u kojem termalni izvori prodiru s 1100 metara dubine. O povijesti ljekovitih voda u Mađarskoj svjedoče i freske crkve sv. Ladislava, koja se smjestila upravo u ovome gradu.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: mađarski
Religija: kršćanstvo (92 posto stanovništva)
Valuta: mađarska forinta (HUF)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
VLAKOM:  Hrvatske željeznice voze do Budimpešte redovito.
AUTOBUSOM: Turističke agencije nude niz aranžmana za putovanje u Mađarsku, koji uključuju autobusni prijevoz.
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Najbrža varijanta – relacija Zagreb-Budimpešta (350 km); ograničenje brzine: 130 km/sat na autocesti. Vinjeta je obavezna, a može se kupiti unaprijed preko internetske stranice
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Mađarska ima umjerenu kontinentalnu klimu, pa ju je najbolje posjetiti od svibnja do rujna.
Smještaj: Hotel Palazzo Zichy u središtu Budimpešte, kao i Mamaison Residence Izabella odličan su izbor.
Restorani: Hunyadi Etterem u glavnom gradu služi jela lokalne gastronomije, a moderni zaokret tradicionalnih okusa svjedočit ćete u restoranu Aranykaviar.

Oprez!

Valja se čuvati sitnih kradljivaca u turističkim odredištima, kao i u svakom velikom gradu na svijetu. Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira oprez prilikom odlaska u područja oko mjesta Devecser i Kolontar, gdje još uvijek traje sanacija nakon istjecanja crvenog otrovnog mulja iz 2010.

Facebook Like Button