Mandarina u lončanici: zasadite agrum prepun zdravlja

Ako želite lijepo i dekorativno stablo mandarine u vlastitom domu, zašto ne pokušati! Za uzgoj mandarine najprikladnija je južna strana s puno svjetlosti, poveća tegla i kvalitetna zemlja.
Najbolje je kupiti sadnicu mandarine, a za uzgoj kod kuće najpopularnije vrste su sorte Vasya i Clementine.

Odlučite li se za sadnju sjemena mandarine treba pripaziti znati da je za njegovo uspješno klijanje potrebno zadovoljiti određene uvjete. Kada sjeme smjestite u zemlju, tegla treba biti na toplom mjestu, a temperatura bi trebala biti između + 20 do 25 ° C.

Biljku je najbolje staviti na prozor i okrenuti je prema jugu ili jugoistoku. Također treba izbjegavati mjesta izravno do radijatorima, jer zimska mandarina može patiti od nedostatka vlage.

Koje su blagodati mandarina – zdravlje iz mandarine

U jednoj mandarini težine oko 110 grama nalazi se 32 miligrama vitamina C, a to predstavlja polovicu od preporučene dnevne količine.

Bogatstvo vitamina C treba svakako iskoristiti iz sočnih mandarina jer je ovaj vitamin snažan antioksidans koji doprinosi uklanjanju slobodnih radikala koji ugrožavaju zdrave stanice.
Važnost vitamina C u sintezi kolagena i elastina neprestano se ističe, a s obzirom da te bjelančevine tvore kožu i mišiće, mandarina je idealna namirnica za održavanje ljepote kože.

Mandarina je također, obzirom na količinu vitamina C, vrlo prikladna za zacjeljivanje rana te za sprječavanje neurodegenerativnih bolesti, prehlade i gripe. Istraživanja idu toliko daleko da se dovoljan odnosno povećan unos vitamina C povezuje sa smanjenjem učestalosti pojave nekoliko vrsta karcinoma.

Znanstvenici su otkrili da je svježi sok iz mandarine odličan za smanjenje rizika karcinoma jetre. Naime, pijenje soka od svježih mandarina doprinio je smanjenju rizika od karcinoma jetre kod ljudi koji boluju od kroničnog virusnog hepatitisa.

Zasadite svoje stablo mandarine u svom domu

Tijekom zimskog razdoblja stablo treba unijeti, ako je biljka bila na balkonu, terasi ili vrtu, u zatvoren i osvijetljen prostor. Ako zbog nedostatka svjetlosti stablo odbaci listove, ogoljele grane treba prikratiti kako bi početkom proljeća iz njih niknuli mladi izdanci.

Agrumi u teglama imaju i dekorativnu svrhu pa je rezidba važna i zbog toga. Krošnja se može oblikovati u kuglasti oblik. Stablo može izrasti do 3 metra visine, a dekorativni listovi i bijeli cvjetovi intenzivnog mirisa (cvate u travnju) oplemenit će svaki interijer.

Od travnja do kolovoza taj se agrum mora gnojiti jednom tjedno, a gnojidbu treba prekinuti u rujnu te ga umjereno zalijevati, odnosno pustiti zemlju da se osuši između dva zalijevanja.

Još nekoliko korisnih informacija vezanih za mandarinu

Mandarine također imaju pozitivan utjecaj na kolesterol s obzirom da antioksidansi prisutni u toj voćki mogu sniziti razinu lošeg kolesterola boreći se protiv slobodnih radikala koji oksidiraju kolesterol te uzrokuju njegovo nakupljane na stijenkama arterija.

Osim toga, mandarina je bogata i vitaminom A, odnosno sadrži 16 posto dnevne preporučene doze, te folnom kiselinom, sadržavajući 5 posto preporučene dnevne vrijednosti. Nije zanemariv ni udio kalija i kalcija, kao i magnezija, bakra i željeza.

Facebook Like Button