Malezija:zemlja turističkih iznenađenja

Malezija je država u jugoistočnoj Aziji površine 329.750 km2 i s oko 27 milijuna stanovnika.

Sastoji se od dviju izdvojenih regija koje dijeli Južno kinesko more – Zapadne Malezije na jugoistočnom azijskom kopnu, gdje živi 80 posto stanovnika, i Istočne Malezije na dijelu otoka Borneo na kojem je preostalih 20 posto. Najviši planinski vrh je Kinabalu (4.095 m), a najduža rijeka Rajang (560 km).

Glavni grad Malezije je Kuala Lumpur  s oko 1,8 milijuna stanovnika. Klima je ekvatorijalna na jugu s visokim temperaturama i obiljem padalina, a monsunska na sjeveru.

Kao nekadašnja britanska kolonija, ostala je članica Commonwealtha, a po ustrojstvu je federacija s 13 saveznih država, u sklopu kojih su devet sultanata i dva savezna teritorija. Vlast je ustrojena kao savezna višestranačka ustavna monarhija s dva zakonodavna doma.

Vrhovni vladar, odnosno kralj Malezije naziva se Yang di-Pertuan Agong i ima samo ceremonijalnu ulogu. Bira se na pet godina između devet nasljednih sultana, po čemu su specifični u svijetu, a trenutačno je na vlasti sultan Mizan Zainal Abidin. Stvarnu vlast, pak, ima vlada s premijerom koji je odgovoran parlamentu.

Malajci i ostali domorodački narodi čine 61,4 posto stanovništva, Kineza je 30 posto, Indijaca 8,1 posto i ostalih 0,5 posto.

Po religijskoj pripadnosti, većinom su muslimani 52,9 posto, potom budisti 17,3 posto, na razne kineske narodne vjere otpada 11,6 posto, hinduista je 7 posto, kršćana 6,4 posto i ostalih 4,8 posto.

Malezijsko gospodarstvo se od sredine sedamdesetih pa sve do 1997. godine ubrajalo među ona s najbržim razvojem (tzv. Azijski tigrovi), s izvozno orijentiranom industrijom i kvalificiranom a jeftinom radnom snagom. Bruto nacionalni proizvod po stanovniku im je 10.500 dolara, uz nezaposlenost od svega tri posto. Razvijena je elektronička industrija, a važniji izvori prihoda su nafta, boksit, bakar, kositar, željezo, kaučuk, palmino ulje i drvo.

Faiz Zaki / Shutterstock.com

Znamenitosti i turističke atrakcije u Maleziji:

Kuala Lumpur prava je metropola s prekrasnim zelenim parkovima i povijesnim dijelovima grada, te veličanstvenom Kraljevom palačom i zgradom Parlamenta. Nacionalni muzej čuva sve važnije znamenitosti ove zemlje. Vrlo je neobična palača Sultana Abdula izgrađena u viktorijansko-maurskom stilu, a treba vidjeti i Jamek, najstariju džamiju u gradu. Od atrakcija novog doba, to su svakako tornjevi blizanci Petronas.

Nacionalni parkovi Mulu i Kinabalu botanički su rajevi s raznim vrstama orhideja i ostalog cvijeća te velikim brojem ptičjih vrsta i divljih životinja.

U gradu Kota Kinabalu obavezno treba posjetiti rezidencijalu četvrt, Likas Bay, zgradu zaklade Sabah, budistički hram, državni muzej, Sabah džamiju…

Kuching je grad u kojem vrijedi vidjeti tvrđavu Margherita na rijeci Sarawak, tamošnji najstariji kineski hram Tua Pek Kong, kao i muzej Sarawak, jedan od najboljih u jugoistočnoj Aziji.

Ne propustite otići u posjet orangutanima udomljenim u rehabilitacijskom centru Semonggok Orang Utan.Tu se brinu da se ovi majmuni, ali i druge zaštićene životinje, vrate u svoj prirodni okoliš.

Potom se rijekom uputite u Longhouse, u čijoj blizini živi nekad ratoborno, a sada vrlo miroljubivo pleme Iban, gdje će vam dobrodošlicu osobno uputiti poglavica.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: bahasa malezijski

Religija: muslimani (52,9 posto), budisti (17,3 posto), kineske narodne vjere otpada (11,6 posto), hinduisti (7 posto), kršćani (6,4 posto) i ostali (4,8 posto).

Valuta:  1 ringgit = 100 sena

Klima:  ekvatorijalna i monsunska

Vremenska razlika: +6/+7 u odnosu na Hrvatsku

Kako putovati: najbolje je zrakoplovom preko Amsterdama; zračna luka u Kuala Lumpuru http://www.klia.com.my/

Kada putovati: preporuča se od kasne jeseni i tijekom zimskog razdoblja.

Bolesti i preventiva: cijepljenje nije obavezno, ali korisno je imati sredstva protiv komaraca.

Viza: nije potrebna

Hoteli: u Kuala Lumpuru ponuda za smještaj vrlo je raznovrsna, od tri zvjezdice Hotela Capitol (43 eura), FJ Inn-Holiday Homes s četiri zvjezdice (84 eura) do superluksuznig MiCasa All Suite Hotel (247 eura).

Restorani: klasičnu malezijsku hranu kušajte u Bujang Lapok u Kuala Lumpuru, morske specijalitete u Restoranu Aul Bismillah u Tawauu, a u Global Bay Food Courtu u Batu Ferringhi možete kombinirati ¨raznovrsnu kinesku i zapadnjačku kuhinju.

Oprez!

Obavezno piti flaširanu vodu

Pripremio: M.T.; Zulhazmi Zabri / Shutterstock.com

Facebook Like Button